Кърмене и Пушене

Спрете да кърмите и пушите веднага! Може би ще попитата ЗАЩО?! В тази статия ще обясним подробно какви са последствията от това ваше решение.

Трябва ли да кърми една майка, ако пуши цигари?
Изключително важно е да се кърми малкото новородено бебе, затова майките, които не могат да спрат да пушат цигари трябва да кърмят своето бебе. Кърменето осигурява много вещества и антитела, които помагат на вашето бебе в борбата с редица заболявания и дори може да противодейства на някои от ефектите на цигарения дим върху здравето на вашето бебе. Например кърменето доказано намалява отрицателните последици от цигарения дим върху все още крехките бели дробове на бебето. Определено е по–добре, ако майките, които са кърмачки не пушат, но ако все пак не могат да спрат или драстично да намалят цигарите, тогава е добре да пушат и да кърмят, отколкото да подлагат бебето на ефектите от цигарения дим и да го хранят с адаптирано мляко! Колкото повече са изпушените цигарите през бременността и в периода на кърменето, толкова по–големи са рисковете за здравето на вас и вашето бебе. Ако не можете да спрете цигарите, или не искате да спрете да пушите, тогава ще бъде малко по–безопасно за вашето бебе, ако ограничите броя на цигарите, които изпушвате на ден.

кърмене и пушене

Какво се случва с бебето, когато майката кърми и пуши цигари?
– Бебета и деца, които директно са изложени на цигарен дим много по–често се разболяват от астма, бронхит, инфекции на синусите, ушни инфекции, дразнене на очите, пневмония и т.н.
– Коликите се срещат по–често при бебета, чиито майки или бащи пушат и ги излагат на цигарен дим или чиито майки пушат и кърмят децата си т.е в кърмаческия период. Изследователите вярват, че не само никотинът, прехвърлен чрез майчиното мляко разстройва бебето, но и пасивният дим в дома може да доведе до различни дразнения. Бебета от родители пушачи са много по–раздразнителни и нервни, и майките, които пушат може да причинят по–тежки кризи с колики на бебетата си, поради по–ниските нива на хормона пролактин в техния организъм.
– Ако една майка кърми и пуши това може да причини неприятни симптоми на бебето като коремни спазми, диария, гадене и повръщане.
– Бебета от майки и бащи пушачи са подложени на седем пъти по–голям шанс да починат от синдрома на внезапната детска смърт. Бебетата на родители активни пушачи имат два до три пъти повече здравословни проблеми и посещения при лекар. Това е така защото обикновено страдат от респираторни инфекции или различни алергии.
– Деца, които са изложени на пряк цигарен дим в дома си са с по–ниски кръвни нива на добрия холестерол, който помага за защитата срещу исхемична болест на сърцето.
– Изследвания доказват, че ако майката кърми и пуши то децата като пораснат е по–вероятно да станат пушачи.
– Едно скорошно проучване установява, че човек, израснал в дом, в който двамата родители пушат, е двойно по–обременен от риск от рак на белите дробове в по–късен етап от живота си.

Как пушенето засягат кърменето?
Пушенето в кърмаческия период е свързано с:
– По–ранно отбиване на бебето. Едно изследване показва, че пристрастените пушачки са склонни да отбиват децата си по–ранно.
– По–ниско производство на мляко.
– По–ниски нива на пролактин. Хормонът пролактин трябва да бъде произвеждан за да има синтез на мляко в организма на майката.
– Майките пушачки, които живеят в условия на лек до умерен йоден дефицит са с по–малко йод в тяхната кърма, необходим на бебето за оптималното функциониране на щитовидната жлеза, в сравнение с майките непушачки. Майките, които пушат, докато кърмят, трябва да предприемат мерки за приемане на йод като хранителна добавка.

Как да се сведете до минимум риска за вашето бебе, ако пушите?
Идеално би било, ако сте пушачка и спрете пушенето напълно, когато разберете, че сте бременна, или при започването на опитите да забременеете, както и в периода на кърмене на вашето бебе. Ако не можете да спрете цигарите, тогава е добре да ги намалите, колкото можете повече. По–малко изпушени цигари, водят до по–малко шанс да възникнат някакви усложнения за бебето. Рисковете при кърмене и пушене се увеличават, ако пушите повече от 1 кутия цигари на ден (20 цигари). Запомнете – не пушете непосредствено преди кърмене или по време на самото кърмене. Той ще възпрепятства потичането на кърмата ви  и е опасно за здравето на вашето бебе. Пушенето веднага след кърмене намалява нивото на количеството на никотина в млякото по време на следващото кърмене. Чакайте толкова дълго, колкото е възможно между пушенето и кърменето. Около 95 минути отнема на половината от никотина да бъде отстранен успешно от тялото ви. Избягвайте пушенето в една стая с бебето. По–добре пушете отвън, далеч от вашето бебе и други деца. Не позволявайте на никого да пуши близо до вашето бебе!

За здравето и сигурността на вашето бебе е най–добре да не пушите, ако не можете да си наложите и да спрете цигарите, все пак ги намалете, за да не се обвинявате, ако заради вашия вреден навик, пострада най–ценното същество на света за вас!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):