65 ден от бременността

Вие преминавате през 10 седмица от бременността. Днес сте точно в 9 гестационна седмица и два дни или това е 64 ден от бременността.

Вашето бебе днес

Бебето сега започва да огъва китките си. Естествената позиция на крайниците е да бъдат леко сгънати в ставите, особено в ранните етапи. Има по-отчетлив и видим врат, тъй като главата на бебето сега леко е откачена от гърдите. Мускулната диафрагма, която в крайна сметка ще позволи на вашето бебе да диша и хълца – се развива точно сега.

Тъй като белите дробове на бебето ви се развиват в гърдите, няма какво да ги отделим от стомаха, черния дроб и червата в това, което ще стане коремната кухина. При възрастни гърдите се отделят от корема от мускулната диафрагма. Когато дишаме, диафрагмата се движи надолу и ребрата се разширяват навън. Този процес позволява на въздуха да влезе в белите дробове. Диафрагмата на бебето ти се състои от 4 гънки от тъкан. За пръв път в тази гестационна седмица от бременността, тези гъннки постепенно се разширяват навътре, сливат се и затварят пространството до края на тази седмица.

В центъра на диафрагмата има отвори за хранопровода към стомах, основна артерия на тялото и основната вена, връщаща кръв от долната част на тялото, долната вена кава. С напредването на бременността, мускулните влакна постепенно укрепват диафрагмата на ва