Прегледана и обновена на 02-04-2018

Всичко което трябва да знаем за появата на болки в гърба при бременност!
Добрата новина е, че вашето бебе расте. Точно това трябва да се случва, но то може да бъде тежко за гърба ви. Повечето бременни жени изпитват леки болки в гърба, които обикновено започват през втората половина на бременността и продължават до края й. Разбира се има неща, които можете да предприемете за да намалите появилите се болки в гърба при бременност.

Причини за болки в гърба при бременност
Когато таза се разширява заради плода и оказва натиск върху гръбнака обикновено се появяват болки в гърба при бременност. Причините за болки в гърба при бременност може да са най–различни, но ето някои от по–вероятните:
болка в гърба при бременност

Повишаване на теглото. По време на нормалната бременност се качват от 9 до 16 кг. Гръбначният стълб на бременната жена трябва да може да поддържа тези килограми, а ако не може това предизвиква болки в гърба. Теглото на растящия плод и уголемяването на матката също оказват неприятен натиск върху кръвоносните съдове, нервите в таза и гърба.
Промени в позата. Бременността променя центъра ви на тежест. Като резултат може постепенно, без дори да забележи, да започнете да коригирате позата и начина, по който се придвижвате. Това от своя страна може да доведе до напрежение или дори до болки в гърба при бременност.
Хормоните бушуват и се променят. През цялата бременност тялото ви произвежда един хормон, които позволява сухожилията в тазовата област да се отпускат и ставите да станат по–еластични в подготовката за процеса на раждането. Същият този хормон може да причини разхлабване на сухожилията, които поддържат гръбначния стълб, което води до нестабилност и болка в гърба по време на бременност.
Мускулна сепарация. Както казахме по горе, матката се увеличава, двата паралелни листа на мускулите (ректално абдоминалните мускули), които са от гръдния кош до срамната кост, започват да разделят по средата. Това разделение може да влоши болките в гърба при бременност.
Стрес. Прекомерния стрес по време на бременност може да доведе до по–голямо напрежение в мускулите на гърба, което може да се отрази в болки в гърба или чрез мускулни спазми. Можете да откриете с течение на времето, че в стресови състояния повята на болки в гърба при бременност се засилват доста.

Лечение на болки в гърба при бременност
Една добра новина: Ако не сте имали хронични болки в гърба, преди да забременеете, болката ви най–вероятно ще се облекчи постепенно, преди да родите. Междувременно има много неща, които можете да предприемете за лечение на появилите се болки в гърба при бременност:
Правете упражнения. Редовните упражнения укрепват мускулите и повишават гъвкавостта. Това може да облекчи натоварването на гръбнака. Упражненията за повечето бременни жени включват ходене, плуване и стационарно колоездене. Вашият лекар или физиотерапевт най–вероятно ще препоръча различни упражнения за укрепване на гърба и корема.
Топлина и студ. Прилагане и редуване на топлина и студ на гърба може да помогне. Ако вашият лекар се съгласи, започнете с поставянето на студени компреси (като торба с лед или замразени зеленчуци, увити в кърпа) на болезнените места за до 20 минути, няколко пъти на ден. След 2 или 3 дни преминете към топли такива –поставете затоплена подложка или  бутилка с гореща вода на болезнените места. Бъдете внимателни да не прилагате топлина върху корема по време на бременност.
Подобрете позата си. Правилната поза, когато работите, седете или спите, е добър ход. Например заспивайте на една страна с една възглавница между коленете, което ще отнеме стресовото разстояние от гърба (може да си купите възглавница за бременни). Когато седите на бюрото, поставете допълнителна подложка зад гърба си за подкрепа. Поставете краката си върху една купчина от книги или табуретка и седете изправени, с раменете си назад. Поддържащ колан също може да помогне.
Консултиране. Ако болките в гърба са свързани със стрес, говорете с доверен приятел или съветник, който може да бъде полезен.
Акупунктура. Това е форма на китайската медицина, при която тънки игли се вкарват в кожата на определени места. Различни изследвания оказват, че акупунктурата може да бъде доста ефективна за намаляване на болки в гърба при бременност.

Още съвети при болка в гърба при бременност:
– Ако искате да вземете някакъв предмет от земята, използвайте краката си да клякате, вместо да се навежда.
– Не носете обувки на висок ток при бременност.
– Не спете по гръб.

Ако болката в гърба продължава, трябва да се свържете с лекар, за да изкоментирате какво друго можете да опитате. Не трябва да предприемате каквито и да било лекарства без разрешение от вашия личен лекар. Има вариант вашият лекар да ви изпише лекарства или мускулни релаксанти, които са безопасни ако имате болки в гърба при бременност.

Кога да потърсите лечение от лекар?
Появата на леки болки в гърба при бременност обикновено не са основна причина да се обадите на вашия лекар, но задължително трябва да се свържете с него, ако имате някой от изброените по–долу показатели:
– Силна болка в гърба
– Все по–силна и остра болка, която започва внезапно
– Ритмични болезнени спазми

В редки случаи тежките болки в гърба при бременност могат да бъдат свързани с остеопороза, артроза на гръбначния стълб или септичен артрит. Ритмичните болки може да бъдат признак на преждевременно раждане. Така че, ако имате някои от тези проблеми, е важно да бъдете проверени от вашия наблюдаващ лекар.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Гестационен Диабет

Previous article

Кърмене и Пушене

Next article