Инфекция след раждане

Какво е инфекция след раждане и как да я разпознаем?
Възстановяването на тялото може да бъде предизвикателство, тъй като организмът е податлив да развие инфекция след раждането на бебе. Някои следродилни инфекции започва още по време на раждането, въпреки че те често не стават очевидни в продължение на дни или дори седмици след раждането. Има различни видове инфекции, които могат да ви сполетят след раждане и те включват:
– Ендометрит или инфекция на ендометриума (маточната лигавица)
– Мастит – инфекция на гърдата
– Инфектиран разрез след секцио или епизиотомия
– Инфекция на пикочните пътища

инфекция след раждане
жена лежи в леглото с инфекция след раждането

1. Ендометрит или инфекция на ендометриума (маточната лигавица)
Лошият шанс да имате инфекция след раждане е малък, но все пак има такъв въпреки новостите които всеки ден правят света по-добро място за живеене. Има и някои особености разбира се, като например има по-висок риск от развитие на инфекция на ендометриума, ако сте раждали с цезарово сечение,  а рискът е дори още по-висок, ако раждането е преждевременно. Фактор за риск от инфекция след раждане е също така ако родилният процес продължи много дълго или е имало продължителен период от време между изтичането на околоплодните води и фактическото раждането. Сред жените, които раждат вагинално, рискът е по-висок при тези, които имат намеса в родилния процес като епизиотомия, раждане с форцепс, раждане с вакуум и т.н.

2. Мастит
Инфекцията на гърдата, наречена мастит засяга най-много 1 на 10 кърмещи майки и е по-вероятна при майките с рани по зърната. Маститът може да варира по тежест от червено и топло раздразнение в определена област на гърдата до грипоподобни симптоми.  Състоянието не е за подценяване, може да се каже дори, че е опасно. Не отлагайте, а вземете действие свържете се с вашия доктор, за да получите медицинска помощ. За повече информация прочетете отделна статия за Мастит.

3. Инфектиран разрез след секцио или епизиотомия
Както казахме вероятността за развитието на инфекция след раждане е по-голяма при секцио. Все пак това си е цяла операция. Ако сте имали цезарово сечение, разрезът може да се възпали и зачерви. След вагиналното раждане, е възможно да има инфектиране, болки и парене на мястото на евентуална епизиотомия, въпреки че това не се случва често. Към 16 на сто от жените, които имат цезарово сечение развиват инфекция, обикновено в рамките на една седмица от раждането. Това не трябва да ви плаши, защото инфекцията се овладява бързо, важно е да съобщите на вашия доктор ако смятате, че нещо не е наред.

4. Инфекция на пикочните пътища
Вие сте по-уязвими към развитието на инфекция на пикочните пътища след раждането, особено ако сте имали катетър в пикочния мехур или епидурална упойка.

Какви са различните видове симптоми при инфекция след раждане?
Много инфекции са придружени от висока температура, втрисане или общо усещане за заболяване или дискомфорт, а понякога това са и единствените очевидни симптоми. Други симптоми, за които трябва  да внимавате включват:

– Коремна болка долу ниско в корема, температура около 38,5 градуса и зловонни лохии са едни от важните симптоми при започнала инфекция след раждането (признаци на ендометрит)

– Болезнена, твърда, топла, червена област обикновено само на едната гърда и висока температура, втрисане, мускулни болки, умора, или главоболие (признаци на мастит)

– Зачервяване, секреция, подуване, увеличаване на чувствителността или болка около разреза или раната, независимо дали  сте с цезарово сечение, епизиотомия или вагинално родилно разкъсване .

– Затруднено уриниране, болезнено уриниране, усещането, че трябва да уринира често и спешно, но реално излиза малко или никакво количество урина или урината е смътна или кървава (признаци на инфекция след раждане на пикочните пътища)

Какво трябва да направите, ако мислите, че имате инфекция?
Появата на инфекция след раждане не е за подценяване, защото може да стане сериозна и много опасна, важно е да предупредите вашия гинеколог по-отрано, ако имате по някоя от симптомите, описани по-горе. Той ще направи обстойна оценка на състоянието ви. Ако е необходимо, лекарят ще ви назначи като лечение антибиотици за лечение на инфекцията. Не забравяйте да споделите с него, ако кърмите бебето си защото този факт ще повлияе на решението какви да са лекарствата, които той да предпише. Оралните антибиотици обикновено са достатъчни, но в някои ситуации – може да се наложи интравенозно вливане на антибиотици и евентуално друго лечение. Например, ако имате заразена рана, може да се наложи тя да се отвари хирургически и да се почисти прецизно.

Ако имам инфекция след раждането кога ще се почувствам по добре?
Вероятно ще започнете да се чувствате по-добре в рамките на няколко дни от започването на лечението с антибиотици, но е важно да се вземе пълния предписан курс, дори ако симптомите изчезнат. Попитайте вашия лекар колко време трябва да пиете лекарствата, за да започнат да действат и не забравяйте да го уведомите, ако виждате, че те не ви помагат в рамките на упоменатия период от време. Може да се наложи да преминете към друго лекарство.

Важно през този период е да пиете много течности, за да се предотврати обезводняване и се опитайте да получавате колкото се може повече почивка, което може да помогне на тялото ви да се пребори с появилата се инфекция след раждане бързо и безопасно.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).