Прегледана и обновена на 11-11-2020

Вие преминавате през 11 седмица от бременността. Днес сте точно в 10 гестационна седмица и шест дни или това е 76 ден от вашата бременност.

Развитие на бебето ви днес

Пъпната връв на 11-седмичния зародиш представлява нишка от тъкани, която съдържа двете спираловидни артерии, които пренасят кръв към плацентата и вената, която връща кръвта на развиващото се бебе извън тялото му.

Сексът при бременност може би е последното нещо, което ви идва на ума ви, а може и да сте забелязали увеличено либидото и нагон? Изглежда всички жени са различни. Да бъдете бъдещи родители може да ви доведе до емоционално сближаване като двойка, но не непременно физически. Докато някои жени откриват, че либидото им се е увеличило по време на бременност, често за изненада на партньора им, по-голямата част от тях смятат, че сексуално им влечение намалява значително в началните седмици.

През първия триместър много жени са засегнати от умора и гадене и последното нещо, което искат да правят, е да правят секс. Ако случаят е такъв, уверете се, че сте обяснили как се чувствате на партньора си, така че той да не се чувства отхвърлен. Опитайте се да намерите други начини да останете физически свързани помежду си: може би все още можете да се насладите на някои аспекти на любовната игра. Ако не, поне се опитайте да се привързвате повече един към друг. Партньорът ви може да е притеснен от секса. Много хора се притесняват за увреждане на бебето поради секс, въпреки че няма шанс това да се случи. Не забравяйте, че ако искате да правите секс и ако лекар не ви каже друго, е напълно безопасно да го практикувате, докато сте бременна. Прочетете или изпратете на вашият партньор – Какво трябва дан знае бъдещият татко за сексът при бременност?

Попитайте диетолог

Безопасно ли е да пиете билкови чайове?

Билковите чайове не съдържат кофеин, но билките и други хранителни добавки не са регулирани от комисиите по храни и лекарства, и може да няма много изследвания за ефектите им върху бременността. Придържайте се към безкофеинови чайове. Ако искате да пиете плодови или чайове с джинджифил, прочетете внимателно етикета на съставката, за да се уверите, че няма билки. Също така, ограничете приема на зелен чай, защото той може да попречи на растежа на плода.

Фокусирайте се върху тялото си

Справете се със разширени вени при бременност

Разширените венички са малки, червени кръвоносни съдове, които се разклоняват навън, точно под кожата. Те са причинени от повишаване на нивото на естроген по време на бременност. Те обикновено се появяват на лицето, горната част на гърдите, шията, ръцете и краката. Често изчезват скоро след раждането, паякообразните вени не са причина за безпокойство и обикновено могат да бъдат покрити с грим. Можете да повлияете разширени вени чрез:

  • Повишаване приема на витамин С, който помага за укрепване на вените и капилярите
  • Избягването на продължителното стоене на крака, което може да изостри проблема
  • Правене на редовни упражнения при бременност, защото те поддържат кръвта в добра циркулация в тялото ви
  • Избягване на стоене или седене за дълги периоди и вдигане на краката ви, когато седите
  • Избягвайте да ядете пикантна храна, тъй като някои жени са открили, че това помага за намаляването им
  • Ако внезапно забележите много спукани вени, които се появяват по кожата ви, посетете Вашия лекар.

Точно 204 дни до края на бременността. Ние продължаваме да влизаме в детайли аз всеки ден от бременността. Успех от Bremennost.bg

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

75 ден от бременността

Previous article

77 ден от бременността

Next article