Прегледана и обновена на 20-10-2016

Много жени когато са бременни си задават въпроси като: “Мога ли да се подстрижа по време на бременност”, “Мога ли да боядисвам косата си при бременност” и т.н. В тази статия сме описали някои суеверия около подстригването по време на бременност!

Суеверността при бременните жени
Суеверна ли се? Запитвали ли сте се някога? Е, дори да не сте, когато забременеете в ума ви неминуемо ще нахлуят спомени за чути поверия, които дори няма да знаете от къде са се запаметили в главата ви! Ще си спомните всякакви бабини деветини, които ще придобият вероятно смисъл за вас, заради загрижеността за състоянието и благополучието на вашето бебе.

подстригване по време на бременност

Суеверия за подстригване по време на бременността
Едно от най–разпространените суеверия е това за подстригването на косата по време на бременност. Според него бременната жена не бива да се подстригва през цялата бременност, защото така ще се скъси пъпната връв на плода и ще се застраши възможността му за оцеляване. Друго схващане е, че косата символизира жизнената сила на човек и неговата мъдрост и опит. Загубата на коса може да доведе до загуба на здравето и живота на човек. Бременните са били длъжни да не подстригват косите си, за да пазят освен своя живот, и този на нероденото си дете, защото носят пълната отговорност за него. Друго суеверие при подстригване по време на бременност, е че ако чакаме момче, то неговото достойнство ще бъде по–малко, защото сме подстригали косата си по време на бременността. Ако чакаме момиче пък някои суеверия казват, че ако предприемем подстригване по време на бременност то нейните мигли ще бъдат по–къси. Според прадедите ни гъстотата на косата е пазела човек от измръзване и за бременните е било задължително да съхранят косите си, за да оцелеят в зимните месеци на бременността. Днес не ни се налага за се греем благодарение на косата си или да вярваме, че сме здрави, защото не се подстригваме, но въпреки това схващането за негативния ефект от него продължава да циркулира и в наши дни!

Каква е реалността ако подстрижа по време на бременността?
Няма научни доказателства за вредата от подстригването при бременност. Ако бъдем обективни – трябва да признаем, че подстригването няма нищо общо със състоянието на плода в утробата ви. Всички знаем, че по време на бременност в тялото на жената започват да циркулират много хормони в големи количества като например естрогенът, който кара косата и ноктите ни да изглеждат по–добре и да растат по–бързо от обичайното. След раждането косата изведнъж започва да капе и става суха и накъсана, отново заради промяната в хормоните в организма. Именно това налага по време на бременността да се погрижите по–старателно за косите си. Трябва да използвате подхранващи продукти и да я подстригвате редовно, за да не загуби тя свежия си вид след раждането. Ако си правите по–къси прически – ще си спестите и жестокото скубане и дърпане от бебето, което ще стиска силно всичко, което му е интересно.

Подстригване по време на бременност за самочувствие!
Подстригването и грижите за косата са задължителни през бременността и за поддържане на вашето добро самочувствие. Не се запускайте! Вие сте бременна, не болна, не заприличвайте на чучело! Посещавайте фризьора си, правете си прически, сменяйте визията си, за да се чувствате комфортно през бременността. Всички знаем, че покачването на теглото и неприятните симптоми, които могат да споходят бременността – могат да ви накарат да се чувствате потиснати и без самочувствие, така че трябва да си наложите да полагате двойно повече усилия за поддържането на външния си вид, за да сте уверена, спокойна и красива бременна жена! Фризьор, козметик, маникюрист – глезете се! След раждането за известно време ще трябва да се посветите изцяло на грижите за бебето ви, така че си вземете заслуженото преди раждането! Запомнете, че ако вие се чувствате добре през бременността, и бебето ви ще се чувства добре и ще се роди здраво и силно!

Както вече споменахме няма пряка зависимост от това дали ще си направите едно леко подстригване по време на бременност и различните суеверия като: по–къси мигли при момичетата, по–малък член при момчетата или застрашаване живота на бебето. Със сигурност около вас има жени които са предприели подстригване по време на бременност, това така спазвано суеверие от предците ни. Може би трябва да попитате не старило, а патило както се казва в една поговорка. Ако погледнем от мъжка гледна точка, мъжете винаги харесват жени с по–дълга коса. Та в тоя ред на мисли дали те не са измислили тези така страшни суеверия, за да запазят косата на своята половинка още по–дълга през всички 9 месеца от бременността.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Колко Време Продължава Раждането

Previous article

Гълтане на Сперма

Next article