Прегледана и обновена на 05-02-2019

Има ли симптоми при загнездване на оплодена яйцеклетка?
Много жени, които се опитват да забременеете се чудят дали има някакви симптоми при загнездването на оплодената яйцеклетка или – наречено още имплантиране на яйцеклетката и какви са симптомите на този процес. Ако имате нормален цикъл с овулация на 14 дни, вие може би ще успеете да забележите ранните признаци на бременността – като спазми или кърваво зацапване, които биха могли да бъдат свързани с имплантирането на ембриона в утробата.

загнездване на оплодена яйцеклетка

загнездване на оплодената яйцеклетка в матката

Разбирането на процеса на загнездването на яйцеклетката ще помогне да се обясни защо е невъзможно да се твърди, че всичко се е осъществило успешно, докато не видите положителен резултат на тест за бременност.

Какво означава загнездване на оплодена яйцеклетка?
Хората обикновено мислят, че бременността започва при зачеването – в момента, в който сперматозоидът успее да влезе в яйцеклетката. Но реално истинското начало на бременността е моментът, в който оплодената яйцеклетка успешно се прикрепи към стената на матката. Защо? Последните изследвания показват, че около 2/3 от оплодените яйца не успяват да се имплантират успешно и реално при това положение бременност не настъпва.

Какъв е процесът на загнездване?
Да приемем, че сте правили секс в дните преди да настъпи овулацията ви. Когато яйцето е било освободено, сперматозоидите вече са чакали в готовност в маточните тръби и един от тях успява да го оплоди. Оплодената яйцеклетка започва бързо делене като паралелно с това пътува през маточните тръби за настаняването си към матката. Когато тя влезе в матката, започва процеса на загнездване в стената на матката, или т.нар ,,имплантиране на яйцеклетката”. Вие не можете да направите много по време на имплантирането, за да повлияете на шансовете за бременност. Ако имплантирането не се случи, това вероятно означава, че ембрионът не е имал шанс да се превърне в жизнеспособна бременност. Процесът на имплантиране обикновено се финализира за около 8 – 10 дни след овулацията. Веднага след като имплантирането е завършено, ембрионът започва да произвежда HCG -хормон, който тестове за бременност засичат за откриване на бременността. HCG хормонът изпраща съобщение до жълтото тяло, което да продължи да произвежда прогестерон. В един нормален, без бременност цикъл, жълтото тяло е изчерпвало прогестерона си в този момент. Тъй като прогестеронът е хормон, който формира структура на лигавицата на матката, когато нивата му спаднат, започва менструацията. HCG хормонът “спасява” жълтото тяло и му дава тласък да произвежда хормона прогестерон. Лигавицата на матката остава хубава и непокътната и менструацията не започва.

По какви симптоми можете да разпознаете загнездването на яйцеклетката?
Най-общо казано –  малко е вероятно да забележите някакви признаци, които да ви насочат към това, че сте претърпели загнездване на оплодената яйцеклетка. Дори ако отделяте специално внимание на тялото си и забележите някакви необичайни промени, е много малко вероятно те да са свързани с процеса на загнездване на яйцеклетката. Ембрионът по размер е на половината от големината на кърлеж и няма как да почувствате нищо от това, което се случва в тялото ви на клетъчно ниво, както например не можете да усетите, че ви расте косата. Около 20% от жените имат имплантирано кървене, което е честа причина за появата на зацапване в първите гестационни седмици на бременността. Имплантираното кървене се случва когато вече оплодената яйцеклетка се прикрепя към лигавицата на матката. Това явление в организма може да се счита за симптом при загнездване на оплодена яйцеклетка, но не е надежден, защото наподобява края на менструален цикъл.

Загнездването, както отбелязахме, почти винаги се появява между 8 и 10 дни след овулацията. Ембрионът не започва да произвежда HCG, докато имплантацията не е напълно завършена. И дори след като процесът е пълен, може да отнеме няколко дни, за да може HCG нивата да станат достатъчно високи, за да ги открие тестът за бременност. Това означава, че не трябва да очаквате да забележите някакви признаци на бременност в тялото си около 10 дни след овулацията.

Ако не сте бременна, нивата на прогестерона в тялото ви спадат и цикълът ви започва. Понижените нива на прогестерона причиняват леки промени в температурата и честота на пулса. Много голяма част от жените имат забавен отговор на понижените нива на прогестерон и не могат да усетят промените в тяхната телесна температура и колебанията в пулса и така няма как да усетят признаците на загнездване на яйцеклетката в маточната стена.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Напреднала бременност

Previous article

Гъбички след раждане

Next article