Кърмене и Цигари

Какво трябва да знам при кърмене и цигари?
На първо място ако една майка не може да спре цигарите по време на кърмене, тя трябва да продължи да кърми. Кърменето осигурява силен имунитет на бебето, които помага при битката с различни заболявания и дори противодейства на някой ефекти от цигареният дим върху белите дробове на детето. Най–добре е за кърмещите майки да спрат цигарите, но ако не може да се спрат или намалят, то тогава е по–добре да пушите цигари и кърмите отколкото да пушите и да храните бебето с изкуствени храни. Колкото повече цигари пуши майката, толкова по–големи рискове за нейното здраве и това на бебето. Затова ако не успее да ги спре, най–добре поне да намали дневното количество на изпушените цигари. Това ще е в пъти по здравословно за цялото семейство.

Какво се случва с бебе, което е изложено на цигарен дим?

 • кърмене и цигариБебетата които са изложени на цигарен дим имат много по–голям шанс да развият пневмония, астма, ушни инфекции, бронхит, инфекции на синусите, проблеми с раздразване на очите му и други.
 • Коликите се появяват по–често при деца на които майките кърмят и пуши цигари.Знайте че, не само никотина се прехвърля в майчиното мляко, но и пасивният дим в стаята дразни бебето. Децата на родители които пушат са по–нервни от другите деца.
 • Голямото пушене на цигари от кърмещите майки понякога причинява симптоми на бебето като гадене, повръщане, коремни спазми и диария.
 • Кърменето и тютюнопушенето на цигари увеличава 7 пъти шанса, бебето да умре от синдрома на внезапната детска смърт.
 • Децата на родители пушачи имат 2–3 пъти повече посещения при лекар. Обикновено поради респираторни инфекции или алергични заболявания.
 • Децата които са изложени на пасивно тютюнопишене в дома имат по–ниски нива на добрия холестерол, който защитава коронарната артерия.
 • Бебетата които са били хранени от жени който са кърмили и пушили цигари е по–вероятно да станат пушачи като пораснат.
 • Някой проучвания доказват, че ако едно бебе расте в дом и неговите родители пушат, то това води до удвояване на риска от рак на белите дробове в по–късен етап от неговия живот.

Как цигарите влияе на кърменето?
Пушенето на цигари при кърмене се свързва с:
– По–ранно отбиване на бебето
– По–малко кърма
– Ниски нива на пролактин
– По–ниски нива на йод

Има ли риск за бебето ако кърмя и пуша цигари? Как да се сведе до минимум риска за новороденото бебе ако пушите цигари и кърмите?

 • Спрете цигарите на 100% – тютюнопушенето не е полезно както за новороденото бебе така и за вас
 • Ако не успеете да спрете цигарите – Намалете цигарите! Колкото по–малко пушите, толкова по–малък шанс да възникнат някакви проблеми с вашето бебе. Рисковете се увеличават, ако пушите повече от 20 цигари на ден.
 • Не пушете непосредствено преди или по време на кърменето.
 • Изчакайте колкото е възможно повече ако сте пушили преди да започнете да кърмите. За да бъде половината от никотина елиминират от тялото Ви са нужни 90 минути.
 • Избягвайте пушенето на цигари в стаята в която е вашето бебе. Най–добре пушите навън – на терасата или на двора ако живеете в къща. Също така не позволявайте на друг да пуши цигари в близост до вашето бебе.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията),