128 ден от бременността

Вие сте в 18 седмица и 2 дни. Бебето ви днес:

Звукът на бързо движещия се сърдечен мускул на вашето бебе може да бъде открит с помощта на просто преносимо устройство за слушане – честотата на промяната, която произвежда се превръща в звук, който е лесен да бъде чут от вас и вашия лекар.

 

Въпреки че все още няма да го почувствате, бебето ви може да започне да хълца на този етап от развитието си. Точно както вашето, хълцането му е кратко, силно, резко свиване на диафрагмата му, което ще продължи по-малко от секунда. Хълцането като интензитет  често се следва последователно един след друг и често то е последвано от леки движения на крайниците. Никой не е сигурен защо бебетата хълцат. Може би това се дължи на незрялостта на нервите, които са в диафрагмата, или поради  малкия размер на стомаха на бебето ви.

 

Ушите и очите на бебето ви сега са в последната си позиция на лицето му. Ушите са се изместили от челюстта и очите са се преместили от страната на главата, за да лежат по-близо една до друга, гледайки напред. Очите се движат под клепачите, но все още не са координирани. Бебето ще ги отвори около 26 гестационна седмица.

Вашето бебе изглежда с все по-човешки вид и напълно оформени с всеки изминал ден, с добре развити черти на лицето и крайниците.

Фокусирай се върху храненето си:

  • Не всички мазнини са лоши:

Много видове  мазнини са здравословни и трябва да се консумира като част от една здравословна диета. Ключът е да изберете здравословните мазнини. Например ненаситените мазнини като тези в зехтина, рапичното масло, ядките и авокадото, са добри за вас и вашето бебе.

Наситените мазнини като тези, които се срещат в маслото и пълномасленото мляко и транс мазнините (химически променени растителни масла), които се срещат в много преработени храни, следва да бъдат сведени до минимум. Заменете лошите мазнини с добри мазнини във вашата диета: