Фолиева Киселина Преди Бременност

Защо ни е нужна Фолиева киселина преди бременност?
Още преди да е забременяла всяка жена си задава въпроса дали ще има нормална бременност, дали ще роди здраво бебе, какво трябва да направи, за да няма проблеми нито за нея, нито за бебето.

Едно от най–важните неща, на които трябва да се обърне внимание е грижата за здравето. Ако сте решили за имате дете, то непременно се консултирайте с вашият лекар. Повечето лекари съветват, че поне 2 месеца преди забременяването трябва да се започне прием на фолиева киселина. Ако жената иска да роди здраво бебе, трябва да се откаже и от вредните си навици, като тютюнопушене, прием на алкохол. Да се намали приемът на кафе и кофеинови напитки и храни.

фолиева киселина преди бременност

Преди и в началото на бременността, жената трябва да промени начина си на живот. Една бременност е физиологично състояние, а не болест, а приемът на фолиева киселина преди бременността ще направи много и ще въведе бременната жена в правилната посока.

Приемът на фолиева киселина спомага за правилното формиране на органите на бебето, както и намалява рискът от генетични заболявания и малформации. Лекарите съветват жените, на които им предстои забременяване да започнат още преди да са заченали, защото по този начин би могъл да се намали риска от сериозни вродени заболявания като спина бифида.

Всяка жена трябва да знае, че е изключително важно да приема фолиева киселина преди бременност и той да продължи в първите няколко месеца. Желателно е приемът да продължи поне до третия месец. Фолиевата киселина или витамин В 12 помага за много заболявания. Обикновено го набавяме от храната, но при бременност е желателно дозата да се увеличи и да се приема допълнително под формата на хранителна добавка. И за да не страда организмът от недостиг на фолиева киселина, бременната жена трябва да го приема допълнително. Фолиевата киселина предотвратява и развитието на желязо дефицитни анемии и в повечето случай този витамин е едно от средствата за лечение на анемия.

Приемът на фолиева киселина преди бременност в никакъв случай не е грижа само за майката, а е грижа и за бъдещото бебе. Освен за анемия, фолиевата киселина помага и при хипертония. Високото кръвно при бременност е състояние на организма, което е изключително опасно, както за плода, така и за майката. Приемът на фолиева киселина преди бременност е много важен за всяка бременна жена, но в никакъв случай не трябва да си назначавате самолечение. Дозите трябва да са предписани от лекар. В противен случай може да си докарате обратен ефект и състоянието ви да се влоши.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация