Страх от кърмене

Имам страх от кърмене, ужасно е и не знам какво да предприема. Всичко е в нашите глави, не се притеснявайте това е временно явление и ще отмине. Ако сте бременна и уплашена заради предстоящото кърмене, запомнете, че не сте сами. Много майки изпитват страх от мисълта за кърменето на бебето. Тези жени, които стават майки за първи път може да не знаят какво да очакват, а онези, които вече са раждали може да са имали отрицателен опит с по-големите си деца, но това не значи че ще имат същият опит със следващите си деца.

страх от кърмене
въпреки своя „страх от кърмене“, жената трябва да положи усилия да кърми своето бебе

Кои са най-честите причини да изпитвате страх от кърменето?
1. Уплашени сте от болката от кърменето
Няма да ви заблуждаваме, кърменето най-много боли в началото. Може да се почувствате изключително неудобно, да сте свръх-чувствителни и раздразнени. Зърната ви могат да се напукат, да станат на мехури и да прокървят в първите седмици на кърменето. Запомнете, че трябва да си напомняте всеки ден защо трябва да изтърпите всичките неудобства – в името на здравето на вашето дете. Защо не трябва да се страхувате: тялото ви се настройва. След първоначалните седмици на болка, кърменето ще се нормализира, гърдите ви ще привикнат, болката ще изчезне и процесът ще започне да тече гладко. Гърдите ви ще се „калят“ няма да са толкова чувствителни към кърменето. Разбира се с това и вашият страх от кърмене ще отпадне.
Какво можете да направите, за да си помогнете с болката или да я избегнете напълно?

–        Прилагайте крем с ланолин преди и след всяко кърмене
–        Правете компреси с топла и студена вода
–        Пийте чай за кърмачки за по-лесно отпушване на млечните канали.

2. Страх от кърмене на обществени места
Мисълта за кърмене на публично място може да бъде стряскаща за някои жени. Вие не искате да сте изложени на такъв показ, срамежливи сте или не желаете да ви вкарат в дебата за или против кърменето на обществено място. Така обаче ще останете ограничени у дома всеки път, когато бебето трябва да яде. На обществено място можете да кърмите с помощта на някоя от тези тактики:
– Кърмете, покрити с леко, плътно, памучно одеало, така никой няма да може да види процеса и вие можете да бъдете спокойни.
– Попитайте дали наблизо има приспособена стая за кърмене.

3. Ужасени сте, че може да изпуснете количество мляко неволно и да си изцапате дрехите
Това по скоро е страх от излагане на публично място, а не страх от кърмене, затова не се притеснявайте всеки се излага понякога в живота си, а другите го сочат с пръст. Понякога се заливаме с кафе, сосът от пицата пада върху нас, но какво толкова, това не е за постоянно, това е временно и ние го знаем. Телата ни правят странни неща, включително и да произвеждат кърма. Може би бебето ви се е успало или сте пропуснали кърмене по някаква причина, не се тревожете, че непременно кърмата ви ще изтече. Изтичането на мляко не е неизбежно. Защо? Защото може да сте подготвена с подложки, които се слагат в сутиена и попиват количеството, което протича. Хайде не се страхувате, а се отдайте на чудесните мигове заедно с малкото бебче.

4. Страх от кърмене поради многото неудобства
Не забравяйте, че само вие сте човекът, който може да произведе най-чудната храна за вашето бебе. Всичко най-добро за вашето бебе идва от вас и вашето тяло. Всички жертви си заслужават. Особено в ранните дни на малкото, когато то се храни без режим, може да се чувствате много напрегнати. Когато бебето плаче, трябва да го храните, а понякога това отнема дълги периоди от време. Защо не трябва да се чувстват уплашени: ако сте мама за първи път, е нормално да има съпротива на идеята да бъдете ,,вързани”, заради кърменето. Искате да сте като всички останали. Не ви харесват новите промени в живота ви, но това няма да трае вечно.  Вместо да се тормозите, насладете се на факта, че някой друг ще ви донесе закуска в леглото или ще почисти  кухнята, и че сте насърчавани да почивате и да се отпуснете за производство на мляко за бебето.

5. Страх ви е че тялото ви ще се промени
Може би забравяте, че тялото ви не се свива до размера му преди бременността веднага след раждането. В действителност вие пак ще изглеждате около шест месеца след раждането, бременна. И независимо дали кърмите или не, гърдите ви ще се променят неизбежно. За някои тази промяна може да е добре дошла, защото ще се радват на по-големи гърди. Вие сте също така ще уплашени от това, което се случва с тялото си, след като спрете кърменето. Гърдите ви може да увиснат и да загубят предишния си красив вид. Не се тревожете, все пак всичко е в името на бебето, а промените не могат да се предвидят, така че не е нужно да се стресирате предварително. Мислите, че гърдите ви ще се променят драстично, ако кърмите и точно затова имате този страх от кърмене. Първо, гърдите ви са се променили така или иначе още през бременността. Второ, вероятността да се променят е малка. Има проучвания, че ако си възстановите същите килограми от преди бременността, то и гърдите ви ще се възстановяват. Не се тревожете излишно, точно за това живеем в 21 век и ако толкова много настоявате винаги може да си направите лека корекция.

6. Страх от кърмене, поради някакъв вид сексуално стимулиране
Някои жени са загрижени за това как кърменето ще повлияе на психичното им състояние. Въпреки, че гърдите са за кърмене, ние сме свикнали да ги приемате като сексуален обект. Когато сте майка за първи път, може да бъде трудно да се разграничите от това възприятие и да се притеснявате колко странно ще се чувствате, докато кърмите бебето. Защо не трябва да се чувствате уплашени: няма нищо сексуално в кърменето. Вие сте в различно умствено състояние. Лишаването от сън ви оставя без сексуални наклонности. Кърменето ще ви накара да се чувствате спокойни, защото отделяте специални хормони.

7. Вие се страхувате от евентуална липса на кърма
Вие вероятно се страхувате дали ще сте е в състояние да кърмите успешно. Не мислете предварително за това дали може да имате недостиг на кърма или пък дали няма да имате твърде много и постоянно да ви „текат гърдите“ както се казва. След като родите, започнете да слагате бебето възможно най-скоро на гърдите ви за стимулиране на лактацията, изцеждайте се с помпа често, консумирайте храни, които помагат да произвеждате мляко, пийте лактогонни чайове.

Чувство на страх от кърмене е нормално за много майки. Вие се чувствате уплаша от кърменето на обществени места, от изпускане на мляко по дрехите, не искате да се чувствате обвързани от кърменето и се чуд