Прегледана и обновена на 20-10-2016

Много жени когато са бременни си задават въпроси като: “Мога ли да се подстрижа по време на бременност”, “Мога ли да боядисвам косата си при бременност” и т.н. В тази статия сме описали някои суеверия около подстригването по време на бременност!

Суеверността при бременните жени
Суеверна ли се? Запитвали ли сте се някога? Е, дори да не сте, когато забременеете в ума ви неминуемо ще нахлуят спомени за чути поверия, които дори няма да знаете от къде са се запаметили в главата ви! Ще си спомните всякакви бабини деветини, които ще придобият вероятно смисъл за вас, заради загрижеността за състоянието и благополучието на вашето бебе.

подстригване по време на бременност

Суеверия за подстригване по време на бременността
Едно от най–разпространените суеверия е това за подстригването на косата по време на бременност. Според него бременната жена не бива да се подстригва през цялата бременност, защото така ще се скъси пъпната връв на плода и ще се застраши възможността му за оцеляване. Друго схващане е, че косата символизира жизнената сила на човек и неговата мъдрост и опит. Загубата на коса може да доведе до загуба на здравето и живота на човек. Бременните са били длъжни да не подстригват косите си, за да пазят освен своя живот, и този на нероденото си дете, защото носят пълната отговорност за него. Друго суеверие при подстригване по време на бременност, е че ако чакаме момче, то неговото достойнство ще бъде по–малко, защото сме подстригали косата си по време на бременността. Ако чакаме момиче пък някои суеверия казват, че ако предприемем подстригване по време на бременност то нейните мигли ще бъдат по–къси. Според прадедите ни гъстотата на косата е пазела човек от измръзване и за бременните е било задължително да съхранят косите си, за да оцелеят в зимните месеци на бременността. Днес не ни се налага за се греем благодарение на косата си или да вярваме, че сме здрави, защото не се подстригваме, но въпреки това схващането за негативния ефект от него продължава да циркулира и в наши дни!

Каква е реалността ако подстрижа по време на бременността?
Няма научни доказателства за вредата от подстригването при бременност. Ако бъдем обективни – трябва да признаем, че подстригването няма нищо общо със състоянието на плода в утробата ви. Всички знаем, че по време на бременност в тялото на жената започват да циркулират много хормони в големи количества като например естрогенът, който кара косата и ноктите ни да изглежда