Противогрипна Ваксина

„Грип“ е термин, с който се ознаменува сериозно заболяване, към което трябва да се предприемат сериозни мерки, защото на година от грипни епидемии загиват доста голям брой хора в световен мащаб. Има различни щамове грип, които върлуват през годините. За да предпазите себе си и за да се направи опит за спиране на разпространението, е препоръчително поставянето на противогрипна ваксина. Научете какво е и кога може да я поставите, за да запазите вас и вашето безценно семейство здраво.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какво е противогрипна ваксина?
Противогрипната ваксина е една инжекция, която ви предпазва от вируса на грип. Обикновено тя се поставя в ръката мускулно, но в някои държави ваксината може да се постави и под формата на назален спрей. Ваксината се изработва на база на 3 или 4 грипни вируса, за които е най–вероятно да доведат до разболяване по време на предстоящия грипен сезон.

противогрипна ваксина

Кой трябва да си постави противогрипна ваксина?
Почти всеки, които е на възраст над 6 месеца или по–стари може да си постави противогрипна ваксина. Някои хора са по–застрашени от разболяване от вируса на грип и от развитие на сериозни усложнения от него, отколкото други. Тези рискови групи е добре да се информират и да се ваксинират срещу грип всяка година:
– Деца, особено от 6 месечна възраст до 5 години
– Бременни жени
– Възрастните над 65–годишна възраст
– Хора със съществуващи заболявания
– Туристи и хора, живеещи в чужбина

Следните хора не трябва да си поставят противогрипна ваксина:
– Деца под 6–месечна възраст
– Хората, които са много алергични към някоя от компонентите на имунизациите срещу грип

Преди да си сложите противогрипна ваксина говорете с личния си лекар, ако имате някои от следните симптоми:
– Алергия към яйца или някоя от съставките на ваксината
– История на синдром на Гилен – Баре
– Ако просто не се чувствате добре

Кога трябва да си поставите противогрипна ваксина?
Веднага след като ваксините станат достъпни, от месец октомври, ако е възможно. Най–добре е да получите ваксина преди началото на грипния сезон, но все още при извънредни ситуации и лекарско разрешение – можете да получите ваксина и през месец януари или дори по–късно.

Какви видове противогрипна ваксина има?
Има много различни видове ваксини срещу грип. Попитайте личния си лекар кой вид ще работи най–добре за вас. Стандартната противогрипна ваксина предпазва от 3 различни грипни вируси. Получавате тази ваксина в мускулите. Другият тип противогрипна ваксина предпазва от 4 различни вируси. Можете да я получите под форма на инжекция. Тя може да се постави на хора на  възраст между 18 и 64 години. Говорете с вашия лекар, за да видите коя ваксина е най–добра за вас.

Как да разберете дали ваксината работи при вас?
Никоя ваксина не защитава на 100% от разболяване. Нейната цел е да направи преминаването на заболяването по–леко и да ограничи случаите на смърт, особено при по–възрастните пациенти. Степента на ефективност на противогрипната ваксина зависи от много фактори – като вашата възраст и колко здрави сте били преди да получите инжекцията. Това също така зависи от това до колко ваксината „съвпада“ с грипния щам, които върлува в дадения момент. Важно е да отбележим, че има един изключително неверен мит за това, че можете да развиете грип от поставената противогрипна ваксина – това не е вярно. Но все пак вие можете да развиете странични ефекти, които имитират симптоми на настинка или грип, като:
– Възпаление или подуване на мястото на инжектирането
– Болки в ставите
– Гадене
– Лека температура
– Ваксината под формата на спрей за нос може да предизвика хрема, главоболие, повръщане, температура, хрипове и мускулни болки.

Повиквайте Бърза помощ, ако имате някой от следните симптоми след поставяне на противогрипна ваксина. Те могат да бъдат знак на тежка реакция:
– Висока температура
– Дрезгав глас
– Слабост
– Бледност
– Световъртеж
– Сърцебиене
– Проблеми с дишането
– Подуването около устните или очите
– Промени в поведението

Поставянето на противогрипна ваксина не е задължителна, а пожелателна и е добре всеки сам да прецени риска за себе си и това дали да се ваксинира против грип или не. Ваксините не са 100% ефективни и понякога имат доста странични ефекти, но все пак в някои случаи тя може да бъде животоспасяваща.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация