Здраве

Пушене по време на Бременност

Обновена: 10-02-2017

Пушене по време на бременност! Да Пуша или да Не Пуша! Здравето е във Вашите ръце!

С всяка година броят на жените пушачки се увеличава. Всяка бременна трябва да знае за вредното влияние на никотина от пушенето по време на бременност върху своето здраве и това на детето. Малко хора знаят, но женският организъм е особено чувствителен към никотина.

При пушене по време на бременност се обсъждат следните рискови фактори от цигарите като:
– преждевременно остаряване на целия организъм
пушене на цигари при бременност– преждевременно остаряване на яйчниковата функция
–  по–ранен климактериум
– зачестяване на стерилитета у жената
– скъсяване продължителността на бременността, зачестяване на абортите и преждевременните раждания
– намалено тегло на новородените деца (недостатъчно хранене)
– зачестяване на уврежданията у детето (сърдечни пороци, нарушения в гениталиите и в говора, вълча уста, смущения в психическото развитие)
–  зачестяващи заболявания на детето

Наред с тези специфични въздействия върху женския организъм почти няма орган в човешкото тяло, който да не се уврежда от никотина и другите химически съединения отделяни при пушенето по време на бременност. У пушачките се установяват по – често и по – рано сърдечен инфаркт и ранна артериосклероза, ракови заболявания на белите дробове, на хранопровода или на пикочния мехур.

Ранната смърт бе вече посочена като последствие от пушене по време на бременност. Съответно зачестяват и нетрудоспособността и ранната инвалидизация. Възрастта, когато учениците посягат към цигарата, постоянно се снижава. Намаляването на способността за концентрация, отслабените съпротивителни сили срещу простудни заболявания, безапетитие, главоболието, преждевременното застаряване на кожата на лицето са само някои от непосредствените последици. Най–често едва след години се проявяват тежки, често необратими увреждания на органите от пушенето на цигари. Непушачите, особено деца и малки деца, заболяват по – често в тези семейства, при което прекомерното пушене води до постоянно насищане на помещенията с никотин. Доказано е че пасивното пушене е опасно и растящото в утробата на майката дете може също да се увреди дори и когато бременната не пуши, но стои в помещения в които се пуши прекалено много. По време на бременността това трябва да се вземе под внимание както на работното място, така и в семейството.

След като научихте някои от здравословните последици от пушене по време на бременност, сама ще трябва да вземете решението – с цигарите до тук или ще продължите да пушите, но по – малко. Ако желаете да спрете цигарите, но не успявате може да се обърнете към вашият лекар и той ще ви насочи към правилните стъпките за отказване на този така коварен навик тютюнопушенето през бременността и не само през нея.

Статията е написана за Bremennost.bg – от Катя Георгиева

Развитие на Плода

Предишна публикация

Киселини при Бременност

Следваща публикация

Comments

Leave a reply

Още в Здраве

селен

Селен

Какво е селен? Селен е важен микроелемент, който участва в много телесни процеси, включително когнитивната функция, здрава ...
Здраве
миомен възел

Миомен Възел

Какво е миомен възел? Миомният възел или фиброма е доброкачествен нераков тумор, който растат вътре, върху или ...
Здраве
малка матка

Малка матка

Какво се има в предвид под малка матка? Когато едно момиче се роди с матка, която е ...
Здраве