БременностЗдраве

Повръщане при Бременност

Обновена: 28-05-2012

Повръщане при бременност се срещат при повече от половината жени в ранна бременност (около 70% от всички бременни жени), и то сутрин при ставане. Оплакванията обикновено изчезват след 12—14-ата седмица на бременността, като рядко се стига до засягане на общото състояние. Киселите оригвания и повдигането могат да се облекчат със съответни медикаменти. Понякога повръщанията стават много чести и обилни и бъдещата майка не може да поема никаква храна, нито твърда, нито течна. Естествено нейното общо състояние се влошава. Тя отслабва и се обезводнява. Езикът и кожата й стават сухи. В този случай задължително се налага медицинска консултация. Понякога лекарят предписва постъпване в болница — мярка, изненадваща бременната жена и семейството й.

Повръщане при Бременност – Причини: причини за повръщане при бременност, симптоми и лечение
Причината за появата на гадене и повръщане по време на бременност не е ясна на 100%. В повечето случай се смята че причините за повръщане по време на бременност са хормонални, стомашно – чревни или психологически.
– Хормонални промени: при бременност в женският организъм хормона HCG (човешки хормон гонадотропин – ЧХГ) е налице и точно този хормон може да играе роля в предизвикване на повръщане. Базадовата болест също може да се свързва със такова състояние. Друг хормон е серотонинът, които е мозъчен химикал който се отразява на централната нервна система и съответно на стомашно – чревният тракт. Тези отразявания на нервите могат да доведат до повръщане при бременните жени.
– Стомашно – чревни проблеми: бактерии като Хеликобактер пилори, които живеят в чревният тракт може да доведат до развитие на Пептична язва. Тези бактерии са открили в по – голям процент сред бременните жени. По време на бременността, горната част на стомашно – чревния тракт може да се забави и по този начин да допринесе за увеличаване на гадене и повръщане. Няколко изследвания са показали, че това забавяне в стомашно-чревния тракт се увеличава при бременни жени с тежко повръщане.
– Психологични причини: въпреки че идеята за тези причини се оспорват, някои изследователи смятат че състояние може да бъде психологическа реакция на жената срещу бременността и може да възникне конфликт в семейството или домашната среда. В тези случай на повръщане при бременност се препоръчва консултация с психолог.

Повръщане при Бременност – Симптоми:
– Сутрешно гадене и повръщане: някои жени изпитват гадене и повръщане само сутрин. По – голямата част от жените имат симптоми за гадене и повръщане през целия ден.
– Бременната жена може да получи повишено слюноотделяне, повишена чувствителност към определени миризми или към определена храна.
– Симптомите обикновено започват 4 до 8 седмици след последната менструация на жената. Най – изразени са около 12 седмица и си отминават около 15 седмица на бременността.
Трябва да знаете че треска, диария, силно главоболие и тежки коремни болки не са тясно свързани симптоми с повръщане при бременност. Ако се появят трябва да се свържете с вашият лекар, защото тези симптоми може да се провокират от нещо друго, което не е свързано със сутрешното гадене и повръщане.

Лечение на Повръщане при бременност
Първото правило е да потърсите лекарска помощ. Ако симптомите не са тежки, вашият лекар ще ви предложи домашно лечение. В повечето случай трябва да приемете повече течности, за да не се обезводните. Често това са течности съдържащи електролити, захар. Рядко се налага постъпването в болница, но там има възможност да се прилага успешно лечение с различни венозни вливания.

Сперматогенеза

Предишна публикация

Тест за Овулация

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.