Речник

Лохии

Обновена: 14-08-2016

Какво е лохии?
Когато завърши цикълът от 9 месеца на бременност и раждането приключи, женският организъм започва да възстановява всеки орган променил своята функция по времето на бременността, за да започне да функционира нормално. През този период всяка жена изпитва дискомфорт, а понякога се налага и лекарски надзор, за да се избегнат последствия. Терминът Лохии, който се използва от лекарите, а казано на по–достъпен език представлява онзи момент след раждането, когато организмът се възстановява. Когато плацентата се отдели от мястото, за което е била закрепена към матката, там остава леко разранено. По време на зарастване се отделя кръв, която наподобява месечен цикъл, но няма нищо общо между двете неща. Обикновено матката се свива след раждането и подпомага това кървене да бъде по–леко, защото притиска кръвоносните съдове. Това е съвсем нормален процес и съществува при всяка родилка в след родилния период.

лохии - възстановяване след ражданеХарактеристика на процеса – лохии?
Има някои особености, с които се характеризира това кървене. Чрез тях се поставят известни граници на това кое е нормално и кое не. Чрез тях всяка жена може да прецени дали всичко е нормално или има нужда от лекарска консултация или намеса.
1. Продължителност на лохии – При повечето родилки този период на прочистване на организма продължава между 20 и 40 дни. При всяка този процес е индивидуален и няма нужда за безпокойство.

2. Промяна в цвета на кръвта при лохии– Има няколко етапа на смяна в цвета, която е последователна. В началото трябва да бъде с ярък червен цвят, какъвто е и при месечния цикъл. След това преминава в наситено кафяв, следва бледо кафяв, а след това жълтеникав. Тази последователност в цветовете означава, че тялото се очиства правилно и няма да остане нещо опасно вътре в матката. При настъпване на бледо жълт цвят може да бъдете сигурни, че скоро ще завърши този етап от очистване на тялото ви.

3. Количеството, което се отделя – Тъй, като това кървене продължава повече от един нормален менструален цикъл има и разлика в количеството, което се отделя. Няма как да се отеля кръв в продължение на 40 дена да бъде с една и съща сила, в началото още след раждането започва този процес, тогава кръвта е много. След няколко дни силата на отделяне намалява и така постепенно до самия си край трябва да се наблюдава намаляване до стигането на леко зацапване. Преди всичко количеството, което се отделя зависи от това точно, колко има да се очиства от матката. Поради тази причина при жените има различна продължителност в етапите на отделяното количество кръв.

Има важен въпрос, който си задават жените. Има ли разлика между жените родили със секцио и жените родили нормално? Да има разлика и тя не е малка, защото при жените родили със секцио има външна намеса при раждането и тогава нещата стоят по друг начин:

След нормално раждане?
Родилките, които са родили по нормален начин имат по–продължителни и наситени лохии. Причината, е че при тях има само един възможен начин да се отърват от нечистотиите задържали се от плацентата и той е през влагалището. При тях и процесът е по–продължителен между 20–40 дни, като в повечето случаи е около 40 дни. Вижте статията Нормално Раждане!

След раждане със секцио?
Жените родили със секцио получават и допълнителна помощ. След, като докторите направят разрез и извадят бебето през стомаха на майката, те почистват и матката от останали части плацента. По този начин следродилното кървене при тях е по–малко от обикновено. При тях процеса рядко продължава повече от 20 дни и интензивността на кървенето също е по–малка. Вижте статията Раждане със Секцио!

Полезни съвети за възстановяване след раждане и по време на първоначалните лохии?
Като всяко нещо свързано с тялото на човек и този процес е важен и има нужда да му се обърне достатъчно внимание. Като цяло бременността е приета, като изцяло нормален период въпреки всичко и при него се крият опасности, които не бива да подценяваме.

1. Ако забележите, че след изписване от родилното, кървенето не намалява, а се усилва е задължително да потърсите лекарски съвет.
2. Лош показател е и продължителността на кървенето, ако то продължи повече от 40 дни има вероятност в матката да са останали някакви части от плацентата. Налага се посещаване на гинеколог и направата на видеозон.
3. Хигиената е една от най–важните части за бързото възстановяване. Лекарите съветват да не се прекалява с козметичните сапуни и интимни гелове през периода на следродилното кървене.
4. Задължително е консултация с лекар ако забележите, че има големи съсиреци кръв или телесната ви температура е повече от 37 градуса.
5. През този период на очистване е добре да не се натоварвате, защото при повече физическа активност се засилва и кървенето.

Надяваме се статията за лохии да ви е харесала, оценете я с един Like ;) !

Фолиева Киселина Преди Бременност

Предишна публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

еднояйчните близнаци

Еднояйчни близнаци

Общ възприет стереотип за еднояйчните близнаци е, че те са нещо като клонинги. Те действат еднакво, приличат ...
Речник
малка матка

Малка матка

Какво се има в предвид под малка матка? Когато едно момиче се роди с матка, която е ...
Здраве
простагландини

Простагландини

Какво е простагландини? Когато човек е ранен, в тялото му се задейства сложен процес на възпаление и ...
Речник
видеозон

Видеозон

Какво е видеозон? Видеозонът, още познат с термините – ехограф или ултразвук е вид изследване, което представя ...
Речник