Прегледана и обновена на 02-04-2018

Всичко което трябва да знаем за появата на болки в гърба при бременност!
Добрата новина е, че вашето бебе расте. Точно това трябва да се случва, но то може да бъде тежко за гърба ви. Повечето бременни жени изпитват леки болки в гърба, които обикновено започват през втората половина на бременността и продължават до края й. Разбира се има неща, които можете да предприемете за да намалите появилите се болки в гърба при бременност.

Причини за болки в гърба при бременност
Когато таза се разширява заради плода и оказва натиск върху гръбнака обикновено се появяват болки в гърба при бременност. Причините за болки в гърба при бременност може да са най–различни, но ето някои от по–вероятните:
болка в гърба при бременност

Повишаване на теглото. По време на нормалната бременност се качват от 9 до 16 кг. Гръбначният стълб на бременната жена трябва да може да поддържа тези килограми, а ако не може това предизвиква болки в гърба. Теглото на растящия плод и уголемяването на матката също оказват неприятен натиск върху кръвоносните съдове, нервите в таза и гърба.
Промени в позата. Бременността променя центъра ви на тежест. Като резултат може постепенно, без дори да забележи, да започнете да коригирате позата и начина, по който се придвижвате. Това от своя страна може да доведе до напрежение или дори до болки в гърба при бременност.
Хормоните бушуват и се променят. През цялата бременност тялото ви произвежда един хормон, които позволява сухожилията в тазовата област да се отпускат и ставите да станат по–еластични в подготовката за процеса на раждането. Същият този хормон може да причини разхлабване на сухожилията, които поддържат гръбначния стълб, което води до нестабилност и болка в гърба по време на бременност.
Мускулна сепарация. Както казахме по горе, матката се увеличава, двата паралелни листа на мускулите (ректално абдоминалните мускули), които са от гръдния кош до срамната кост, започват да разделят по средата. Това разделение може да влоши болките в гърба при бременност.
Стрес. Прекомерния стрес по време на бременност може да доведе до по–голямо напрежение в мускулите на гърба, което може да се отрази в болки в гърба или чрез мускулни спазми. Можете да откриете с течение на времето, че в стресови състояния повята на болки в гърба при бременност се засилват доста.

Лечение на болки в гърба при бременност
Една добра новина: Ако не сте имали хронични болки в гърба, преди да забременеете, болката ви най–вероятно ще се облекчи постепенно, преди да родите. Междувременно има много неща, които можете да предприемете за лечение на появилите се болки в гърба при бременност:
Правете упражнения. Редовните упражнения укрепват мускулите и повишават гъвкавостта. Това може да облекчи натоварването на гръбнака. Упражненията за повечето бременни жени включват ходене, плуване и стационарно колоездене. Вашият лекар или физиотерапевт най–вероятно ще препоръча различни упражнения за укрепване на гърба и корема.
Топлина и студ. Прилагане и редуване на топлина и студ на гърба може да помогне. Ако вашият лекар се съгласи, започнете с поставянето на студени компреси (като торба с лед или замразени зеленчуци, увити в кърпа) на болезнените места за до 20 минути, няколко пъти на ден. След 2 или 3 дни преминете към топли такива –поставете затоплена подложка или  бутилка с гореща вода на болезнените места. Бъдете