Прегледана и обновена на 28-05-2012

Повръщане при бременност се срещат при повече от половината жени в ранна бременност (около 70% от всички бременни жени), и то сутрин при ставане. Оплакванията обикновено изчезват след 12—14-ата седмица на бременността, като рядко се стига до засягане на общото състояние. Киселите оригвания и повдигането могат да се облекчат със съответни медикаменти. Понякога повръщанията стават много чести и обилни и бъдещата майка не може да поема никаква храна, нито твърда, нито течна. Естествено нейното общо състояние се влошава. Тя отслабва и се обезводнява. Езикът и кожата й стават сухи. В този случай задължително се налага медицинска консултация. Понякога лекарят предписва постъпване в болница — мярка, изненадваща бременната жена и семейството й.

Повръщане при Бременност – Причини: причини за повръщане при бременност, симптоми и лечение


Причината за появата на гадене и повръщане по време на бременност не е ясна на 100%. В повечето случай се смята че причините за повръщане по време на бременност са хормонални, стомашно – чревни или психологически.
– Хормонални промени: при бременност в женският организъм хормона HCG (човешки хормон гонадотропин – ЧХГ) е налице и точно този хормон може да играе роля в предизвикване на повръщане. Базадовата болест също може да се свързва със такова състояние. Друг хормон е серотонинът, които е мозъчен химикал който се отразява на централната нервна система и съответно на стомашно – чревният тракт. Тези отразявания на нервите могат да доведат до повръщане при бременните жени.
– Стомашно – чревни проблеми: бактерии като Хеликобактер пилори, които живеят в чревният тракт може да доведат до развитие на Пептична язва. Тези бактерии са открили в по – голям процент сред бременните жени. По време на бременността, горната част на стомашно – чревния тракт може да се забави и по този начин да допринесе за увеличаване на гадене и повръщане. Няколко изследвания са показали, че това забавяне в стомашно-чревния тракт се увеличава при бременни жени с тежко повръщане.
– Психологични причини: въпреки че идеята за тези причини се оспорват, някои изследователи смятат че състояние може да бъде психологическа реакция на жената срещу бременността и може да възникне конфликт в семейството или домашната среда. В тези случай на повръщане при бременност се препоръчва консултация с психолог.

Повръщане при Бременност – Симптоми:
– Сутрешно гадене и повръщане: някои жени изпитват гадене и повръщане само сутрин. По – голямата част от жените имат симптоми за гадене и повръщане през целия ден.
– Бременната жена може да получи повишено слюноотделяне, повишена чувствителност към определени миризми или към определена храна.
– Симптомите обикновено започват 4 до 8 седмици след последната менструация на жената. Най – изразени са около 12 седмица и си отминават около 15 седмица на бременността.
Трябва да знаете че треска, диария, силно главоболие и тежки коремни болки не са тясно свързани симптоми с повръщане при бременност. Ако се появят трябва да се свържете с вашият лекар, защото тези симптоми може да се провокират от нещо друго, което не е свързано със сутрешното гадене и повръщане.

Лечение на Повръщане при бременност
Първото правило е да потърсите лекарска помощ. Ако симптомите не са тежки, вашият лекар ще ви предложи домашно лечение. В повечето случай трябва да приемете повече течности, за да не се обезводните. Често това са течности съдържащи електролити, захар. Рядко се налага постъпването в болница, но там има възможност да се прилага успешно лечение с различни венозни вливания.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Сперматогенеза

Previous article

Тест за Овулация

Next article