18 Гестационна Седмица от Бременността

За да изчислите и следите вашата бременност по дни използвайте нашия Калкулатор Бременност по Дни

Ако имате многоплодна бременност ще ви е по-полезно да прочетете специализираната статия 18 гестационна седмица от бременността с Близнаци.

Вие вече сте в 18 гестационна седмица от вашата бременност! Както знаете през цялата бременност е нужно да приемате много калций и магнезий, за да осигурите добро развитие на бебето си, не ги пропускайте точно сега.
Вече започвате да долавяте движенията на бебето и не само като къркорене на корема, а като леко ритниче.

18 гестационна седмица
Ембрион

През 18 гестационна седмица от бременността, бебето се развива с бързи темпове и вече може да хълца. Има си и пръстови отпечатъци и нокти по пръстите на ръцете. Вашият сънливец тренира изкуството да се прозява, като палеца седи в повечето време в устата и се смуче. Ако ви гледат с ултразвук може да се види как бебето рита, движи ръчички, смуче си пръста и се прозява.

През 18 гестационна седмица бебето вече извършва различни движения, като ритници, обръщания, удари. Движенията стават по–интензивни, в случаите когато на бебето не му е удобно или звуците, идващи от външния свят са много високи или дразнещи. Също, ако вие не сте в настроение, нервна сте или раздразнителна, това се отразява и на бебето. Трябва да сте подготвена за „бебешки бой” от началото на 18 гестационна седмица до края на бременността, защото Вашият наемател ще се движи доста повече и ударите или превъртанията ще стават все по–силни. Но не се притеснявайте, бебето някой път ще спи, което означава, че няма да усещате движенията.

Около 18 гестационна седмица от бременността нервната система на ембриона се усъвършенства. Нервите сега са покрити с вещество, наречено миелин, което ускорява взаимовръзката между нервните клетки, като по този начин се образуват по–сложни връзки.
Развиват се и мозъчните връзки, които са важни за сетивата на допир, вкус, обоняние, зрение и вкус.

Тегло и дължина на плода

Тегло на плода в 18 седмица – около 160 грама.

Бъдеща майка

Тялото Ви около 18 гестационна седмица на бременността става по–различно. Може да се появят болки в гърба при бременност, разширени вени при бременност, киселини при бременност, запек при бременност, кървене на венците, промени в косата и ноктите.

Болки в гърба. Улавяте се, че в последно време много често споменавате тази фраза пред близките си. Това се дължи на увеличението на матката ви, измества се центъра на тежестта и долната част на гърба идва напред, за да направи място на матката. Освен това значение имат и хормоните на бременността, които предизвикват хаос в мускулите и сухожилията, което много често ще изважда от устата ви „Ох, боли ме гърба!”. Киселини през 18 гестационна седмица от бременността. За да се предпазите, забравете всичко кисело, люто и много солено. Защото една хапка от подобни храни е достатъчна да предизвика огън в стомаха ви. За съжаление този симптом ще продължи през цялата бременност и е желателно да се щадите от дразнещи храни.

Движение в корема: Ако сте забелязали необичайно куркане в корема си през тази седмица, може това да са първите движения на плода. При някои тези движения започват да се усещат много по –рано, но при всяка жена е различно. НО не се притеснявайте, ако все пак не сте усетила нищо, просто при вас може първите движения да се появяват малко по–късно.

Съвети към бременните жени в 18 седмица

През 18 гестационна седмица и през останалия период на бременността, бременната жена може да има някои сериозни усложнения.
– Метеоризъм. Опитайте се да се справите с газовете мехурчета, като се освободите от напрежението и си поемете дълбоко въздух и се хранете бавно..
Разширени вени при бременност. Ако разширени вени на долните крайници започнат да сърбят или болят, помислете за носенето на еластични чорапи, които стягат кръвоносните съдове. Така ще имате по–малък натиск върху краката. Желателно е да ги носите цял ден, но ако не можете и няколко часа са добре.
Спазми в прасците. Като че ли ви е достатъчно, че ценното време за сън се прекъсва от няколко ходения по малка нужда през нощта, а около 18 гестационна седмица от вашата бременност, започвате да се будите и от болки в прасците. Експертите не са напълно сигурни какво ги причинява, но можете да си помогнете, като си сложите възглавничка под краката.
Кървене от венците. За да намалите малко възпалението на венците, може да четкате редовно зъбите си, като това действие трябва да продължи няколко минути и да стигате с четката до местата, където се събира плака. Разбира се не трябва да прекалявате с четкането, защото е възможно да се получи обратен ефект.
Подуване на стъпалата и глезените е често срещано и не се случва само през осемнадесета гестационна седмица от бременността, но може да се каже че от тук започва. Това подуване се случва защото в тъканите на тялото се натрупват течности, защото и вие и бебето се нуждаете от повече вода, може да забележите подуване на стъпалата и глезените. За да намалите задържането на течности в краката си, трябва да избягвате да стоите много дълго в изправено или седнало положение, като краката са стъпили на земята, когато седите. Когато сте седнала, слагайте си краката на столче или табуретка. Вижте Подуване на Краката при Бременност.
– Промени в кожа, коса, нокти през 18 гестационна седмица от бременността. Възможно е да се появи косопад, ноктите да станат чупливи или да имате зачервяване или петна по кожата. Използвайте домашно приготвени маски за коса, за да я подхраните, също са полезни бебешки шампоани за всекидневна употреба. Не е лошо да се подстрижете по–късо. Ноктите при бременност – ако те са станали по–чувствителни, по добре не слагайте лак за нокти. А за петната по кожата, по–добре се консултирайте  с лекар и имайте в предвид, че тези симптоми ще изчезнат веднага след раждане.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация