Гъбички след раждане

Причини, лечение и предотвратяване на гъбички след раждане
Гъбичната инфекция се появява, когато нормалните нива на киселинност и дрождите във влагалището загубят равновесие и причиняват много неудобства и неприятни симптоми. Ако никога не сте били диагностицирани или лекувани от лекар за гъбична инфекция и имат някои от характерните симптомите – трябва да видите вашия лекар своевременно за точна диагноза и лечение, защото ако се опитвате да се лекувате сами или пренебрегнете симптомите, положението ви може значително да се влоши.

гъбички след раждане
гъбички след раждане погледнати под микроскоп

След раждане – дамите са предразположени към развитие на инфекции от различно естество, тъй като от една страна организмът им е претърпял шока на раждането и му е необходимо известно време, за да се стабилизира, а от друга страна самият процес на раждането може да наруши баланса във вагиналната област – поради предприетите интервенции, следродилното кървене и т.н

Какви могат да бъдат видовете причини за появата на гъбички след раждането?
Гъбичната инфекция след раждането може да се породи от една или повече от следните причини:
– Хормоналните промени, които идват с бременността
– Прием на антибиотици или стероиди след усложнения при раждането
– Висока кръвна захар, както и при диабет на майката
– Вагинален полов акт по време на периода на чистене на матката след раждането от лохиите
– Кръвоизлив

Какви са видовете симптоми на гъбички след раждането?
Симптомите на гъбичната инфекция може да включва:
– Сърбеж, парене, болезненост
– Бяло, зловонно вагинално течение, което изглежда като извара
– Парене при уриниране и сношение
– Подуване, болезненост или обрив по външните устни на влагалището

Ако изпитвате симптоми, подобни на гъбична инфекция, но лекарят изключи тази диагноза, може да имате едно от следните:
– Полово предавани болести като хламидия, гонорея, или трихомониаза
– Вагинална инфекция, наречена бактериална вагиноза

Как мога да разбера със сигурност дали имам гъбички след раждането?
Вашият гинеколог ще използва един дълъг тампон за отстраняване на част от течението или вагинални ви секрети и ще пусне за изследване пробата чрез микроскоп в лаборатория. Обикновено при едно рутинно изследване на влагалището, лекарят може да диагностицира гъбична инфекция.

Как се лекуват гъбички след раждането?
След родилният период е доста деликатен момент в живота на всяка жена – картината на възстановяване е строго индивидуална. Принципно гъбичната инфекция може да се лекува с кремове, които могат да се прилагат вагинално. Те предоставят незабавно облекчение и напълно премахват инфекцията в рамките на една седмица. Има и медикаменти, които се приемат през устата като например нистатин и низорал, чрез които изчистването на инфекцията става в рамките на няколко дни, но те осигуряват по-бавно облекчение на паренето и сърбежа.

Ако сте родила скоро и смятате, че имате гъбички след раждането, то е задължително да не прибягвате до самолечение, а да попитайте вашия лекар за използването на локални кремове за облекчаване на сърбеж и парене, както и за перорално лечение, за да може той професионално да прецени кое е най-безопасното за вас. Обикновено това е момент, в които повечето жени кърмят и трябва да се види кои медикаменти и способи за лечение са безопасни за бебето. Има опасност и да предадете гъбичната инфекция на бебето, ако не поддържате добра хигиена на вагиналната си област и на гърдите ви, особено, ако бебето ви суче директно от вас. Говорете с лекаря си за всички, което ви тревожи и с което не сте напълно наясно.

Как можете да предотвратите появата на гъбични инфекции след раждането?
Гъбичните инфекции обикновено могат да бъдат избегнати като направите следното:
– Избягвайте носенето на облекло от плътно прилепнали, синтетични влакна.
– Носете памучни бельо.
– Измийте се редовно и се подсушавайте старателно. Използвайте, ако трябва дори сешоар на ниска степен, за да изсъхне оптимално гениталиите област.
– Винаги се избърсвайте отпред назад след използване на тоалетната.
– Не ползвайте въобще дамски душове и тампони, особено в периода на лохиите, поддържайте безапелационна хигиена – сменявайте редовно дамските си превръзки.
– Не използвайте парфюмирана тоалетна хартия.
– Яжте питателни храни, включително кисело мляко. Приемайте пробиотици и ограничете приема на захар, тъй като захарта насърчава растежа на недобрите дрожди.
– Почивайте, доколкото е възможно, за да е по-лесно за тялото си да се бори с инфекциите и да се възстанови след стреса след раждането.

Кога трябва да се свържете с вашия лекар?
Ако изпитвате описаните в тази статия симптоми, трябва да се свържете с вашия лекар незабавно. Симптомите на гъбичните инфекции могат да бъдат подобни на тези на други инфекции. Правилната диагноза е от жизненоважно значение за най-ефективни, незабавно лечение, или състоянието ви може да се влоши. Ако не виждате подобрение в рамките на три дни или симптомите се влошат или се върнат след лечението, трябва да се свържете с вашия лекар отново. Не поемайте самоинициативи в периода след раждането, за да не настъпят неприятни последици, както за вашето здраве, така и за това на вашето бебе, защото гъбичките може да се окажат доста упорити, ако се лекуват с неправилните медикаменти.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).