Прегледана и обновена на 03-11-2020

Вие сте в четвърта гестационна седмица от бременността и един ден или това се равнява точно на 29 ден от бременността.

Вашето бебе днес

Клетките в амниотичната кухина ще се разделят и умножават и ще стават все повече и по-специализирани на всеки етап от тяхното развитие.

Чакането свърши. Ако цикълът ви не е започнал, купете си тест за бременност от всяка една аптека и разберете дали сте заченали. Разбира се има и възможност да си направите домашен тест за бременност със сода, но доста жени споделят, че не може да му имате пълна вяра. Тестът за бременност съдържа химикал, който реагира, ако в урината се  съдържа хормон – човешкият хорион гонадотропин. Това се получава от имплантирането на ембриона и ще се открие в урината, ако сте бременна. Нивата на ЧХГ – НCG са подобни на 50 mIU/ml в деня, в който се чака да започне вашият период. С точност между 97 и 99 процента, повечето от тестовете са чувствителни и могат да открият това количество, така че могат да се използват на първия ден от вашия закъсняващ цикъл. Някои могат да се използват и по-рано. (вижте 22 ден от бременността). Тестовете са положителни само ако има определено ниво на hCG хормон в урината: ако се направи проба твърде рано, резултатът може да бъде негативен и да имате отрицателен тест за бременност, въпреки че сте бременна. Ето защо, ако не започне вашия период и сте имали отрицателен резултат, тествайте се отново след два до три дни. Ако сте бременна, нивата на hCG ще нараснат, давайки положителен резултат. Ако получите положителен резултат, но вашият период започва така или иначе, може да е знак, че сте претърпели много ранен спонтанен аборт или имате така наречената цветна бременност.

Как да си направя тест за бременност?

Винаги четете инструкциите, но повечето тестове работят по следния начин:

  • Уринирате на пръчката и я оставяте за определен брой минути.
  • В контролния прозорец ще се появи символ, за да покаже, че тестът работи (ако това не се появи, тестът е дефектен). Ако в прозореца с резултатите се появи втори  символ, вие сте бременна.
  • Препоръчително е да направите теста сутрин, когато урината вие най-концентрирана. По този начин нивата на HCG вероятно ще се засекат по-лесно.
  • Символът на резултатите постепенно избледнява, така че го прочетете след определеното време, не по-късно. Направете още един тест на , ако не сте убедени или се двоумите за резултата.
  • Или прочетете нашата публикация – Как се прави тест за бременност.

29 ден от бременността! Да тук нещата още се въртят около това да си отговорите на важния въпрос – Бременна ли съм?. Това е важно защото колкото по-рано разберете, че сте бременна толкова по-ранно ще започнете консултацията с вашия гинеколог, който от своя страна ще ви напътства и прави пълно проследяването на бременността.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!