Боли ли Раждането

На вашият въпрос „Боли ли Раждането?“ може да изглежда изненадващо, но две жени могат да ви дадат два напълно различни отговора. Това е така защото те самите са имали коренно различни преживявания по отношение на раждането. Болката се различава драстично от жена до жена и дори от бременност до бременност. Докато не минете през раждането, вие няма как да знаете в какъв спектър на болка ще попаднете. Но на въпросът Боли ли раждането? Отговорът може да бъде само един – Да Боли, но при всяка жена е различна степента на болката!

Ако изберете естественото нормално раждане – се пригответе да бъдете спокойни и уверени, за да подпомогнете процеса. Може да се консултирате с лекаря си и да изберете спинална упойка или епидурална упойка, за да си спестите болките. Друг метод, който обаче в България не се практикува, освен в ограничен брой частни болници, е раждането във вода. В предишен наш материал можете да намерите повече информация за раждането във вода и да се запознаете със спецификите му за облекчаване на чувството на болка. Ако пък смятате, че не можете да понесете силните болки – предприемете стъпки за цезарово сечение, при което няма да усетите болките при раждане, но ще имате по– дълъг и по–болезнен постоперативен период на възстановяване,  понякога и до шест месеца след раждането! Решете сами!

боли ли раждането

Защо боли раждането?
Матката е мускулест орган, който контрахира мощно, за да изтръгне бебето и го избута навън, и може да се каже, че тези контракции са основният източник на болка. Колко ще ви боли при нормално раждане зависи от различни фактори включително силата на вашите контракции, размерът на вашето бебе и позицията му в таза, дали то е с лицето нагоре или с лицето надолу и скоростта на развитие на процеса.Освен силното мускулно стягане в корема, понякога може да чувствате натиск върху торса и тазовата област, както и върху гърба, перинеума, пикочния мехур и червата.

Комбинацията от генетична предразположеност и начин на живот определя вашия праг на болка, или способност да издържате на болка, и това също играе роля. Социалната подкрепа (или липсата на такова), страхът, безпокойството и дори положителните или отрицателни разкази за нормално раждане, които сте чули може да допринесе за вашето възприятие на болката. Нещо повече – вероятно не можете да промените вашият вроден праг на болка т.е способността да издържате на болка. Така че, ако вашият праг е нисък, помислете за алтернативни методи за редуциране на болката. Когато една жена се чувства уязвима на болка, акушерката може да помогне тя да се чувства обгрижена и това са я направи нейния капацитет справяне с бременността, раждането и грижите за новороденото по–голям.

Вече разбрахте, че раждането боли, но Как се променя болката при раждане на бебе?
Болката при раждане обикновено идва постепенно и се изгражда и прогресира през различните етапи на естественото нормално вагинално раждане:

  • Ранен етап на раждането (към осем часа или повече):

Шийката на матката ви се разширява, или отваря до 3–4 см. Обикновено получавате леки до умерени контракции от 30 до 60 секунди на всеки пет до 20 минути, те постепенно стават по–силни и възникват по–често.

  • Активен етап на раждане (около два до осем часа):

Контракциите продължават да стават по–дълги, по–силни и шийката на матката се разширява до 7 сантиметра. Това е моментът, когато повечето жени искат болкоуспокояващи лекарства, защото при този етап от раждането доста започва да боли (отново припомняме, че прагът на болка е различна при различните жени, затова когато една жена казва че боли, то друга може да казва че не боли толкова много).

  • Преход (до час):

Болката от раждането има тенденция да бъде най–силна, като шийката на матката завършва разширяването си до 10 сантиметра. В допълнение към интензивните, близко разположени контракции, може да почувствате болки в гърба, слабините, дори от страни на бедрата, както и гадене.

  • Същинското изтласкване на плода (няколко минути до три часа):

Силната болка е помрачена от голямото налягане, чувствате много силно желание да напъвате. Въпреки че болката продължава, много жени казват, че изпитват облекчение от напъването, тъй като то помага за облекчаване на налягането. Когато главата на бебето стане видима, може да възникне парене около вагиналния отвор.

  • Раждане на плацентата (до 30 минути):

Този етап може да бъде сравнително лесен, тъй като се наблюдават леки контракции, които улесняват изхвърлянето на плацентата. В този момент сте се съсредоточени върху новороденото все пак и сте забравили за всякаква болка. И ако тук попитат жената дали боли раждането, то тя ще каже най вероятно „малко“, защото е в много голяма еуфория.

Мерки  за осигуряване на вашия комфорт може да ви помогне да понесете по–леко болката при раждането!
Дори ако изберете епидурална упойка или други лекарства, с помощта на техники за релаксация може да увеличите вашата способност да се справите с болката. Ритмично дишане, визуализация, медитация, самостоятелна хипноза и други стратегии за релаксация може да помогнат да ума ви да се успокои и мускулите ви да се отпуснат. Други ефективни техники включват масаж, ходене, като вана или душ. Независимо дали планирате да използвате обезболяващи лекарства или естествени методи, опитайте се да сте гъвкави.

Също така не забравяйте, че всеки вариант има своите предимства. Докато лекарствата може да облекчат голяма част от болката при раждането, ползването на естествени похвати може да ви даде чувство за голямо постижение, а болката то тя се забравя с времето.

Оправдано ли е ползването на епидурална упойка за намаляване на болката при раждане?
Някои жени се чувстват виновни, ако изберат обезболяващи лекарства, като че ли те по някакъв начин не успяват да се преборят със собствени сили за своите бебета или пък поставят благосъстоянието им в риск. В действителност епидуралната и други упойки за облекчаване на болката са доста безопасни. Сред нас цари много дезинформация — рисковете и негативите от приложението им са преувеличени, а жените страдат ненужно. Нещо повече – ползите може да продължат дълго, след като бебето се роди – раждането без болка има връзка с превенцията срещу следродилна депресия, посттравматично стресово разстройство и хронична болка.

Отново ще припомним, че на въпросът Боли ли Раждането и колко силна е болката? Може да чуете най–различни отговори, защото прагът на болка при всеки човек е различна. Екипът на Bremennost.bg ви желае леко раждане без болка – Успех!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии