Нормално Раждане

Какво е нормално раждане?
Раждането могат да бъде класифицирано по няколко различни начина въз основа на нивото и вида на помощта, предоставени по време на самото раждане на бебето. След като майката започне да ражда в рамките на термина – между 37 гестационна седмица и 42 гестационна седмица от бременността, тя може да преживее един от следните видове на раждане:
Природно раждане – бебето е родено първо с главата през влагалището (през родилния канал), процесът се контролира от здравен специалист, който гарантира, че майката и бебето са добре, но раждането прогресира без пряка медицинска намеса.
Нормално раждане – бебето е първо с глава през влагалището, но раждането включва намеса от страна на здравните специалисти за подкрепа и помощ.
Асистирано раждане – когато има признаци, че майката и бебето може да са зле или раждането не върви нормално, медицинската намеса – например раждане с форцепс, вакуум или цезарово сечение, е нужна за съдействие за раждането.

нормално раждане

Кой интервенции се считат за част от нормалното раждане?
Понякога майката или бебето се нуждаят от помощ при раждането. Вашият лекар ще обсъди с вас необходимостта от прилагане на определена интервенция, например като епидурална упойка.
Подсилване на раждането – понякога, особено при продължително раждане, контракции може да отслабнат и да не успеят да разширят достатъчно шийката на матката или да не помогнат на бебето да слезе в родилния канал. Вашият гинеколог ще направи оценка на ситуацията. Лекарства като окситоцин може да се приложат за стимулиране на контракциите и подтикване на процеса на раждането.
Слушане на пулса на бебето – наблюдението на сърдечната честота на бебето е един от начините да разберете дали бебето е добре по време на раждането. За това се използва уред, наречен Доплер, който е монитор, чрез който се наблюдава сърдечната честота на плода при всяка контракция от започналото нормално раждане. Това ще се случва на всеки 15 до 30 минути по време на първия етап на раждането, както и на всеки пет минути във втория етап. При нормалното раждане електронно наблюдение на плода не винаги е необходими на всяка раждаща жена.
Изкуствено спукване на водите – по време на раждане амниотичната торбичка, която обгражда бебето трябва да се спука,  така че главата на бебето да може да слезе в родилния канал. В активния период на раждането, ако това не се е случило, вашият гинеколог може да направи дупка в амиотичната торбичка по изкуствен път.
Намаляване на болката от раждането – някои жени изпитват болка, която е доста неконтролируема и нетърпима и те се нуждаят от облекчаване на болката например, поради позицията на бебето, продължителността на раждането или собственият им праг на търпимост на болка. Има различни методи за това. Те включват промяна на позицията на раждащата, насърчаване на движение, топла вана или душ, акупунктура, хипноза и масаж. Друг метод са инжекционните болкоуспокояващи например морфин или фентанил. Епидуралната анестезия също е вариант, при който в гърба се поставя упойка и тя блокира чувствителността на жената в долната част на тялото.
Активно управление на раждането в третия окончателен етап – след като вашето нормално раждане е приключило –  вие ще получите система с окситоцин, лекарството, което ще помогне на матката ви да се свие и да се предотврати твърде голямата загуба на кръв – кръвоизлив след раждането. Това е безопасна процедура и се  извършва рутинно в България.

Какво не е част при нормално раждане на бебе?
В някои случаи майката и бебето може да покажат признаци, че единият или и двамата са зле  – например, ако пулсът на бебето става нередовен или намалява рязко в хода на контракциите и гинекологът може да предприеме незабавни действия, за да изроди бебето. Може да се приложат една от следните процедури, но те не са част от така нареченото нормално раждане:
Раждане с форцепс или вакуум – инструменти, използвани от лекарите за подпомагане на раждането на бебето. Форцепсът е тънък извит инструмент като ножица, които може да се плъзне около главата на бебето вътре в родилния канал. Вакуумът е пластмасова чашка, която се използва за засмукване на главата на бебето. И двете се използват за подпомагане на движението на бебето през родилния канал, когато бебето е в затруднено положение или майката е изтощена и не можем да напъва повече. Форцепсът и вакуумът изискват специално обучение и специални условия преди да бъдат използвани.
Цезарово сечение: тази хирургична процедура се препоръчва, когато вагиналното раждане може да представлява риск за майката или бебето

Следните ситуации все още може да доведат до вагинално раждане, но изискват специални грижи и обучение:
– Седалищно позициониране на бебето с краката или бедрата, въведени в родилния канал преди главата.
– Вагинално раждане след предишно раждане чрез цезарово сечение – малко лекари в България обаче се ангажират с такъв риск.

Какви са ползите от нормалното раждане?
Има няколко основни ползи от нормално раждане за вас и вашето дете:
– Намаляване на риска от наранявания и инфекции
– По–бързо възстановяване и по–кратък болничен престой
– Повишена увереност и намаляване на стреса
– Липса на хирургическа интервенция

През цялата ви бременност гинекологът ще работи с вас, за да ви подкрепи и да изгради доверие, така че да сте готови за нормалното раждане.

Как да се подготвите за нормалното раждане?
Подготовката за нормално раждане, може да започнете като прочетете различни източници на информация за раждането. Здравните специалисти, медицинските сестри, акушерките и лекарите имат образователни материали на разположение, които може да изискате. Участвайте в пренатални класове, за да сте добре подготвени за идването на бял свят на новия член на семейството. Яжте добре и се упражнявайте ежедневно. Подгответе план за вашето нормално раждане и го обсъдете с вашия гинеколог и вашите близки, за да сте по–спокойни, когато настъпи този изключително важен момент. Успех!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии