Прегледана и обновена на 11-10-2016

Колко често жените страдат от депресия по време на бременност?
Въпреки че бременността често е приемана като време на голяма радост, реално това не е така при всички жени. Най–малко една на десет бременни страда от пристъпи на депресия. Експертите смятат, че бързото нарастване на нивата на хормоните в началото на бременността може да наруши мозъчната химия и доведат до депресия.

Според някои статистики около 15 – 20% от всички бременни жени страдат от депресия в някакъв етап от своята бременност. Често наличната депресия по време на бременност може да остане неосъзната от вас и вашите близки. Това е така защото жените често имат крайни промени в настроението си или изблици на различни чувства през бременността. Не се притеснявайте да говорите с вашия лекар, ако имате съмнения за състоянието си. Емоционалното здраве е също толкова важно, както физическото. Изследвания показват, например, че депресията може да увеличи риска от преждевременно раждане, не лекувана тя може да увреди способността ви да се грижи за себе си и за вашето развиващо се бебе.

Как да разбера дали при мен има риск за депресия по време на бременност?
Някои общи рискови фактори за появата на депресия при бременност са:
Лична или семейна история за предишни депресивни заболявания. Ако сте се борили в миналото с депресия , много вероятно е да бъдете депресирани сега, когато сте в очакване.
Трудности във връзката с партньора. Ако имате проблемни отношения, трябва да говорите за нещата. Не правете грешка да мислите, че пристигането на бебето ви ще направи всичко розово. Новородено само ще добави още напрежение към вашата връзка–така че се налага да вземете мерки.
Лечение за безплодие. Ако сте имали проблеми при забременяването, вие сте били под голямо напрежение. Ако сте преминали през множество процедури, все още може да сте емоционално обременени. Освен това сега, когато сте бременна, това може да причини страх от загуба на бебето и да ви направи по–склонни към депресия.
Предишни спонтанни аборти. Ако вие сте губили бебе в миналото, не е чудно да сте притеснени за безопасността на тази ви бременност и да развиете депресивно състояние.
Проблеми с бременността. При висока степен на риск за бременността да се получат емоционални разтройства, чувство за безсилие и безпомощност. Нужно е да говорите с вашия наблюдаващ лекар за грижата за емоционалното ви благополучие. Правилните стъпки сега, ще намалят риска от проблеми след раждането и ще ви помогнат да се насладите на бебето ви.
Стресиращо събитие в живота. Финансови притеснения? Преместване? Планира смяна на работата? Планиране да си остана вкъщи след години на професионално развитие? Някакви големи промени в живота като смърт на близък приятел или член на семейството или загуба на работа – може да ви докара депресия.
Минали посегателства. Жени, които са преживяли емоционална, сексуална или физическа злоупотреба могат да имат ниско самочувствие, чувство на безпомощност или чувствата на изолация–всички те допринасят за по–висок риск за депресия.
Други рискови фактори. Ако сте млади, сами или бременността е непланирана, рискът от депресия също е по–висок.

депресия по време на бременност

Какви са симптомите на депресия по време на бременност?
Някои от симптомите като умора или проблеми със съня, са често срещани сред здравите жени по време на бременност. Но когато те са комбинирани с чувство на тъга или безнадеждност или пречат на способността ви да живеете нормално, вероятно е виновна депресията. Ако чувствате, че не можете да извършвате вашите ежедневни задължения, свържете се с лекаря ви за съвет.

Ако сте имали три или повече от следните симптоми за повече от две седмици, говорете с вашия лекар дали да посетите терапевт, за да се справите с възможната депресия по време на бременност:
– Чувствате, че нищо не ви радва и не ви е приятно.
– Чувствате се тъжни или “празни”през по–голямата част на деня.
– Трудно ви е да се концентрирате.
– Раздразнителни сте.
– Спите трудно или спите прекалено много.
– Изпитвате безкрайна умора.
– Искате да ядете през цялото време или не искате изобщо.
– Чувствате вина или безполезност и безнадеждност.
– Имате постоянни промени в настроението с  редуващи се периоди на необичайно повишена активност със крайна отпадналост и безразличие.

Как се лекува депресия по време на бременност?
За лечение на депресията по време на бременност могат да се използват психотерапия или антидепресанти. Попитайте вашия лекар  да ви изпрати на психолог или психиатър, който най–адекватно да оцени състоянието ви и да определи максимално безопасното лечение. Не се опитвайте да се самолекувате!

Как може да се предотврати появата на депресия по време на бременност?
Ако сте склонни към депресия, вероятно няма да можете да я избегнете през бременността. Ако се грижите добре за емоционалното си състояние, можете да облекчите симптомите и да поддържате духа си. Не взимайте нищо навътре. Нагърбете се със задачи, за да се развличате, почистете къщата, напазарувайте за бебето, четете материали, за да се подготвите за бъдещото, правете хубави дълги разходки из квартала. Правете неща, които ви карат да се чувствате добре. Грижите за вас са съществена част от грижите за вашето бебе.

Ако желаете да преодолеете така неприятната депресия по време на бременност, може да разговаряте с вашия партньор за промените в отношенията ви. Вземете почивка сега, ако можете. Правете неща, които да заздравят вашата връзка, така че след като бебето се появи, да имате стабилни отношения, за да посрещнете промените. Не позволявайте на неудовлетвореността да се натрупва в живота ви. Намерете начини да се грижи за себе си емоционално – почивайте, спете, правете упражнения и се хранете добре.

Ако свикнете да се грижи за себе си сега, това ще стане част от ежедневието ви. Изградете мрежа за подкрепа, съставена от приятели, членове на семейството, вашият партньор, лекаря ви, така че вашите помощници да бъде на място, когато бебето се роди. Планирайте да си осигурите помощ с готвенето, чистенето  и грижите за бебето, така че да ви остава време да си вземете така необходимите за вашия комфорт – душ, дрямка, среща за кафе с приятелка или разходка, след като бебето се появи на бял свят. Така няма да се попаднете в депресия по време на бременност или след раждането, а ще се наслаждавате пълноценно на новостите в живота ви.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Защо Бебето Плаче

Previous article

Кожни Проблеми при Бебета – Въпроси и Отговори

Next article