Ако сте си направили изследване на нивата на холестерола и тестът е открил, че имате висок холестерол, не се притеснявайте много, ние ще се опитаме да ви обясним и помогнем да разберете най–общо неговото значение.
Какво е холестерол и знаем ли от къде идва?
Холестеролът е восъкоподобно вещество, което се произвежда в организма от черния дроб, но също се намира и в някои храни. Той играе жизненоважна роля в това как всяка клетка работи и е необходим също за производството на витамин D, някои хормони и жлъчните секрети за храносмилането. Въпреки това – наличието на твърде много холестерол в кръвта може да увеличи риска от получаване на сърдечно–съдови заболявания.
HDL–холестерол и LDL–холестерол:
Холестеролът във вашата диета:
Повечето количество от нашия холестерол се прави от черния дроб, но ние си набавяме една част и от нашата диета. Яденето на храни с твърде много наситени мазнини увеличава нивата на холестерола. Изследванията доказват, че намаляването на наситени мазнини и замяната им с ежедневни храни, които съдържат повече ненаситени мазнини могат да подобрят нивата на холестерола.
Храни, които увеличават холестерола: Яденето на твърде много наситени мазнини увеличава нивата на холестерола. Ето защо най–добре е да се ограничи количеството храни, които ядем, и които са с високо съдържание на наситени мазнини като например:
– Масло
– Маргарин
– Свинска мас и гъши мазнини
– Тлъсто месо и месни продукти като колбаси
– Пълномаслено сирене, мляко, сметана и кисело мляко
– Кокосови и палмови масла и кокосов крем
Освен това, много храни като млечен шоколад, карамел, торти, пудинги, сладкиши, пайове и бисквити, които са направени от продукти от списъка по–горе също може да увеличат нивата на холестерола.
Храни, които естествено могат да спомогнат за понижаване на холестерола:
Растенията не съдържат холестерол и обикновено са с ниско съдържание на наситени мазнини, така че зеленчуците и други растителни храни трябва да бъдат включени редовно в диета за понижаване на холестерола. Това включват овесени ядки, ечемик плодове, зеленчуци, соеви храни и напитки, фасул и бобови култури и семена като например:
Овесени зърнени закуски
– Хляб, приготвен с 50% овесено брашно или овесени трици
– Ечемик
– Печен боб
– Грах и бял боб
– Червена и зелена леща
– Зеленчуци и плодове, богати на разтворими фибри като бамя, патладжан, цитрусови плодове, ряпа, сладки – Картофи и манго
– Соева алтернатива на млякото
– Соева алтернатива на киселото мляко
– Соеви кайма/парчета
– Бадеми, шам фъстък, орехи, орехи, кашу, фъстъци (винаги неосолени)
Може да сте прочели или чували за избягване на храни, които са естествено богати на холестерол. Те включват яйца, черен дроб и бъбреци и морски дарове като скариди. Ако имате съмнения за холестерола си, говорете с вашия медицински специалист за проверка на нивата му и за вземане на съответните мерки за регулирането му.
Кой може да бъде засегнат от висок холестерол?
Повишените и нездравословни модели на холестерола в кръвта засягат много хора. Много фактори играят роля за това включително:
– гените, които наследяват от родителите си
– вашата диета и начин на живот
– теглото ви
– вашата възраст
– вашата етническа принадлежност
– вашата медицинска история
Нездравословните повишени нива на холестерола заедно с други рискови фактори за сърдечно–съдови заболявания като пушене или високо кръвно налягане може да ви поставят в много висок риск от ранно сърдечно заболяване. Ако имате, каквито и да било съмнения за холестерола си, потърсете лекарска помощ, за да избегнете евентуални проблеми в бъдеще.