Прегледана и обновена на 06-02-2017

Какво е фетална ехокардиография?
Изследването фетална ехокардиография е подобно на ултразвук изследване. То позволява на вашия лекар да види по–добре структурата и функцията на сърцето на нероденото дете. Типично за това изследване е да се прави във втория триместър между 18 и 24 гестационна седмица от бременността. За изследването се използват звукови вълни, които правят “ехо” на сърцето на плода. Машина анализира тези звукови вълни и създава картина на сърцето на бебето. Това изображение предоставя информация за това как се е формирало сърцето на бебето ви и дали то работи правилно. Изследването също така позволява на вашия лекар да види кръвния поток, който минава през сърцето. Този задълбочен анализ позволява на вашия лекар да намери всички дефекти или аномалии в притока на кръв или сърдечната дейност на бебето.

Кога се провежда фетална ехокардиография?
Не всички бременни жени трябва да правят фетална ехокардиография. При повечето жени основното ултразвуково наблюдение ще покаже дали всичките четири камери на сърцето на бебето си са се развили правилно. Вашият гинеколог може да препоръча да направите тази процедура, ако предишните тестове открият необичайно сърцебиене на плода.
Също така може да се наложи да направите фетална ехокардиография, ако:
– нероденото дете е в риск за аномалии на сърцето или друго заболяване
– имате фамилна анамнеза за сърдечно заболяване
– вече имате дете със сърдечно усложнение
– сте използвали наркотици или алкохол по време на бременността
– сте взели някои лекарства или сте били изложени на лекарства, които може да предизвикат сърдечни дефекти като лекарства, използвани за лечение на епилепсия например
– имате други медицински състояния, включително рубеола, диабет тип 1, лупус или фенилкетонурия

фетална ехокардиография

Трябва ли да се подготвя за фетална ехокардиография по някакъв по специален начин?
Не е нужно да правите нещо по–специално, за да се подготвите за фетална ехокардиография. За разлика от други пренатални ултразвукови изследвания, тук няма да трябва да бъдете с пълен пикочния мехур по време на процедурата. Изследването може да отнеме от 30 минути до два часа.

Какво се случва по време на процедурата фетална ехокардиография?
Това изследване е подобно на рутинния ултразвук при бременност. Ако изследването фетална ехокардиография се извършва чрез корема се нарича коремна ехография. Ако това се извършва през вагината, то се нарича трансвагинална ехография.

Абдоминална или коремна ехография
Коремната ехография много прилича на обикновен ултразвук. Вие ще бъдете помолени да легнете и да изложите на показ вашия корем. Изследващият ще приложи специално смазочно желе върху кожата ви. Това предотвратява триенето, така че ултразвуковият датчик, който е устройство, което изпраща и получава звуковите вълни, може да се втрива в кожата ви. Желето също помага за по–гладкото предаване на звуковите вълни. Датчиците изпращат високочестотни звуковите вълни през тялото ви. Вълните се отразяват, когато достигнат плътен обект, например сърцето на нероденото. Този отзвук се отразява обратно в компютъра. Звуковите вълни са прекалено високочестотни и не се чуват от човешкото ухо. Лекарят ще премести датчика по целия ви корем, за да получи изображения от различни части на сърцето на бебето. След процедурата фетална ехокардиография на корема гелът се почиства от корема ви. След това можете да продължите с обичайната си дейност.

Трансвагинална ехография
За трансвагинална ехокардиография ще бъдете помолени да се съблече от кръста надолу и да легнете на леглото за прегледа. Лекарят ще вмъкнете малка сонда във вагината ви. От там сондата ще използва звукови вълни за създаване на изображение на сърцето на бебето ви. Трансвагиналната ехография обикновено се използва в по–ранните етапи на бременността. Тя може да осигури по–ясно изображение на сърцето на фетуса и някоя я препоръчват при избор на фетална ехокардиография.

Има ли някакви рискове, свързани с изследването фетална ехокардиография?
Няма никакви рискове, свързани с фетална ехокардиография, защото тя използва ултразвукова технология и няма радиация.

Какво означават резултатите от феталната ехокардиография?
По време на вашата следваща среща вашият лекар ще да ви обясни резултатите и ще отговори на всички въпроси, които може да имате и, които се отнасят до всички подходящи ресурси или специалисти, необходими за лечение на открито заболяване на вашето неродено дете.

Като цяло нормалните резултати означават, че не е намерена сърдечна аномалия. Ако вашият лекар открие нещо нередно като сърдечен дефект, ритъмна аномалия или друг проблем, може да се наложи да има повече допълнителни изследвания като ядреномагнитен резонанс на плода. Също така трябва да направите този изследване повече от веднъж или отидете за допълнителни тестове, ако вашият лекар сметне, че нещо друго може да бъде отразено погрешно.

Важно е да запомните, че фетална ехокардиография не може винаги да се използва за диагностициране на всяко състояние. Някои проблеми като дупка в сърцето, са трудни за откриване дори със съвременното оборудване.

Защо е важно това изследване?
Анормални резултати от ехокардиографията на плода могат да бъдат неубедителни и вие може да изискате допълнителни тестове, за да разберете какво може да бъде погрешно. След като се определи точната диагноза, вие ще можете по–добре да управлявате вашата бременност и да се подготвите за раждането. Информацията от преведената фетална ехокардиография ще помогне на вашия лекар да планира всички варианти за лечение, които може да се наложи да се предприемат след раждането, като изправителна операция.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Нормално Раждане

Previous article

Синехия

Next article