Прегледана и обновена на 11-11-2020

Вие преминавате през 11 седмица. Днес сте точно в 10 гестационна седмица и четири дни или това е 74 ден от вашата бременност.

Бебето ви днес

Пъпната връв постепенно става по-навита, тъй като бременността напредва и развитието на бебето продължава с пълни темпове. Това навиване се смята, че се случва поради много големия обем движения, които плодът прави. Крайниците на бебето ви сега са по-развити, което му позволява да се движи, а ръцете и пръстите му могат ясно да се видят на скенер. Вашето бебе приема по-човешка форма, тъй като вратът му се удължава и главата му се вижда като отделена от тялото. Главата все още е около половината от общата дължина на вашето бебе. Дължината на бебето може да бъде измерена на ултразвук чрез измерване на разстоянието между главата  и неговата опашка. Сега, когато шията е по-развита и всички стави на крайниците са се образували, вашето бебе може да започне да прави няколко движения. Завършената диафрагма позволява дихателни движения. В червата, дванадесетопръстника на вашето бебе сега се отваря по дължината му, дребните черва започват да се подготвят да влязат отново в коремната кухина.

В устата на бебето, твърдото небце се е образувало. сравнително големият език улеснява бебето да движи околоплодна течност през ноздрите, а не през устата си с всеки дъх.

Нухален скрининг

Около 11 седмица от бременността може да ви бъдете предложена на нухален скрининг. Този тест оценява риска от синдрома на Даун чрез измерване на ширината на гънката на кожата зад врата на бебето, за да се види дали е събрана излишната течност там. Скенерът се счита за 80 процента точен. Ако вашият лекар ви предложи кръвен тест със сканирането, резултатите стават 85-90 процента точни. Когато се измерва назалната кост, точността се повишава до 95 процента. Ако резултатите показват висок риск, се предлага друг тест.

Фокусирай се върху близнаците

Тъй като в тялото ви се развиват две или повече бебета, ще има физически ефекти върху вас неминуемо. Но това има и положителна страна:

  • През първите три месеца сърцето ви трябва да работи по-усилено, за да изпомпва повече течност  около тялото си, което може да доведе до по-голямо чувство на умора.
  • Сутрешното гадене може да бъде по-тежко, защото имате по-високи количества хормони на бременността.
  • Споменавайте тежки симптоми, ако страдате, но не забравяйте, че тези симптоми не са сериозни. Може да се види по-рано, ако подозирате, че имате близнаци, и ще продължи да има повече пренатални срещи и ултразвукови изследвания.
  • Може да се наложи да ограничите дейности като пътуване и упражнения с напредването на бременността.

206 дни до датата на раждане. Бъдете търпеливи и усмихнати! Успех от Bremennost.bg

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете в