Речник

ЧХГ (hCG)

Обновена: 17-09-2012

Какво е ЧХГ – Човешкият хорион гонадотропин (Human chorionic gonadotropin – hCG)?
В молекулярната биология, Човешкият Хорион Гонотропин (ЧХГ или hCG) е хормон произведен по време на бременността. Той се произвежда от развиващата се плацента веднага след забременяването. Често хормона ЧХГ е наричан хормонът на бременността. Също така някои ракови тумори произвеждат ЧХГ – човешкият хорион гонотропин, затова повишените нива на хормона при пациенти които не са бременни, може да доведе до диагноза рак.

Функция на ЧХГ (hCG) – Човешкият хорион гонадотропин Какво е ЧХГ - Човешкият хорион гонадотропин (hCG -  Human chorionic gonadotropin)
Човешкият хорион гонадотропин взаимодейства с рецептори и спомага за поддържането на жълтото тяло по време на начална бременност, като го кара да отделя хормона простегерон. Простегеронът обогатява матката с по – дебела лигавица на кръвоносните съдове и капилярите, така че да могат да издържат на нарастващия плод.

Тестове за ЧХГ (hCG) – Човешкият хорион гонадотропин
Нивата на ЧХГ (Човешкият хорион гонадотропин) може да бъде измерена в кръвта или урината. Най – често това се прави от жените при вероятност за бременност. Жената може да избере уринарен тест за бременност чрез урината или кръвен тест за бременност. Тестовете за Бременност са количествени изследвания на кръвта или урината, като най – чувствителните тестове за бременност обикновено откриват стойности на ЧХГ между 6 – тия и 12 – тия ден след овулацията или вероятната дата на зачеване. Въпреки това, трябва да се има в предвид, че общите нива на ЧХГ могат да варират в много широк диапазон в рамките на първите 4 седмица на бременността, водещи до неверни резултати. Изследването за ЧХГ стойности, също така може да са компонент на троен тест, така наречения скрининг тест, които може да даде насоки за някои хромозомни аномалии или вродени дефекти в плода. Тези тестове и методи са предпочитани при най – ранно установяване на бременност.

Интересна и Полезна Информация за ЧХГ и Бременността
1. Чхг се измерва в международни единици на милилитър (MIU / мл)
2. Има широка гама от нормални нива на ЧХГ в зависимост дали е в кръвен серум или урина
3. Кръвните нива на ЧХГ не са много полезни за тест за жизнеспособност на бременността. По добре да се направи сонограма, за да се потвърди наличието на сърдечен ритъм на плода.
4. Нивата на ЧХГ в урината, обикновено са по – ниски от серумните нива на ЧХГ в кръвта.
5. Кръвният тест е много по – чувствителен от урината. Това означава, че кръвният тест може да открие бременност няколко дни по – рано.
6. Повечето тестове на урината за ЧХГ след 14 дни от овулация и пропуснат период са положителни.
7. При нормална бременност около 85% от нивото на ЧХГ ще се удвои на всеки 48 – 72 часа.
8. Нива на Човешкият хорион гонадотропин по-ниски от 5 MIU / мл се причисляват за отрицателен тест за бременност, а всяко ниво по – високо от 25 MIU / мл се води за положителен тест за бременност.
9. В повечето случай ЧХГ стойности са по – високи при бременните които носят плод от женски пол, в сравнение с жените носещи плод от мъжки плод. Затова твърде вероятно е една бременна жена която носи мъжки плод да разбере че е бременна малко по късно чрез теста за бременност.
10. Стойностите получени на ЧХГ от кръвен тест не трябвал да се използват за определяне датата на раждането, защото получените цифри могат да варират много широко.
11. Видовете тестове на хормона ЧХГ са два: първият е качествен тест, които просто определя дали в кръвта го има този хормон, а другия е количествен, той измерва количеството на ЧХГ което действително присъства в кръвта.
12. Освен за диагностика на бременността, хормонът ЧХГ също често се наблюдава при ред причини като: мониторинг след аборт, извънматочна бременност и други.
13. ЧХГ мониторинг е полезен за оценка на бременността, преди самото сърце на плода да се вижда на апаратурата. Това обикновено помага да се изключи извънматочна бременност и ранен аборт.
14. Нивата на ЧХГ при извънматочна бременност се увеличават с по – бавни темпове, отколкото при нормална бременност.
15. Ръст от 60% на хормона в рамките на 48 часа се счита за нормално.
16. Трябва да се знае, че ако нивата на ЧХГ не се удвояват, това не означава непременно някакви промени – факторите са различни и многобройни.
17. Максималното ниво на ЧХГ обикновено достига около 10 или 11 седмици от зачеването.
18. След 10 – 11 седмица нивата на Човешкият хорион гонадотропин обикновено намаляват.
19. Някои нормални бременности имат доста ниски нива на ЧХГ, въпреки всичко се раждат нормални и здрави бебета
20. След като плода е открит от ултразвук в нормалната ситуация, шансовете за нормално раждане на здраво бебе са около 95%

Често в литературата може да срещнете изписан хормона на латиница като hCG (Human chorionic gonadotropin), или на кирилица ЧХГ (Човешкият хорион гонадотропин).

Може ли да се Забременее по време на Цикъл

Предишна публикация

Боядисване на Косата по време на Бременност

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник