Мама и Бебе

Кърмене и Цигари

Обновена: 25-10-2016

Какво трябва да знам при кърмене и цигари?
На първо място ако една майка не може да спре цигарите по време на кърмене, тя трябва да продължи да кърми. Кърменето осигурява силен имунитет на бебето, които помага при битката с различни заболявания и дори противодейства на някой ефекти от цигареният дим върху белите дробове на детето. Най–добре е за кърмещите майки да спрат цигарите, но ако не може да се спрат или намалят, то тогава е по–добре да пушите цигари и кърмите отколкото да пушите и да храните бебето с изкуствени храни. Колкото повече цигари пуши майката, толкова по–големи рискове за нейното здраве и това на бебето. Затова ако не успее да ги спре, най–добре поне да намали дневното количество на изпушените цигари. Това ще е в пъти по здравословно за цялото семейство.

Какво се случва с бебе, което е изложено на цигарен дим?

 • кърмене и цигари Бебетата които са изложени на цигарен дим имат много по–голям шанс да развият пневмония, астма, ушни инфекции, бронхит, инфекции на синусите, проблеми с раздразване на очите му и други.
 • Коликите се появяват по–често при деца на които майките кърмят и пуши цигари.Знайте че, не само никотина се прехвърля в майчиното мляко, но и пасивният дим в стаята дразни бебето. Децата на родители които пушат са по–нервни от другите деца.
 • Голямото пушене на цигари от кърмещите майки понякога причинява симптоми на бебето като гадене, повръщане, коремни спазми и диария.
 • Кърменето и тютюнопушенето на цигари увеличава 7 пъти шанса, бебето да умре от синдрома на внезапната детска смърт.
 • Децата на родители пушачи имат 2–3 пъти повече посещения при лекар. Обикновено поради респираторни инфекции или алергични заболявания.
 • Децата които са изложени на пасивно тютюнопишене в дома имат по–ниски нива на добрия холестерол, който защитава коронарната артерия.
 • Бебетата които са били хранени от жени който са кърмили и пушили цигари е по–вероятно да станат пушачи като пораснат.
 • Някой проучвания доказват, че ако едно бебе расте в дом и неговите родители пушат, то това води до удвояване на риска от рак на белите дробове в по–късен етап от неговия живот.

Как цигарите влияе на кърменето?
Пушенето на цигари при кърмене се свързва с:
– По–ранно отбиване на бебето
– По–малко кърма
– Ниски нива на пролактин
– По–ниски нива на йод

Има ли риск за бебето ако кърмя и пуша цигари? Как да се сведе до минимум риска за новороденото бебе ако пушите цигари и кърмите?

 • Спрете цигарите на 100% – тютюнопушенето не е полезно както за новороденото бебе така и за вас
 • Ако не успеете да спрете цигарите – Намалете цигарите! Колкото по–малко пушите, толкова по–малък шанс да възникнат някакви проблеми с вашето бебе. Рисковете се увеличават, ако пушите повече от 20 цигари на ден.
 • Не пушете непосредствено преди или по време на кърменето.
 • Изчакайте колкото е възможно повече ако сте пушили преди да започнете да кърмите. За да бъде половината от никотина елиминират от тялото Ви са нужни 90 минути.
 • Избягвайте пушенето на цигари в стаята в която е вашето бебе. Най–добре пушите навън – на терасата или на двора ако живеете в къща. Също така не позволявайте на друг да пуши цигари в близост до вашето бебе.

Генетични Изследвания Преди и При Бременност

Предишна публикация

Количество Желязо в Храната на Детето

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

злоядо дете

Злоядо Дете

Празната чиния е нещо, за което вероятно много майки могат само да мечтаят. И все пак, преди ...
Мама и Бебе
осиновяване

Осиновяване

Какво е осиновяване? Осиновяване на дете е формален правен процес, при който всички права и отговорности, свързани ...
Мама и Бебе