Прегледана и обновена на 06-12-2016

Защо така нареченото „Гадене по време на бременност“ го наричат „сутрешно гадене”, когато на повечето бременни им се гади през целия ден?
“Сутрешно гадене” е погрешно название. За някои бременни жени симптомите са по–лоши сутрин и олекват в течение на деня, но то се наблюдава по всяко време на деня. Интензивността на симптомите може да варира от жена до жена. Като цяло гадене по време на бременност имат около 75% от бременните жени по време на 1–вия триместър от бременността. Всяка жена която е минала вече през този период, може да каже че самото гадене при бременност обикновено започва около 6–та гестационна седмица на бременността, но при някои жени може да започне и от 4 гестационна седмица. Около 50% от жените, които получават гадене по време на бременност се чувстват пълно облекчени от него след около 14 седмица на своята бременност. За останалите отнема още един месец до пълното облекчение. Малък процент от жените имат симптоми, които се задържат до раждането. Дори леките случаи на гадене по време на бременност може да предизвикват пристъпи на денонощно гадене и повръщане и могат да ви направят изтощени и нещастни. Говорете с вашия лекар за различните възможностите за облекчение на вашето състояние.

гадене по време на бременност

Какво причинява гадене по време на бременност (повръщане)?
Все още няма точна информация защо и какво причинява това гадене при бременност, но това вероятно е някаква комбинация от многото физически промени, които настъпват в тялото. Някои от тиражираните причини за гадене по време на бременност включват:
– Човешки хорионгонадотропин. Този хормон се увеличава пропорционално бързо по време на ранна бременност. Никой не знае как той допринася за гаденето, но той е основен заподозрян, защото времето на пик на гаденето съвпада с пика на нивата на хормона.
– Естроген. Този хормон, който също се издига бързо в началото на бременността, е другият заподозрян за така неприятното повръщане и гадене по време на бременност.
– Засилено чувство за мирис и чувствителността към миризми
– Чувствителен стомах
– Стрес по време на бременност

Някои бременни жени са по–склонни да чувстват гадене по време на бременността от други. Защо?
Вие вероятно ще имате по тежко състояние, свързано с гаденето по време на бременност, ако отговаряте на някое от следните условия:
– Вие сте бременна с близнаци. Това може да е резултат от високите нива на хорионгонадотропин, естроген и други хормони.
– Сте имали гадене и повръщане при предишна бременност.
– Вие имате история на гадене или повръщане като страничен ефект от приема на противозачатъчни хапчета. Това вероятно е свързано с реакцията на тялото към естроген.
– Вие имате морска болест.
– Имате генетично предразположение към гадене по време на бременност. Ако вашата майка или сестри са имали тежко състояние има по–голям шанс и при вас.
– Вие имате мигрена, главоболие.
– Вие носите момиче. Едно проучване установява, че жените със силно гадене и повръщане в първия триместър е 50 процента по–вероятно да носят момиче.

Ще се отрази ли гаденето върху бебето ви?
Лекото до умерено гадене няма да застрашава благосъстоянието на бебето ви. Ако не можете да наддадете на тегло през 1–вия триместър, то обикновено не е проблем, докато сте добре хидратирани. В повечето случаи вашият апетит ще се върне достатъчно скоро и вие ще започнете да наддавате на тегло. Тежкото и продължително повръщане обаче е свързано голям риск от преждевременно раждане или ниско тегло и размер на бебето при раждане.

Какво да направите, за да получите облекчение?
Ако имате лека форма на гадене по време на бременност, някои сравнително прости мерки могат да бъдат достатъчни, за да си помогнете:
– Яжте малки, чести порции през целия ден, така че стомаха ви никога да не е празен.
– Избягвайте легнало положение след хранене (особено на лявата си страна), тъй като това може да забави храносмилането.
– Опитайте се да избягвате храни и миризми, които може да предизвикат гадене
– Опитайте се да ядете храната студена или при стайна температура, защото има тенденция тя да има по–силен аромат, когато е гореща.
– Избягвайте мазните храни, които изискват повече време за храносмилане.
– Опитайте се да пиете течности предимно между храненията.
– Пийте около литър и половина вода всеки ден.

Бъдете сигурни, че вашето гадене по време на бременност може да стане по–лошо, ако сте уморени, така че си почивайте, когато можете. Опитайте се да приемате пренатални витамини с храна или точно преди лягане. Опитайте джинджифила, като едно алтернативно средство срещу появилото се гадене при бременност. Някои жени намират подобно облекчение от чай мента или от смучене на мента бонбони, особено след хранене.

Има ли медикаменти, които могат да облекчат появилото се гадене по време на бременност?
Ако не можете да намерите облекчение от гаденето ви, говорете с вашия лекар за някакво лекарство. Няма нужда да продължавате да страдате и да чакате твърде дълго, за да вземете подходящите лекарства, което може да направи вашето състояние по–трудно за лечение. Между другото, ако имате намерение да забременеете скоро, се уверете, че ще започнете прием на мултивитамини по време на зачеването и в началото на бременността. Това може да помогне за предотвратяване на тежкото така наречено сутрешното гадене при бременност, въпреки че никой не знае защо.

Ако вашето гадене по време на бременност е упорито, тежко и придружено с повръщане, че не може да задържите нищо, включително вода, сок, храна, пренатални витамини и медикаменти, вероятно имате състояние, наречено хиперемезис гравидарум. Ако вашата ситуация е много тежка, вашият лекар най–вероятно ще искате да постъпите в болницата, за да ви лекува с интравенозни течности и лекарства за да облекчи и премахне така неприятното гадене по време на бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

40 Гестационна Седмица Кой Месец е

Previous article

Отоци на Краката при Бременност

Next article