Количество Желязо в Храната на Детето

Желязо в храната на детето!
Желязото е от решаващо значение за здравето и развитието на децата. Прочетете, за да разберете от какво количество желязо се нуждае вашето дете, какви източници са най–подходящи и как да избегнете предозиране или недостиг на желязо в организма на детето.

Защо желязото е важно за децата?
Желязото е изключително важно за получаване на така необходимия хемоглобин за тялото на човек, който от своя страна пренася кислород и червени кръвни клетки в кръвта. Недостигът на желязо е най–честият хранителен дефицит по света и липсата на желязо може да доведе до анемия, което води до умора и слабост. Важно е да се знае, че желязото също влияе върху развитието на мозъка на детето.

количество желязо в храната на детето

Какво нужното дневно количество желязо, което трябва да приема детето?
– Дете на възраст от 1 до 3 години трябва да приема  7 милиграма на ден
– Дете на възраст от 4 до 8 години трябва да приема 10 мг на ден
– Ако детето ви се храни по вегетарианския начин на хранене ще има нужда от 2 пъти повече желязо, защото желязото приемано от изкуствени източници като хранителните добавки се усвоява по–трудно от организма на детето.

Източниците на желязо
Различни са източниците на желязо, те могат да бъдат растителни или животински. Тук е важен моментът да знаме каква е разликата между тях и къде е най–голямото количество желязо, за да може да дадем съответната храна на детето.
Животински източници на желязо – месо, морски дарове и домашно отгледани птици. Желязото от тези източници се усвоява лесно от организма.
Неживотинските източници или така наречените растителни продукти които съдържат желязо са тъмно зелени зеленчуци, бобови растения, зърнени храни и сушени плодове. Те не се усвоят толкова лесно, затова децата които се хранят по вегетарианският начин, ще трябва да приемат повече зеленчуци които съдържат желязо и витамин С (портокали, ягоди, папя, броколи, манго, грейпфурт, пъпеш, домати и други)защото точно витамин С повишава усвояването на желязото от растителни източници.

Други източници на желязо
Желязото може да бъде намерено в различни храни. Ето и най–добрите източници на желязо с най–голямо количество за 100 грама:

 • 1/2 чаша готови за консумация зърнени култури –  12 мг
 • 1/2 чаша обогатени овесени ядки, приготвени с вода – 5 мг
 • 1/4 чаша сурово тофу – 2,22 мг
 • 1/4 чаша соя – 2 мг
 • 1/4 чаена чаша варени леща – 2 мг
 • 1/4 чаша печен боб със свинско месо и доматен сос – 2 мг
 • 1/4 чаша боб – 1 мг
 • 30 грама задушено постно говеждо месо – 1 мг
 • 1/4 чаша варени замразен спанак: 0,9 мг
 • 1/4 чаша черен боб – 0,9 мг
 • 1/4 чаша шарен боб –0,9 мг
 • 1 филийка пълнозърнест хляб – 0,9 мг
 • 1/4 чаша стафиди – 0,7 мг
 • Вижте пълния списък на храни богати на желязо

Може ли детето да приеме твърде голямо количество желязо?
При въпроса може ли да се предозира детето с желязо – отговорът е ДА, Може! Въпреки че е почти невъзможно да се случи, приемане на твърде много желязо чрез храната, то при хранителните добавки въпросът не стои така. Ако детето приема допълнително желязо под формата на хранителна добавка, то тогава може да се притесняваме от прекомерно количество желязо в организма на детето. Прекаленото желязо от добавки може да бъде токсично за децата. Може да се стигне до сериозни здравословни заболявания дори смърт. Приеманата горна граница за деца до 13 години която е безопасна е около 40 мг на ден. Децата са любопитни и игриви, затова не забравяйте да държите заключени всички хранителни добавки и медикаменти далеч от малките детски ръце.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):