Развитие на Плода по Седмици

В следващите редове, ще прочетете едно 9 месечно развитие на плода по седмици!

1 гестационна седмица от развитието на плода: В тази седмица вашето бебе е сбор от клетки, които се увеличават с изключително бързи темпове и се нарича зигота. В рамките на седмица, зиготата ще нараства и ще достигне до матката, където ще се прикрепи към маточната стена и ще остане там до деня на раждането.

2 седмица от развитието на плода: В тази гестационна седмица от бременността вашето бебе вече е ембрион в амниотична торбичка. То ще се храна от нея до пълното формиране на плацентата.

През следващата 3 седмица от развитието на вашето бебе, то вече се състои от три пласта – екто-, ендо- и мезо-дерма. Вече са се формирали зачатъци на нервна система, стомах и вътрешни органи, мозък, скелетна структура и съединителна тъка. Към този момент плода има и биещо, но не напълно развито, сърце. По размер то е около 2-2,5 мм.

4 седмица от развитието на плода: В тази седмица вашето бебе е в крушовидна форма, появяват се зачатъци на ларинкс и вътрешно око. Изпъкват и малки издатини, които в бъдеще ще се развият в ръце и крака.

развитие на плода по седмици

5 гестационна седмица от развитието на плода или това си е началото на втори месец от началото на вашата бременност: През този период вашето бебе не се развива толкова динамично, колкото в предишните. Започват да се оформят зачатъци на черен дроб, бели дробове, панкреас, ноздри. Размерът му е около 4 до 6 мм.

През 6 седмица от своето развитие, плода вече има все по-интензивно развиващ се мозък, започва ранно формиране на пръстите .

7 гестационна седмица от развитието на плода: В тази седмица вашето бебе става все по оформено, главата му се заобля, крачетата започват да нарастват, появяват се коленете и отделните пръстчета. Костите на ембриона започват да стават по–твърди.

8 седмица от развитието на плода: В тази седмица вашето бебе си има все по изразителни крайници с колене и лакти. Главата му е непропорционална, а размерът му е около 30мм.

Трети месец от развитието на плода: В тази 9 гестационна седмица вашето бебе вече си има бъбреци и уринира самостоятелно. То е едно мъничко различимо човешко същество.

10 гестационна седмица от развитието на плода: В тази седмица вашето бебе е пораснало доста, в сравнение с предните седмици и на размер е около 40 мм, но не тежи особено много.

В следващата 11 седмица вашето бебе е колкото малка кайсия. То вече може да пипа главата и лицето си с малките си ръце и има сетивност. В тази седмица то ще може дори да преглъща и ще добие обоняние и вкус.

12 седмица от развитието на плода: В тази гестационна седмица вашето бебе има глава, която заема 1/3 от теглото му. То вече започва да се изхожда и е около 5 см.

13 гестационна седмица от развитието на плода: В тази 13 седмица вашето бебе нараства доста интензивно, а амниотичната течност, в която то плува, се увеличава по количество. Неговото тегло е около 25 гр, а дължината му вече е около 10 см.

През 14 седмица от развитието на плода вашето бебе влиза във втория триместър на бременността. То вече може да прави сложни движения и е все по координирано. Очите му са все още със затворени клепачи, но то може да ги мърда, може да прави различни физиономии и дори да намига. От тази седмица някои бебета вече започват да си смучат палците.

15 седмица от развитието на плода: В тази седмица вашето бебе мърда все по-активно. Някои жени могат да усетят слабо пеперудено движение или леко ритниче при движение.

16 гестационна седмица от развитието на плода: В тази седмица вашето бебе се развива стремително физически. Размерите му са все по съразмерни. Дължината му вече е около 12 см.

Вие вече сте в 17 гестационна седмица от развитието на плода и вашето бебе има все по развит мозък, така че впоследствие да се доразвива неговия слух и другите му сетива. То става все по-голямо и все по-тежко.

18 седмица се пада в началото на 5 месец от развитието на плода: В тази седмица вашето бебе започва да си има зачатъци на собствена кожа с два слоя – епидермис и дерма. Имено в тази седмица то се покрива с мазен слой като мек восък, който да пази неразвитата и чувствителна кожа и който да му помогне по-лесно да премине през родовия канал.

През следващата 19 седмица вашето бебе на всяка консултация вече ще бъде спокойно измервано чрез ултазвука, дължината му е около 26-27 см.

20 седмица от развитието на плода: В тази 20 седмица вашето бебе има все по втвърдена костна структура, има съразмерни крайници, клепачите и веждите му са видими и то започва да прилича на истинско дете.

21 седмица от развитието на плода: В тази седмица вашето бебе ще започне да трупа собствена мазнина, чрез която в бъдеще да може да регулира телесната си температура. То наддава интензивно на тегло и към момента е около 50 гр.

22 седмица от развитието на плода: В тази седмица вашето бебе започва само да произвежда свои хормони чрез напълно развития си вече панкреас. Сега то е доста сбръчкано и ако можете да го видите то няма да ви очарова, но все пак има доста време до термина и то ще може да натрупа своя мазнина. Бебето вече е дълго към 30 см и тежи около 450 гр.

