Пушене по време на Бременност

Пушене по време на бременност! Да Пуша или да Не Пуша! Здравето е във Вашите ръце!

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

С всяка година броят на жените пушачки се увеличава. Всяка бременна трябва да знае за вредното влияние на никотина от пушенето по време на бременност върху своето здраве и това на детето. Малко хора знаят, но женският организъм е особено чувствителен към никотина.

При пушене по време на бременност се обсъждат следните рискови фактори от цигарите като:
– преждевременно остаряване на целия организъм
пушене на цигари при бременност

– преждевременно остаряване на яйчниковата функция
–  по–ранен климактериум
– зачестяване на стерилитета у жената
– скъсяване продължителността на бременността, зачестяване на абортите и преждевременните раждания
– намалено тегло на новородените деца (недостатъчно хранене)
– зачестяване на уврежданията у детето (сърдечни пороци, нарушения в гениталиите и в говора, вълча уста, смущения в психическото развитие)
–  зачестяващи заболявания на детето

Наред с тези специфични въздействия върху женския организъм почти няма орган в човешкото тяло, който да не се уврежда от никотина и другите химически съединения отделяни при пушенето по време на бременност. У пушачките се установяват по – често и по – рано сърдечен инфаркт и ранна артериосклероза, ракови заболявания на белите дробове, на хранопровода или на пикочния мехур.

Ранната смърт бе вече посочена като последствие от пушене по време на бременност. Съответно зачестяват и нетрудоспособността и ранната инвалидизация. Възрастта, когато учениците посягат към цигарата, постоянно се снижава. Намаляването на способността за концентрация, отслабените съпротивителни сили срещу простудни заболявания, безапетитие, главоболието, преждевременното застаряване на кожата на лицето са само някои от непосредствените последици. Най–често едва след години се проявяват тежки, често необратими увреждания на органите от пушенето на цигари. Непушачите, особено деца и малки деца, заболяват по – често в тези семейства, при което прекомерното пушене води до постоянно насищане на помещенията с никотин. Доказано е че пасивното пушене е опасно и растящото в утробата на майката дете може също да се увреди дори и когато бременната не пуши, но стои в помещения в които се пуши прекалено много. По време на бременността това трябва да се вземе под внимание както на работното място, така и в семейството.

След като научихте някои от здравословните последици от пушене по време на бременност, сама ще трябва да вземете решението – с цигарите до тук или ще продължите да пушите, но по – малко. Ако желаете да спрете цигарите, но не успявате може да се обърнете към вашият лекар и той ще ви насочи към правилните стъпките за отказване на този така коварен навик тютюнопушенето през бременността и не само през нея.

Статията е написана за Bremennost.bg – от Катя Георгиева

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация