Възстановяване след секцио

В Bremennost.bg ще откриете информация за по-бързото възстановяване след секцио или така казано цезарово сечение.

Как ще се чувствате след цезарово сечение?
Като всяка майка след първо секцио вероятно ще се чувствате еуфорично, фантастично и ще сте залети от блаженство при вида на грейнало личице в ръцете ви. В същото време обаче ще трябва да се възстановявате от сериозна коремна операция, докато се занимавате с типични следродилни въпроси като промените в гърдите, които да доведат до успешно кърмене, непостоянното настроението и вагиналното течение. Може да се почувствате тотално изтощени и евентуално да ви се гади ужасно веднага след операцията. Гаденето може да продължи до 48 часа, но лекарите могат да ви дадат медикаменти, за да се намали дискомфорта. Много майки също така чувстват сърбеж по тялото. Самото възстановяване след секцио зависи от жената. Пациентките след цезарово сечение обикновено престояват в болница за около пет дни преди да се приберат у дома. Реално вашето възстановяване ще се измерва в седмици, а не в дни, така че ще трябва да получите помощ в грижите за себе си и бебето.

Какво ще получите за облекчаване на болките след секцио?
Ако ви направят епидурална или спинална упойка за процедурата – анестезиологът може да добави и морфин, който може да осигури облекчение на следродилната болка за до около 24 часа. След това може да ви бъде включена терапия с болкоуспокояващи лекарства, обикновено хапчета. Също така ще ви дадат лекарства за омекотяване на изпражненията и предпазване от запек. Ако ви направят обща анестезия и не получите доза морфин, ще ви бъде включена системна с обезболяващи незабавно след раждането.

възстановяване след секцио
жена се възстановява след секцио

Как протича възстановяването след секцио в първите часове от операцията?
Ако планирате да кърмите, можете да започнете още в болничната стая след операция. Поискайте акушерката да ви покаже как бебето да суче, така че да няма натиск върху вашия разрез. Кърменето може да бъде предизвикателство в дните след цезарово сечение заради болката от разреза. Ако болницата не разполага с консултант по кърмене, попитайте за медицинска сестра, която е експерт.

Може да почувствате изтръпване и болезненост на мястото на разреза и белегът да бъде леко повдигнат, подпухнал и по-тъмен от останалата кожа. Трябва редовно да държите връзка с лекаря си и да ходите на консултации. Оказвайки натиск върху коремната област вероятно ще изпитвате болка в началото, но ще се чувствате по-добре ден след ден. Не забравяйте да използвате ръцете си или възглавница за подкрепа на разрез при кашлица, кихане или смях. Като всяка жена, която е родила бебе – ще имате вагинално течение, наречено лохии, което се състои от кръв, бактерии и тъкан от маточната лигавица. През първите няколко дни това течение ще бъде ярко червено.

Ще бъдете насърчавани да ставате от леглото поне няколко пъти на ден след операцията – или дори в деня на операцията. Дори само ходенето до тоалетната може да ви изглежда невъзможно в началото, но се движете, защото това е важно за вашето по-бързо възстановяване след секцио. Движението възпрепятства образуването на кръвни съсиреци и прави червата по-малко мудни.

Важно е да ходите редовно до банята, защото пълният пикочен мехур прави трудно свиването на матката и увеличава натиска върху раната.

Как протича възстановяването след като излезете от болницата след цезарово сечение?
Очаква се да имате нужда от помощ след като се приберете вкъщи. Потърсете подкрепа от вашия партньор, родители, роднини и приятели. Започнете веднага с пиенето на много течности, за да избегнете запек. Вероятно ще чувствате разреза все по-добре ден след ден след секциото. Потърсете лекарска помощ, ако имате признаци на инфекция, включително:

– топлина, зачервяване, подуване или сълзене от разреза
– влошаване на болката или внезапна поява на болка
– някаква температура (дори и ако вашият разрезът изглежда добре)
– лошо миришещо вагинално течение
– болка или парене при уриниране

Вашето вагинално кървене трябва да намалява, въпреки че може да продължи до шест седмици. Постепенно трябва да се превърне от ярко червено до розово и след това жълто бяло. Също така трябва да се обадите на гинеколога си незабавно, ако имате някакви признаци на кръвен съсирек, тежка или продължителна болка или топлота и подуване в краката.

Колко активни трябва да бъдете след цезарово сечение?
Въпреки че е важно да почивате достатъчно, след като сте вкъщи, вие трябва да се изправяте и да се разхождате редовно. Ходенето насърчава бързото възстановяване след секцио и помага за предотвратяване на усложнения като кръвни съсиреци. Разбира се не трябва да се прекалява. Започнете бавно и постепенно увеличавайте дейността си. Тъй като се възстановявате от сериозна коремна операция, ще чувствате болки за известно време. Избягвайте резки движения и битова работа през първите 8 седмици. След 6 до 8 седмици, ще бъдете в състояние да започне да се упражнявате умерено – но изчакайте, докато лекарят ви даде зелена светлина. Ще бъдете в състояние да възобновите сексуалните си контакти след около 6 седмици – ако се чувствате достатъчно удобно и лекарят ви каже, че няма опасност за вас.

Какво се случва по отношение на белега след цезарово сечение?
Първоначално мястото на белега ще бъде леко повдигнато, подпухнало и по-тъмно на цвят, но ще започне да се свива значително в рамките на 6 седмици след операцията. Разрезът е само 15-20 см дълъг. Той може да е доста сърбящ, докато оздравява. Белезите от секцио обикновено са много ниско на корема и не се виждат от дрехите.

Какво може да очаквате в емоционално отношение след секцио?
Самото възстановяване след секцио, не включва само физическите аспекти от операцията. Майките имат широк спектър от емоции след секциото, така че е трудно да се предскаже как ще се почувствате. Някои жени, след като свърши операцията – изпитват чувство на облекчение, докато други са повлияни от страха от предстоящото. Ако чувствата ви не се регулират от само себе си в първите няколко седмици или откриете, че се чувствате по-зле, отколкото по-добре, не забравяйте да се обадите на лекаря си и му кажете вашите симптоми. Може да страдате от следродилна депресия, което е по-сериозен проблем, който изисква лечение. Ако мислите, че може да нараните себе си или бебето, или ако се чувствате неспособни да се грижат за новороденото, потърсете  помощ от специалист веднага.

И накрая може да бъдете разочарован, ако ви изглежда, че ви отнема прекалено дълго време да постигнете пълно възстановяване след секцио, но не забравяйте излекуването след операцията отнема значително количество време и енергия и е въпрос на индивидуални обстоятелства за всяка жена. Опитайте се да бъдете търпеливи. Във времето ще се чувствате все по-добре и по-удовлетворени от живота си с новото бебе.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.8 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analyt