10 Гестационна Седмица от Бременността

За да изчислите и следите вашата бременност по дни използвайте нашия Калкулатор Бременност по Дни

Ако имате многоплодна бременност ще ви е по-полезно да прочетете специализираната статия 10 гестационна седмица от бременността с Близнаци.

В 10 гестационна седмица от бременността главата на бебето е много по–голяма от тялото. През този период започва да се формира мозъкът. Желателно е да продължавате да поддържате формата си и да се храните рационално. Можете да спортувате, но с мярка. Настроенията  ви са променливи, защото имате увеличени нива на хормоните. При следващото посещение при гинеколога, ще можете да чуете сърдечния ритъм на бебето. Вие сте бременна в 10 седмица, която попада също така в 3 месец и първи триместър от вашата бременност

10 гестационна седмица

Ембрион

В 10 гестационна седмица от бременността вашето бебе е завършило критичния период от развитието си. В този момент тъканите и органите бързо се развиват. Всички жизнено важни органи, като бъбреци и черен дроб, панкреас и други са на мястото си и започват да функционират. Разбира се те ще продължат да се развиват до края на бременността. По пръстчетата  на ръцете и краката са се оформили малки нокътчета.  Върху главата се появяват първите зачатъци на коса,  които във момента са само мъх.

Бебето вече може да огъва крайниците си. Ръцете му са свити в юмручета.  Краката са доста дълги  и могат да се опрат в предната част на тялото му. Очертанията на гръбнака му са ясно видими през прозрачната кожа, започват да се образуват гръбначните нерви. Образували са се и кръвоносните съдове.

В тази десета гестационна седмица  от бременността плацентата започва да функционира. Тя елиминира отпадъците от вашето тяло, които се преработват, за да се развива бебето правилно.

Появяват се  първите зъбни пъпки в устата. Все още се оформя мозъкът и поради тази причина на главата има издатини. Тя е несъразмерна спрямо тялото и е приведена напред към гърдите.

В стомаха започват да произвеждат стомашни сокове, а бъбреците съдействат за изхвърлянето на урината. Ако бебето е момче около 10 гестационна седмица  от вашата бременност, тестисите му започват да произвеждат тестостерон.

Дължина – около 30 мм.
Тегло – около 5 грама.

Бъдеща майка

В гестационна седмица  от бременността матката ви е с размер на  грейпфрут. Вече усещате дрехите си тесни, гърдите ви са пораснали и  се налага да си купите по голям размер сутиен.  Вече видимо коремът ви е пораснал. Желателно е да си осигурите по удобни дрехи, в които да се чувствате комфортно.

Отново настроенията ви се променят с голяма скорост през десета гестационна седмица. Разсеяни сте и се дразните от най– малкото нещо. Опитайте се да се храните добре, за да може да поддържате формата си, защото ако качите много килограми, след като родите ще ви е трудно да ги свалите.

Възможно е да получите запек. За да регулирате корема  през този период, яжте много плодове и зеленчуци.

Ако имате главоболие през 10 гестационна седмица от бременността може да се справите с него с повече разходки на чист въздух сред природата.

Съвети към бременните жени

Умора – след около месец ще се чувствате по–малко уморена, но през десетата гестационна седмица от бременността трябва да се справите с този проблем. Най–добрия вариант е да спите повече и да се разхождате.

Гадене и повръщане – няма да решите проблема си, ако почнете да пропускате хранения. Напротив ще се чувствате по–зле, защото на всичкото отгоре ще бъдете и гладна. За да си помогнете може да смучете джинджифилови бонбони, също така помага  и акупресурата през тази 10 гестационна седмица от бременността.

Глад за определени храни и напитки –  колкото и да ви се яде, намалете количеството на желаните храни. Вместо по цял шоколад, изяждайте по 1, 2 блокчета. Опитайте се да се разсеете и да не мислите за храна. Обадете се на приятел и излезте да пиете по кафе или вземете интересна книга.

Киселини или стомашно разстройство – много добър вариант за предотвратяване на киселини е да не лягате веднага, след като се нахраните и да не ядете в легнало положение.

Метеоризъм – най–добрия вариант е да ограничите  трудно смилаемите храни, като бобови растения, пържени храни и сладкиши.

Главоболие – виновни за това са хормоните бушуващи във вас през 10 гестационна седмица от бременността. За да успокоите този симптоми може да направите няколко неща –  да си легнете в тъмна стая, да поставите студен компрес на главата си  или да излезете на чист въздух и да предприемете една дълга разходка сред природата.

Отпадналост и замайване – възможно е от време на време да се чувствате замаяни. За да намалите световъртежа, може да използвате здравословни закуски, които да намалят кръвната захар и да спрат хидратирането.

Разширени вени –  ходете с удобни обувки и не се преуморявайте, вените няма да изчезнат изведнъж, но ще почувствате облекчение

Болка в долната част на корема – с всяка изминала седмица то бременността така и през 10 гестационна седмица от бременността вашата матка расте, а тази болка се получава от увеличаването на матката и притока на кръв към нея. Най–добрия начин да се справите с този проблем е да ходите на ниски обувки и да не натоварвате краката си през идните гестационни седмици от вашата бременност. Но, ако продължава, въпреки всички усилия от ваша страна, консултирайте се с гинеколог.

Запознайте се с статията Кой са най-честите неприятни симптоми на бременността? Защото когато Вие сте запознати с различните симптоми на бременността, то няма от какво да се притеснявате през всичките г.с. които предстоят.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация