План за Раждане

Какво е план за раждане?
Терминът ,,план за раждане“ може да бъде подвеждащ – това по-точно е списък с вашите желания за протичането на това събитие. В действителност целта на плана не е да се реши точно как ще се стече раждането на детето ви – този процес включва толкова много променливи, които не може да предскажат, а трябва да ви помогне да осъзнаете какво е най-важно за вас по отношение на раждането. Докато съставяте плана за раждане, ще търсите информация, ще проучвате и ще разберете възможностите за раждането. Това също може да подобри комуникацията ви с хората, които ще ви помагат по време на същинския процес.  Съставянето му не ви обвързва с нищо, то просто ви дава една насока.

Имате ли план за раждане?!
Около едно раждане е нормално да има много въпроси и решения, които е изключително важно да бъдат обсъдени и решени от бременната жена и нейният партньор, а когато ги решите е време да ги впишете във вашия план за раждане. Този период от живота ви е прекрасен, но и е изпълнен с доста притеснения и страхове – вие трябва да решите въпросите от този как ще управлявате болката по време на самото раждане до това как ще протече първия ви контакт с новороденото. Вие най–вероятно сте ангажирани с планиране по време на бременността си през всеки един ден – буквално, изчели сте всичко, което е налично като информация за бременността и раждането, подготвили сте се по всички въпроси около процеса на раждането. Най–важното нещо, свързано с раждането обаче си остава медицинското заведение, в което ще родите и избора на екип, при който това да се осъществи. Разбира се, че вие ще искате във вашия план за раждане да са най–кадърните лекари, сестри и акушерки, които да положат най–добрите грижи за вас и вашето бебе. За щастие днес е напълно възможно да изготвите предварително един типичен план за раждане. В крайна сметка най–добрият план е реалистичният план, така че си помислете за това къде бихте искали да родите, при кой лекар и дали вашият партньор ще вземе участие в този процес. Първо прочетете за вашите опции за раждането и се уверете, че разбирате същността на процеса и всичко, свързано с него. Ако имате въпроси и затруднения, се обърнете към вашия лекар за допълнителни пояснения.

план за раждане

Кои са най–честите въпроси, които трябва да влязат при оформянето на вашия план за раждане?
Въпросите за решаване при оформяне на план за раждане най–често включват:
– Точно в кой момент от започналото раждане бихте искали да отидете в болница – понякога обстоятелствата не могат да се предвидят, както и скоростта, с която ще протекат отделните етапи.
– Дрехи
– Ядене/пиене по време на активното раждане
– Разходки преди раждането
– Персонализиране на атмосферата (музика, осветление, елементи от дома)
– Използването на фотоапарат или видео
– Използването на огледало, така че да можете да видите раждането
Алергии
– Използването на интравенозна упойка или друга за облекчаване на болките
– Външен и вътрешен мониторинг на плода
– Използването на окситоцин да предизвикване или увеличаване на контракциите
– Позиции на раждането
– Ситуации, които налагат епизиотомия
– Ситуации с употреба на форцепс или така нареченото раждане с форцепс
– Ситуации, които налагат цезарово сечение
– Присъствието на приятелите и семейството при раждането
– Аспирация на новородено
– Даване бебето веднага след раждането на майката и
– Първото кърмене

Дори и да направите най–добрия план за раждане според вас, имайте предвид, че тъй като не всички раждания вървят както са били планирани, може да не успеете да изпълните всичко предварително. Също така не забравяйте, че понякога болница, в която ще бъде раждането следва своя строга политика, която може да попречи на вашия подробен план за раждане. Най–добре оформете своята версия на плана за раждане и го отнесете при следващото ви посещение на лекар като средство за отварянето на дискусия. След като поговорите за вашите предпочитания за раждането с вашия гинеколог, чуйте това, което той има да каже за опциите за раждането. В крайна сметка, когато сте напълно готови, разпечатате няколко копия от вашия прецизен план за раждане на хартия, така че да дадете един на лекаря, един медицинска сестра и един на партньора ви, за да могат те максимално да ви съдействат, когато настъпи точният момент.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).