Честито вие сте в 6 месец и 23 седмица от развитието на плода: В тази седмица бебето реагира на всички по-резки звуци от околната среда и се движи все по-бурно.

24 гестационна седмица от развитието на плода, бебето има напълно развити ушни миди, нокти, тестиси, ако е момченце, а размерите му са – дължина около 35-6 см, тегло – около 900-100 гр.

В 25 седмица бебето трупа все повече телесна маса и търпи активно развитие на нервната си система. Доста бебета в тази или следващите седмици се обръщат с главичка към родовия канал, така че да се наместят за раждането.

26 седмица от развитието на плода: В тази седмица вашето бебе започва да придобива коса по главата. Активно и бързо се развива и неговата мозъчна дейност.

През 27 седмица от развитието на плода, бебето вече е в седми месец на своето развитие. То започва все повече да натиска шийката на матката ви и да се готви за раждането. Размерът ми е около 35 см и тежи около 1 кг.

28 седмица от развитието на плода: В тази седмица вашето бебе се развива все по-интензивно, започва да произвежда червени кръвни клетки и хормоните – естроген и андроген, което ще повлияе и на вашите хормони за произвеждането на кърма за новороденото.

29 седмица от развитието на плода: В тази седмица вашето бебе ще хълза, ще се върти, ще рита и ще ви напомня все по-осезаемо за себе си и през деня и през нощта.

В следващата 30 гестационна седмица вашето бебе ще започне да губи постепенно финия си телесен  мъх. То тежи около 1,500 и е дълго към 40 см.

31 седмица от развитието на плода: В тази седмица вашето бебе до деня на раждането ще трупа по около 250 гр седмично към теглото си. Сега то е дълго около 45 см и тежи около 1600-1900 гр.

32 седмица от развитието на плода: В тази седмица вашето бебе е вече в осми месец. То вече усеща темперетурни разлики като студ и горещина. Дробовете му и имунната система са толкова развити, че ако се роди- плодът може да оцелее  в 90% от случаите.

33 седмица от развитието на плода: В тази седмица вашето бебе ви рита все по силно и е все по мекичко и пухкавичко. То е дълго към 45 см и тежи около 2,5 кг.

34 седмица от развитието на плода: В тази седмица вашето бебе ви е с почти изцяло развито пренатално и се подготвя за излизането си на бял свят.

35 седмица от развитието на плода: В тази седмица вашето бебе става все по-голямо и вече му е все по-тясно и некомфортно. То тежи около 2,7 кг.

В 36 гестационна седмица вашето бебе влиза в деветия месец от своето развитие и пребиваване в корема ви. Костите му са почти изцяло втвърдени и то е все по-силно.

37 седмица от развитието на плода: В тази седмица вашето бебе има почти напълно развити вътрешни органи и имунна система и тежи около 3-3,2 лг.

38 седмица от развитието на плода: В тази седмица вашето бебе вече спокойно може да се роди. То тежи от 2,7 до 3,6 кг.

39 седмица от развитието на плода: В тази седмица вашето бебе е напълно готово за живот извън тялото ви и то всеки момент може да задейства процеса на раждането със своята готовност.

4о седмица от развитието на плода: В тази седмица бебето най-вероятно ще се появи на бял свят, ако вече не го е направило и ще ви даде цялото щастие на света! Пожелаваме ви леко раждане, бързо възстановяване и едно здраво и щастливо мъниче!

За ваше удобство сме направили отделни статии за всяка една гестационна седмица от бременността:
1, 2 и 3 гестационна седмица от бременността
4 гестационна седмица от бременността
5 гестационна седмица от бременността
6 гестационна седмица от бременността
7 гестационна седмица от бременността
8 гестационна седмица от бременността
9 гестационна седмица от бременността
10 гестационна седмица от бременността
11 гестационна седмица от бременността
12 гестационна седмица от бременността
13 гестационна седмица от бременността
14 гестационна седмица от бременността
15 гестационна седмица от бременността
16 гестационна седмица от бременността
17 гестационна седмица от бременността
18 гестационна седмица от бременността
19 гестационна седмица от бременността
20 гестационна седмица от бременността
21 гестационна седмица от бременността
22 гестационна седмица от бременността
23 гестационна седмица от бременността
24 гестационна седмица от бременността
25 гестационна седмица от бременността
26 гестационна седмица от бременността
27 гестационна седмица от бременността
28 гестационна седмица от бременността
29 гестационна седмица от бременността
30 гестационна седмица от бременността
31 гестационна седмица от бременността
32 гестационна седмица от бременността
33 гестационна седмица от бременността
34 гестационна седмица от бременността
35 гестационна седмица от бременността
36 гестационна седмица от бременността
37 гестационна седмица от бременността
38 гестационна седмица от бременността
39 гестационна седмица от бременността
40 гестационна седмица от бременността

Следете чрез Bremennost.bg всяка ваша гестационна седмица и бъдете подготвени какво може да очаквате през всяка следваща гестационна седмица и как да я преминете с усмивка. Бъдете здрави!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са п