Прегледана и обновена на 11-11-2020

Вие преминавате през 11 седмица от бременността. Днес сте точно в 10 гестационна седмица и шест дни или това е 76 ден от вашата бременност.

Развитие на бебето ви днес

Пъпната връв на 11-седмичния зародиш представлява нишка от тъкани, която съдържа двете спираловидни артерии, които пренасят кръв към плацентата и вената, която връща кръвта на развиващото се бебе извън тялото му.

Сексът при бременност може би е последното нещо, което ви идва на ума ви, а може и да сте забелязали увеличено либидото и нагон? Изглежда всички жени са различни. Да бъдете бъдещи родители може да ви доведе до емоционално сближаване като двойка, но не непременно физически. Докато някои жени откриват, че либидото им се е увеличило по време на бременност, често за изненада на партньора им, по-голямата част от тях смятат, че сексуално им влечение намалява значително в началните седмици.

През първия триместър много жени са засегнати от умора и гадене и последното нещо, което искат да правят, е да правят секс. Ако случаят е такъв, уверете се, че сте обяснили как се чувствате на партньора си, така че той да не се чувства отхвърлен. Опитайте се да намерите други начини да останете физически свързани помежду си: може би все още можете да се насладите на някои аспекти на любовната игра. Ако не, поне се опитайте да се привързвате повече един към друг. Партньорът ви може да е притеснен от секса. Много хора се притесняват за увреждане на бебето поради секс, въпреки че няма шанс това да се случи. Не забравяйте, че ако искате да правите секс и ако лекар не ви каже друго, е напълно безопасно да го практикувате, докато сте бременна. Прочетете или изпратете на вашият партньор – Какво трябва дан знае бъдещият татко за сексът при бременност?

Попитайте диетолог

Безопасно ли е да пиете билкови чайове?

Билковите чайове не съдържат кофеин, но билките и други хранителни добавки не са регулирани от комисиите по храни и лекарства, и може да няма много изследвания за ефектите им върху бременността. Придържайте се към безкофеинови чайове. Ако искате да пиете плодови или чайове с джинджифил, прочетете внимателно етикета на съставката, за да се уверите, че няма билки. Също така, ограничете приема на зелен чай, защото той може да попречи на растежа на плода.

Фокусирайте се върху тялото си

Справете се със разширени вени при бременност

Разширените венички са малки, червени кръвоносни съдове, които се разклоняват навън, точно под кожата. Те са причинени от повишаване на нивото на естроген по време на бременност. Те обикновено се появяват на лицето, горната част на гърдите, шията, ръцете и краката. Често изчезват скоро след раждането, паякообразните вени не са причина за