Прегледана и обновена на 10-11-2020

Вие преминавате през 10 седмица от бременността. Днес сте точно в 9 гестационна седмица и два дни или това е 64 ден от бременността.

Вашето бебе днес

Бебето сега започва да огъва китките си. Естествената позиция на крайниците е да бъдат леко сгънати в ставите, особено в ранните етапи. Има по-отчетлив и видим врат, тъй като главата на бебето сега леко е откачена от гърдите. Мускулната диафрагма, която в крайна сметка ще позволи на вашето бебе да диша и хълца – се развива точно сега.

Тъй като белите дробове на бебето ви се развиват в гърдите, няма какво да ги отделим от стомаха, черния дроб и червата в това, което ще стане коремната кухина. При възрастни гърдите се отделят от корема от мускулната диафрагма. Когато дишаме, диафрагмата се движи надолу и ребрата се разширяват навън. Този процес позволява на въздуха да влезе в белите дробове. Диафрагмата на бебето ти се състои от 4 гънки от тъкан. За пръв път в тази гестационна седмица от бременността, тези гъннки постепенно се разширяват навътре, сливат се и затварят пространството до края на тази седмица.

В центъра на диафрагмата има отвори за хранопровода към стомах, основна артерия на тялото и основната вена, връщаща кръв от долната част на тялото, долната вена кава. С напредването на бременността, мускулните влакна постепенно укрепват диафрагмата на вашето мъниче, която по-късно ще му позволява да прави дихателни движения.

Измерва се ширината на кожата зад врата на бебето, за да се прецени дали излишната течност е била съхранена там – ако се открие високо ниво, може да се посочи по-голям риск от даун синдром. Нухалната транслуценция е най-неточния начин обаче за скрининг за синдрома на Даун.

Време е да помислите за…

Скринингът и диагностичните тестове. Не е полезно да се правят често  екранните и диагностични тестове на ранен етап от бременността. Вашият лекар ще говори с вас за възможността от провеждане на такива изследвания, за откриване на някои аномалии от 18 гестационна седмица до 22 гестационна седмица:

– Скрининг тестове: тези тестове идентифицират “рисковия фактор” за определено състояние, но не потвърждават, че вашето бебе определено има проблем. Например, скрининг тест за Синдром на Даун може да даде на бебето ви рисков фактор от 1:200. Това означава, че бебето ви има шанс да бъде засегнато от синдрома на Даун, но това не значи, че то има състояние.

-Диагностични тестове: ако скрининг тестовете потвърдят, че вашето бебе има висок рисков фактор за хромозомна аномалия, ще Ви бъде предложен диагностичен тест като например вземане на проби от амниоцентеза или хориониковис, което да даде категоричен резултат за това дали дадено състояние е на лице или не е налице.

Фокусиране върху близнаците

Ако очаквате близнаци или повече, кръвните тестове за синдром на Даун може да се заблудят, тъй като разчитат на измерване на АФП (алфафето протеин) и други маркери, които се намират в много по-високи нива, когато има повече от един ембрион. Ето защо най-добрият ви залог за сканиране е нухална транслуценция, която може да се проведе от 11 гестационна седмица до 14 гестационна седмица.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

64 ден от бременността

Previous article

66 ден от бременността

Next article