Раждане

Възстановяване след Раждане

Обновена: 14-08-2016

За съжаление след раждането жените имат нужда от възстановяване, както във физически аспект, така и в психически. Истината , е че понякога са нужни няколко месеца за пълното възстановяване на физическите показатели и форма.

И това е напълно нормално. По време на бременността, тялото ви се е променяло външно, както и органите ви са претърпели промяна, в името на доброто на бебето ви.

След раждането сигурно се чувствате изтощена и уморена. Побиват ви тръпки само при мисълта, каква бяхте преди да забременеете и каква сте  сега! Вие ви се свят, отпаднала сте, да не говорим, че ви е страх да се погледнете в огледалото.

За възстановяването след раждане, ще имате нужда от спокойствие, тишина и разбира се непрекъсната консултация с Вашия гинеколог за това как протича възстановяването ви.

възстановяване след раждане След раждането обикновено има кафеникав секрет, които се нарича лохии. Веднага след раждането, кървенето е обилно и с ярко червен цвят. С течение на времето кръвта става на кафеникав секрет и изчезва. Обикновено продължителността на лохиите е около 40 дни, но при всяка жена е индивидуално и понякога може да продължат и по–дълго.

Също така, след раждането започва да се възстановява и размерът на матката и яйчниците. Появяват се т.нар. след родилни контракции, които се получават в резултат от свиването на матката до нормалния й размер. По време на кърмене е възможно тези болки да се увеличат, защото се отделя окситоцин. Не се притеснявайте, тези контракции не са опасни. Та спомагат да се затворят кръвоносните съдове и кръвотечението да спре. Но когато кърмите, никога не го правете в изправено положение, защото от болката, може да ви прилошее и да загубите равновесие.

След раждането може да имате газове и запек, но това е напълно нормално в повечето случай. Това състояние идва от задържането на урина след раждането и притискането на пикочния мехур. Това състояние ще отмине, но за да спомогнете за по–бързо решаване на този неприятен проблем – пийте повече течности и се движете повече през периода на възстановяване след раждане.

След раждането започва да се възстановява и косата. Пир някои жени по време на бременността, косата е станала гъста и лъскава, но при някои се е получил косопад, който продължава и след раждането.  Не се паникьосвайте, че буйните ви гриви са оредели. Това е временен ефект, който ще отшуми скоро.

След раждането е възможно да изпаднете в следродилна депресия. Това  е емоционално състояние, при което ще се чувствате объркана, ще изпитвате страх за живота на бебето и за собственото си здраве, ще искате повече внимание от половинката си. Този симптом също е нормален за след раждането и ще отшуми без да взимате някакви специални мерки.

Възстановяването след раждане от самата бременността е бавен и продължителен процес. Връщането на предишната ви фигура зависи от това на каква възраст сте и колко раждания имате преди това. НО има случаи, когато по тялото остават трайни белези  като стрии и отпусната кожа на корема. За решаването на тези проблеми, ще трябва да се допитате до специалист дерматолог.

Гестационна седмица

Предишна публикация

Фолиева Киселина Преди Бременност

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Раждане