Колко Дни след Зачеване Отчита Теста за Бременност

Много често младите жени се питат – Колко време след имплантирането може да получа положителен уринарен тест или иначе казано Колко дни след зачеване отчита теста за бременност?
В днешно време общодостъпни са два вида тест за бременност, а именно кръвен тест за бременност, който се прави в лаборатория и и уринарен тест за бременност които може да се направи в домашни условия. Ако в общия случай кръвният тест за бременност обикновено е положителен около 3–4 дни след имплантирането, то уринарният тест обикновено е положителен няколко дни по–късно или около 5–6 дни след имплантирането. Искате да направите тест за бременност, но имате въпроси: колко време трябва да изчакам ако имам пропуснат менструален цикъл преди да направя тест? Колко време след имплантиране може да се тествате? Може да е доста объркващо.

колко дни след зачеване отчита теста за бременност

Кръвният тест за бременност обикновено показва и може да бъде положителен около 3–4 дни след имплантирането и около 4–5 дни преди пропуснатия период. Уринарният тест обикновено може да открие бременност 5–6 дни след имплантирането. Понякога тя може да се състои още 2–3 дни преди пропуснатия период. Имплантацията обикновено се случва средно за около 9 дни (диапазон 6–12 дни) след овулацията или около 8 дни преди следващия ви менструален период.

Колко рано можете да направите тест за бременност?
Един ранен тест за бременност е положителен само след като оплодената яйцеклетка е пристигнала вътре в матката и се е имплантирала в нея и след това е започнала да изпраща достатъчно количество HCG – човешки хорионгонадотропин, който е хормонът на бременността, в кръвта и от там в урината.

Домашните тестове за бременност са на база проверка за наличието на хормона на бременността HCG в урината. HCG се произвежда от имплантирания бластоцист и първо се появява в майчината кръв около имплантацията – както казахме средно 9 дни (диапазон: 6–12 дни) след овулацията. HCG може да бъде открит в урината най–рано 3–4 дни след имплантация. Ако сте бременна, в деня, в който пропуснете вашия период – има около 74% шанс уринарният тест да бъде положителен. Отрицателен резултат 10 + дни след пропуснатия период прави бременността малко вероятна. С настоящото поколение на тестови комплекти, фалшивите положителни резултати са изключително малко вероятни.
HCG нивата са по–високи при жени, носещи женски плода в сравнение с жените, носещи мъжки плод, така че е възможно, тестът за бременност да отчете положителен резултат по–късно при жените, носещи мъжки плод.

Каква е степента на чувствителност на тестовете за бременност?
1. Денят на овулацията: резултатите от теста за бременност зависят от деня на имплантирането и обичайно уринарните тестове за бременност са положителни 4–5 дни след имплантирането. Следователно, ако вашият ден на овулацията е по–късно, отколкото си мислите, имплантирането и впоследствие и положителен резултат от тест за бременност – също ще бъде отложено. Ето защо е наистина важно да се следи за овулационния ви ден, така че можете да започнете преброяване на дните на имплантация и в крайна сметка да знаете кога да очаквате положителен тест за бременност.

2. Време на имплантиране: Тест за бременност открива наличието на хормона на бременността HCG (човешки хорионгонадотропин) или в кръвта или в урината. HCG в урината идва от HCG в кръвта, след като се филтрира през бъбреците. След овулацията, яйцето бива оплодено и пътува през фалопиевите тръби към матката. Това пътуване отнема около една седмица средно. Имплантирането – закрепването на оплодената яйцеклетка в лигавицата на матката, се случва средно около една седмица след овулацията и оплождането. По време на имплантацията, плацентата започва да произвежда хормона на бременността, който след това навлиза в кръвния поток. Колко рано може да се открие бременност – зависи от хормона HCG, които може да бъде открит в кръвта около три до четири дни след имплантирането. В урината HCG може да се открие около два до три дни след като е засечен в кръвта. Откриване на HCG зависи от времето на имплантиране, така че HCG обикновено могат да бъдат открити в кръвта между 9 и 16 дни след овулацията.

3. Чувствителност на хормона: Различните тестове за бременност имат различна чувствителност, което засяга това колко скоро бременността може да бъде открита. Колкото по–ниска е чувствителността, толкова по–късно ще може тестът за бременност да даде положителен резултат. Уверете се, че сте прочели какво пише по отношение на степента на чувствителност на пакета на теста за бременност още докато сте в аптеката, или се доверете на фамацефтите които продават в аптеките.

Откриване и положителен тест за бременност:
Понякога се получава едно специфично кървене в началото на бременността, което ще наподобява капчици кръв по бельото ви или кафяво ръждиво вагинално течение. То е познато още като ,,имплантирано кървене”. Зацапването се случва при 20 до 30% от бременните жени, обикновено по време на пропуснатия период и повечето жени със зацапване изкарват една нормална бременност и раждат здраво бебе. Имплантираното кървене обикновено се случва 5–6 дни след овулацията. Ако имате положителен тест и изпитвате зацапване с болка и спазми – трябва да се свържете с вашия доктар по най–бързия начин, за да се избегнат евентуално неприятни последици за вас и бременността като цяло.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.8 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии