Инвитро на Естествен Цикъл

Лечение на безплодие чрез инвитро на естествен цикъл включва оплождане на яйцеклетка (или яйцеклетки) извън тялото на жената. Лечението може да се направи с помощта на собствените ви яйцеклетки и сперматозоиди  или с помощта на дарени сперма или дарени яйцеклетки, или и двете.

Ин витро на естествен цикъл може да се препоръча на вас, ако:
– Вие сте били диагностицирани с неизяснен стерилитет.
– Вашите фалопиеви тръби са запушени.
– Други техники като медикаментозно лечение или вътрематочна инсеминация не са успешни.
– Мъжкият партньор има проблеми с плодовитостта, но те не достатъчно тежки, за да се изисква инжектиране на цитоплазмени сперматозоиди.
– Сперматозиодите на вашия партньор не са подходящи за вас.
– Вие използвате дарени яйца или замразени яйца във вашето лечение.
– Наложително е тестване на ембриона, за да се избегне предаване на генетично заболяване на детето.

инвитро на естествен цикъл

Какво е инвитро на естествен цикъл?
При инвитрото при естествения или още спонтанен цикъл едно яйце, отделено от яйчника на жената по време на нормален месечен цикъл се взима и се опложда. В процеса на оплождане се ползват лекарства за подсилване на фертилитета и плодовитостта. Всеки месец при жената се образува един фоликул, който съдържа яйцеклетка. Когато този фоликул достигне етап на зрялост – лекарите правят фоликулна пункция и се аспирира съдържанието на фоликула. Останалите етапи на процедурата се припокриват с етапите на оплождането при стимулираното или конвенционално инвитро, за което сме писали в предишни материали.

За кого е подходящо ин витро на естествен цикъл?
Този похват може да бъде предпочетен за вас след дискусия с лекаря ви и при условие, че месечните ви менструални периоди са редовни и  овулация ви се случва в рамките на общоприетото време, но обикновено се избира ако:
– не е възможно да се вземат специални лекарства за подобряване на плодовитостта (например при пациенти с рак или при тези, чиито лекар казва, че са застрашени от хипер стимулация на яйчниците – опасна реакция вследствие на приема на такива медикаменти.
– поради лични или религиозни убеждения не желаят да претърпяват извличане на яйцеклетки или ембриони, които да се унищожават или съхраняват.

Как работи Инвитро на естествен цикъл?
Лечението чрез Инвитро на естествен цикъл е същото както при конвенционалното ин витро, но без да е необходимо да се приемат медикаменти за подобряване на плодовитостта, които се използват за спиране производството на естествени яйцеклетки или хормони, които увеличават производството на яйцеклетки. Тъй като яйчниците не се стимулират изкуствено – не е нужно да правите паузи за почивка между самите процедури при Инвитро на естествен цикъл, както бихте го направили след конвенционалното инвитро. Ако лечението е неуспешно, можете да опитате отново много скоро, ако желаете.

Какъв е шансът за раждане на бебе чрез инвитро на естествен цикъл?
Шансът за живо раждане при този похват са по–ниски, отколкото при конвенционалното инвитро. Тъй като тази процедура не разчита на никакви изкуствени стимулации и лекарства, тя много зависи от индивидуалните обстоятелства на пациентите. Вие може да не образувате яйце, то може да не узрее в точното време или може да не се превърне в ембрион.

През годините е изградена статистика за жените, подложили се на инвитро на естествен цикъл за създаване на ембрион със собствените им яйца, при които процедурата е довела до живо раждане е:
– (1/26) за жени на възраст под 35 години
– (1/21) за жени на възраст между 35–37 години
– (0/34) за жени на възраст между 38–39 години
– (1/77) за жени на възраст между 40–42 години
– (0/25) за жени на възраст между 43–44 години
– (0/2) за жени на възраст над 44 години

Какви са рисковете при инвитро на естествен цикъл?
Рисковете при инвитро на естествен цикъл са по–ниски от тези при конвенционалното. Процедурата инвитро на естествен цикъл избягва страничните ефекти на хормоналните лекарства и шансът вие да имате близнаци или тризнаци е изключително малък.

Вече много клиники работят в сферата на асистираните репродуктивни техники, към които спада и инвитрото при спонтанен цикъл. За да изберете най–подходящото място за вас се консултирайте със специалист и проучете нещата добре. Цената на една процедура Ин витро на естествен цикъл варира от порядъка на 1600 до 2000 лева, когато не е финансирана от Фонд Асистирана Репродукция!

Желаем успех на всички, на които предстои инвитро на естествен цикъл и търпение по пътя към добиване на най–ценното в живота – мечтаната рожба!

Екипът на Bremennost.bg!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).