Прегледана и обновена на 28-08-2012

Щом вече сте в тази статия със сигурност изгаряте от желание да научите нещо повече за развитието на ембриона по време на бременността. Развитието на плода може да бъде представено през различни схеми и начини като например развитие на плода по седмици, месеци или през първи, втори или трети триместър. Най – общо казано става въпрос за една и съща информация представена през различна призма. В тази статия сме описали развитието на плода чрез 4 основни стадия – бластогенезата, ембриогенезата, ранно фетално развитие, късно фетално развитие:

стадии на развитие на плода

1-ви Стадии на развитие на плода
Бластогенезата включва периода на образуването на клетъчното кълбо и неговото диференциране в грофобласт и ембриобласт, това са първите няколко дни след забременяването. Тя завършва на 15 – ия ден след оплождането. Разстройства по време на този стадий водят най – често до незабелязан ранен аборт.

2-ри Стадии на развитие на плода
По време на ембриогенезата от трофобласта се образуват плацентата и околоплодните обвивки. През този първи месец от бременността разнообразието от процесите, както и скоростта, с която протичат в развиващия се ембрион са забележителни. До края на първия месец бебето ви е по-малък от оризово зърно, а След 8 – та седмица, вашето бебе се нарича плода вместо ембрион. От ембриобласта се обособяват зачатъците на органите на плода. Този стадий трае от 3 – ата до 10 – ата седмица на бременността. През втория месец от зачеването плода има тегло около 9,5 г и дължина от 2,6 до 5,1 см. Разстройствата през този период могат да доведат до аборт или до увреждане на детето.

3-ти Стадии на развитие на плода
Като ранно фетално развитие се определя времето от 11-ата до 26-та седмица на бременността. В края на третия месец, бебето ви е с дължина около 10 см и тежи около 30 грама. До края на четвъртия месец, бебето ви е с дължина около 16 см и тежи около 200 грама. От този 4 – ти месец нататък развитието на плода е въпрос на узряване и усъвършенстване, тъй като всички основни органи са вече оформени. До края на 5 – тия месец, бебето ви е около 25 см и тежи около 450 грама. През този стадии отделните органи започват да функционират, усилва се мускулното развитие.

4-ти Стадии на развитие на плода
Късното фетално развитие започва през 27-ата седмица и завършва с раждането. През 6 – тия месец плода е достигнал дължина около 30 см и тегло около 650 грама. Външните телесни форми продължават своето развитие, достигайки тези на зрялото новородено, слуха на бебето ви е напълно развит. Развитието на плода преминава в седми месец където започва образуването и растежа на коса на главата. През този месец плода е достигнал тегло около 1400 грама и приблизителна дължина 38 см. Плода започва да реагира на стимули, включително звук, болка, и светлина. През 8 – мия месец развитието на плода е достигнало до около 40 см и тежи някъде около 2200 грама. След 29-ата седмица развитието е по същество завършено. Осъществява се нарастване на мускулатурата, на мастните депа, нараства телесната маса (теглото), продължава съзряването на органните системи. Развитието на плода преминава в 9 месец където той има дължина около 50см. и тегло около 3300. През последната една или две седмици плода се приготвя да заеме най – удобното положение за раждането си — обърнат надолу, с глава заклещена между тазовите кости. Родените след 34-ата седмица на бременността деца имат добри показатели и шансове да преживеят.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Болки при Бременност

Previous article

Пушене по време на Бременност

Next article