Болки след Секцио

Нормално за всяка жена е притеснението около първото секцио, защото все пак си е вид операция. Има много въпроси които изникват около думата „Секцио“, като някои от тях са има ли болки след секциото, как се чувства жената след раждане със секцио и т.н. Повече за това какво е секцио четете в отделна наша публикаци – Секцио.

Цезаровото сечение е сериозна коремна операция и възстановяването обичайно отнема повече време, отколкото нормално раждане т.е вагинално. Макар че болката може да изглежда непоносима скоро след операцията, тя обикновено отзвучава постепенно в течение на няколко дни и седмици след раждането. Тук трябва да споменем, че човешкият праг на болка е различен при различните индивиди. Да се върнем на това колко време отнема, за да спрат всякакви болки след секцио. Това е относително и пак ще кажем, че зависи от индивидуалните особености на вашето собствено тяло, методите, с които е направена операцията, медикаментите, които взимате за облекчаване на болката и разбира се дали сте спортували преди да забременеете. Да точно така хората които спортуват имат доста по бързи темпове на възстановяване.

болки след секцио

Какво се случва след направеното секцио?
След цезаровото сечение вие обикновено ще трябва да останете под наблюдение около три дни в болница и около месец, месец и половина до пълно въстановяване. Различни жени изпитват болка след операцията по различен начин, така че времето, необходимо да спре да ги боли варира. Повечето жени забелязват значително намаляване на болката няколко дни след операцията и чувстват, че са напълно излекувани до 6 седмици след раждането. Въпреки това – всеки случай е различен. Болезнеността може да продължи до 8 седмици след раждането, а някои жени продължават да чувстват болка на мястото на белега месеци след това. Чувството което описват е като опъване на мястото на секциото.

Как може да се облекчат болките след секцио?
Ако претърпите епидурална или спинална упойка за вашето цезарово сечение, вашият анестезиолог може да добави някои упойващи вещества, които може да облекчат болките до 24 часа след края на операцията. Ако имате обща анестезия или не получите доза обезболяващи лекарства чрез вашата спинална или епидурална упойка, вие ще получите обезболяващи незабавно след раждането. Вашият лекар ще ви изпрати вкъщи с предписани лекарства за облекчение след като ви изпише от болницата.

Алтернативни решения за справяне с болката:
Освен лекарствата за успокоение на болките –  ставането от леглото и разхождането може да помогне за скоростта на възстановяване и може да намали общото време с болки, въпреки че може да боли доста първоначално, когато се движите. Това е, защото разходките намаляват подуването на корема и налягането в червата, които правят болката по-лоши и непоносими. В много култури коремното обвързване се използва за облекчаване на болката и насърчаване на възстановяването след цезарово сечение. Коремното обвързване задължително включва опаковане с еластичен материал плътно около коремната област. Няма обаче категорични проучвания за ефективността на този метод след цезарово сечение, така че преди да прибегнете до него, трябва да се консултирате с лекаря си, за да не възникне някакъв постоперативен проблем и усложнение. В България родилките със секцио ги карат да се раздвижват веднага на първия ден след раждането, а опита които е натрупан доказва, че раздвижване в първите дни е изключително важен за бързото възстановяване след секцио.

Опитайте се да се въздържате от секс и спорт веднага след вашето цезарово сечение, защото противното може да удължи времето за възстановяване и да причини по-дългосрочно усещане на болки. Вие трябва да изчакате, докато вашия лекар даде разрешение да възобновите сексуалната си активност и физическите упражнения, което за повечето жени става около 6 седмици след раждането. Също така избягвайте вдигане на тежки предмети и изпълнението на тежка битови работа поне 8 седмици след раждането, или според индивидуалните инструкциите на вашия гинеколог. Ако болката продължава или изглежда, че се влошава, не се колебайте и посетете лекар. Същото направете и ако болката е споходена от някои от следните симптоми и признаци:
– Необичайно подуване на коремната област и чувство за тежест
– Висока температура – 39 градуса и повече
– Зачервяване на корема около раната от операцията
– Стягане в гръдната област и затруднено дишане
– Обилно вагинално кървене със съсиреци
– Зловонно течение от влагалището със вид на гъст зелен или сив секрет
– Необяснимо продължително чувство за отпадналост и замаяност

При притеснения от всякакво естество се консултирайте с лекар, защото повечето жени са в неосъзнат шок от раждането и следродилната депресия при някои бавно и сигурно надделява, а за така неприятните болки след секцио не се притеснявайте, те ще отминат и ще ви остане само хубавия спомен от най-красивата снимка във вашето сърце.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).