Забременяване

Фолиева Киселина Преди Бременност

Обновена: 14-08-2016

Защо ни е нужна Фолиева киселина преди бременност?
Още преди да е забременяла всяка жена си задава въпроса дали ще има нормална бременност, дали ще роди здраво бебе, какво трябва да направи, за да няма проблеми нито за нея, нито за бебето.

Едно от най–важните неща, на които трябва да се обърне внимание е грижата за здравето. Ако сте решили за имате дете, то непременно се консултирайте с вашият лекар. Повечето лекари съветват, че поне 2 месеца преди забременяването трябва да се започне прием на фолиева киселина. Ако жената иска да роди здраво бебе, трябва да се откаже и от вредните си навици, като тютюнопушене, прием на алкохол. Да се намали приемът на кафе и кофеинови напитки и храни.

фолиева киселина преди бременност Преди и в началото на бременността, жената трябва да промени начина си на живот. Една бременност е физиологично състояние, а не болест, а приемът на фолиева киселина преди бременността ще направи много и ще въведе бременната жена в правилната посока.

Приемът на фолиева киселина спомага за правилното формиране на органите на бебето, както и намалява рискът от генетични заболявания и малформации. Лекарите съветват жените, на които им предстои забременяване да започнат още преди да са заченали, защото по този начин би могъл да се намали риска от сериозни вродени заболявания като спина бифида.

Всяка жена трябва да знае, че е изключително важно да приема фолиева киселина преди бременност и той да продължи в първите няколко месеца. Желателно е приемът да продължи поне до третия месец. Фолиевата киселина или витамин В 12 помага за много заболявания. Обикновено го набавяме от храната, но при бременност е желателно дозата да се увеличи и да се приема допълнително под формата на хранителна добавка. И за да не страда организмът от недостиг на фолиева киселина, бременната жена трябва да го приема допълнително. Фолиевата киселина предотвратява и развитието на желязо дефицитни анемии и в повечето случай този витамин е едно от средствата за лечение на анемия.

Приемът на фолиева киселина преди бременност в никакъв случай не е грижа само за майката, а е грижа и за бъдещото бебе. Освен за анемия, фолиевата киселина помага и при хипертония – състояние, което е изключително опасно, както за плода, така и за майката. Приемът на фолиева киселина преди бременност е много важен за всяка бременна жена, но в никакъв случай не трябва да си назначавате самолечение. Дозите трябва да са предписани от лекар. В противен случай може да си докарате обратен ефект и състоянието ви да се влоши.

Възстановяване след Раждане

Предишна публикация

Comments

Comments are closed.