Оплождане на Яйцеклетка

Интересни факти за оплождане на яйцеклетката?!
Чудото на зачеването включва един много сложен и невероятен природен процес – не си мислете, че това е, че вие и вашият партньор правите секс. Докато жената произвежда само една яйцеклетка всеки месец, то нейният партньор изхвърля навсякъде между 100 до 300 милиона сперматозоиди по време на всяка една еякулация. Но само един от тези сперматозоиди ще бъде коронован за победител в неистовата борбата за оплождането на зрялото яйце и това е битка, която е изпълнена с много опасности, които дебнат по пътя във женския репродуктивен тракт. Когато се опитвате да заченете бебе, вие се надявате, че борбата на сперматозоидите ще завърши във ваша полза, въпреки всичките пречки, които могат да възникнат между достигането на яйцеклетката. За щастие яйцеклетка и сперматозоидите в процеса на еволюцията са развили някои доста хитри трикове, за да се даде по–добър шанс в тази борба.

Течната част на спермата не само предоставя на сперматозоидите храна за пътуването, но и тя всъщност се сгъстява във влагалището на жената след еякулацията, като по този начин формира физическа бариера, която пречи на сперматозоидите да скитат в грешна посока. Тази защита изчезва в рамките на половин час, след като спермата е изхвърлена във влагалището. Всички сперматозоиди, които не се насочат нагоре през шийката на матката към яйцеклетката и останат за повече от няколко минути в рамките на влагалището, нямат никакви шансове да оцелеят, тъй като влагалището е с кисела среда, която много бързо унищожава всички чужди клетки, попаднали в него, с цел да го предпази от инфекции с гъбички и бактерии. Така и сперматозоидите там биват унищожени.

оплождане на яйцеклетка

Цервикалният канал е с много по–гостоприемна среда за сперматозоидите. Също така тази слуз е специално конструирана, за да помага в транспортирането на сперматозоидите бързо и ефективно, когато вие сте в най–плодородният си момент. Както се доближавате до момента на овулацията, изведнъж вашата цервикална слуз става много обилна, разтеглива и ясна на цвят, това именно е и една от причините следенето на състоянието на тази слуз да бъде един толкова ефективен метод за определяне на времето на вашата овулация.

Дори сперматозоиди, които са достатъчно бързи и издръжливи обаче все още са далеч от целта. Еякулираната сперма трябва да прекара около час в тялото ви, за да се повлияе от сложни биохимични промени, за да може да проправи пътя си към матката през фалопиевите тръби, за да намери своята цел.

Най–големият ключ към успешното оплождане е времето. Спермата трябва да стигнат до местоназначението си — плодовитото яйце, в рамките на точно определено подходящо време. Ако те достигнат там твърде рано, са изложени на риска да умрат преди яйцеклетката да се покаже. Твърде късното достигане пък води до опасността яйцеклетката да се разпадне и те да пропуснат да я оплодят. Те също трябва да изберат местоназначението им внимателно — яйцеклетката обикновено присъства само в една от вашите две фалопиевите тръби през всеки месец. Избирайки погрешната тръба, в крайна сметка мисията на сперматозоидите се оказва неуспешна.

Дори сперматозоидите, които стигат до яйцето все още имат много работа. Състезанието в този момент е кой от всички сперматозоиди ще бъде първият, който ще се домогне до твърдият външен слой на яйцето. В този момент има много безмилостна конкуренция. Стотици сперматозоиди ще наобиколят яйцето по време на неистовата битка до финала, всички ще се опитва да достигне до ядрото на яйцеклетката, където спермата след това ще освободи собствения си генетичен принос. Именно заради това трябва да спечели най–добрият сперматозоид!

Веднага щом един здрав и бърз сперматозоид успее да проникване в яйцето, то незабавно претърпява сложна химическа реакция, която пречи на другите сперматозоиди да проникнат вътре. Тогава хромозомите от сперматозоида и яйцеклетката се събират в едно и официално имаме оплодено яйце. В рамките на часове микроскопичната зигота се разделя многократно отново и отново. Около седмица по–късно една топка от около 100 клетки, която се нарича бластоцист, достига до матката и се прикрепя към лигавицата на матката. В този момент се достига до етапа на имплантиране – моментът, в който оплождането дава път на бременността, която ще превърне жената в майка и ще й даде най–голямата благословия и щастие на света!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.7 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).