Колко Време Продължава Раждането

Често срещаният въпрос от бременните жени е  „Колко време продължава раждането?“
Никой не може да предскаже колко дълго ще продължи вашето раждане, защото това зависи от много неща като физическо състояние на жената, дали то е естествено или със секцио и т.н. В тази статия ще ви дадем някои насоки за това какво може да очаквате в този толкова значим момент от вашия живот и от какво зависи колко време ще продължи първото раждане или второто раждане.

Колко време продължава раждането най–вече зависи от това:
– Първо или второ раждане е това за вас. Дали сте имали вече бебе преди това раждане и колко време преди него е било предишното раждане.
– Дали сте спокойна, ако сте спокойна – това може да ви помогне да имате едно по–кратко и безпроблемно раждане.
– Колко лесно се отваря шийката на матката ви нагоре.
– Силата на вашите контракции.
– Дали раждате с епидурална упойка.
– Позицията на вашето бебе.
– Физическо състояние на родилката

колко време продължава раждането

Как да разграничим ранната фаза от активната фаза при раждането на бебе?
Продължителността на едно раждане може да бъде измерена от различен начален етап на раждането, затова за някои времето е по дълго, а за други по късо.

Обичайно е началото на раждането да се приема от момента на усещане на първите леки контракции. Може да имате близки приятели или някои членове от семейството, които да ви разказват за своето раждане, което е продължило в рамките на 2 или 3 дни. Не се шашкайте, ако е така, те включват и ранната или латентна фаза на раждането.

Началото на раждането може да бъде непредсказуемо. То може да започне и да се спре или дори може да не забележите, че раждането е започнало. Това обикновено става, когато шийката на матката ви се отваря до около 4 см и се променя от дълга тръба в много по–къса.

Първият знак, че бебето ви е наистина на пътя ще бъдат силни, чести и много болезнени контракции. Това обикновено означава, че сте в активната фаза на раждането. Ето защо акушерките и лекарите предпочитат да измерват времетраенето на ражданията от началото на активната им фаза, а не от ранната такава.

Всеки човек е гледал филми, които често представят по грешен начин времето и продължителността на раждането. Често представят, че със започването на контракциите, раждането започва и жената трябва много бързо да отиде в болницата, защото иначе ще роди извън нея. Това рядко се случва, особено при жени, които стават за първи път майки. Вашите води обикновено изтичат точно преди да започне избутването на вашето бебе навън от матката.

В началото е възможно да бъде трудно да се посочи, че активната фаза на раждането е стартирала. Активното раждане обикновено означава, че получавате редовни, силни, чести и продължителни контракции. Вашите контракции вероятно ще се случват на всеки три минути или четири минути и ще траят между 5 секунди и 60 секунди. По това време шийката на матката ви ще се отвори на около 4 см.

Ако ставате за първи път майка, активното раждане може да продължи около 8 часа. Това е усреднен интервал обаче и то реално може да бъде много по–кратко или по–дълго от това. За първескините (жените които раждат за първи път) е нормално да имат активна фаза между 8 и 24 часа за вагиналното раждане. След като шийката на матката се разшири до 9–10 см, може да ви отнеме между 20 минути и 1 час или два часа за извеждане на бебето извън тялото ви.

Ако сте раждали преди, настоящото ви раждане вероятно ще бъде далеч по–бързо от предходното. Активната фаза вероятно ще отнеме около пет часа и е малко вероятно да продължи повече от 12 часа. При него вероятно, след нужното разкритие – раждането на бебето ще отнеме често само 5 минути или 10 минути.

Вашата акушерка ще опише документално продължителността на вашето раждане. Това вероятно ще се отнася за това колко време е отнело за шийката на матката ви да се разшири от около 4 см до 9–10 см. На 10 см вие сте напълно разширена и готова да започнете напъните за извеждане на вашето бебе.

Раждането на всяка жена е различно, все пак, особено ако жената не може да усети напъните си, когато разкритието й е стигнало до 10 см, защото й е поставена епидурална упойка. Когато не чувствате необходимостта да напъвате, въпреки че шийката на матката е достигнала 10 см, това е известно като „пасивен“ втори етап на труда. При това условие е задължително да слушате напътствията на родилния екип, за да си спестите усложнения и нежелателно протакане на процеса

След като вашето бебе се роди, вие навлизате в третия етап на раждането, когато плацентата се отделя от матката. Колко време може да продължи етапът на „раждане на плацентата“ – зависи от това дали имате физическа възможност да участвате активно с последни напъни или трябва да се прибегне до външна медицинска интервенция. Естественият трети етап може да отнеме до един час, но по–често отнема около 10 до 15 минути.

Ако раждате със секцио, същинското раждане като време ще продължи около 45 минути до 1 час, ако не се случат някакви усложнения при операцията.

Раждането при някой жени може да се случи много по–бързо, но това е по–вероятно, ако сте имали вече предишни раждания, или при други – по–бавно, ако сте първескиня. Така че  се доверете на вашите женски и майчински инстинкти и се опитайте да посрещнете целия процес с увереност и търпение. Чуйте това, което тялото ви казва и така ще родите по–леко и бързо. Каквото и вагинално раждане да изберете – дали водно раждане, дали нормално – трябва да сте търпеливи и спокойни!

Както вече знаете има ранен етап и реален етап на раждането на бебето. Научихте от какво зависи колко време продължава раждането и приблизителното време за едно раждане. Надяваме се да сме били полезни.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии