Развитие на Плода по Седмици

В следващите редове, ще прочетете едно 9 месечно развитие на плода по седмици!

1 гестационна седмица от развитието на плода: В тази седмица вашето бебе е сбор от клетки, които се увеличават с изключително бързи темпове и се нарича зигота. В рамките на седмица, зиготата ще нараства и ще достигне до матката, където ще се прикрепи към маточната стена и ще остане там до деня на раждането.

2 седмица от развитието на плода: В тази гестационна седмица от бременността вашето бебе вече е ембрион в амниотична торбичка. То ще се храна от нея до пълното формиране на плацентата.

През следващата 3 седмица от развитието на вашето бебе, то вече се състои от три пласта – екто-, ендо- и мезо-дерма. Вече са се формирали зачатъци на нервна система, стомах и вътрешни органи, мозък, скелетна структура и съединителна тъка. Към този момент плода има и биещо, но не напълно развито, сърце. По размер то е около 2-2,5 мм.

4 седмица от развитието на плода: В тази седмица вашето бебе е в крушовидна форма, появяват се зачатъци на ларинкс и вътрешно око. Изпъкват и малки издатини, които в бъдеще ще се развият в ръце и крака.