Количество Витамин С в Храната на Децата

Витамин С в храната на децата!
Витамин С е от решаващо значение за здравето и развитие на децата. Прочетете следващите редове за да разберете от колко витамин С се нуждае детето. Кои са източниците на витамин С и как да избегнете прекомерно малко или много витамин С в храната на децата.

Защо Витамин С е важен за децата?
Витамин С помага на червените кръвни клетки, кости и тъкани в организма на децата. Той помага на венците на вашето дете да бъдат здрави, укрепва кръвоносните съдове, свежда до минимум синини получени от падане, порезни рани и разбира се така неизбежните ожулвания. В допълнение витамин С стимулира имунната система и помага на организма да обработи правилно желязото прието чрез други храни.

Какво е нужното количество Витамин С за децата
– Деца на възраст от 1 до 3 години е препоръчително да приемат 15 милиграма дневно
– Деца на възраст от 4 до 8 години е препоръчително да приемат 25 милиграма дневно

количество витамин с в храната на децата

Витамин С е наличен в изключително много храни, затова при правилна хранителна диета недостига на този изключително важен витамин за организма е рядко явление. Децата които са злояди и не ядат много плодове и зеленчуци, може да получат недостиг на витамин С. Също така деца изложени на пасивно пушене се нуждаят от по – голямо количество витамин С, за да се поправят клетките повредени от цигарения дим. Ако се притеснявате, че вашето дете не приема достатъчно количество витамин с, то веднага трябва да се консултирате с вашия педиатър. Не следете строго дали вашето дете получава всекидневното количество витамин С което отговаря за неговата възраст, а вижте дали средно на ден се прима препоръчителното количество, като съпоставите прието сумарно количество за няколко дни или например цяла седмица.

Източници на Витамин С
Едни от най – добрите хранителни източници на витамин с са ярко оцветените плодове и зеленчуци.

 • 1/4 чаша гуава: 82.5 мг
 • 1/2 чаша портокалов сок: 50 мг
 • 1/4 чаша червена чушка: 47.5 мг
 • 1/4 чаша папая: 47.5 мг
 • 1/4 чаша киви: 41 мг
 • 1/2 среден портокал: 30 мг
 • 1/4 чаша броколи: 30 мг
 • 3 средни ягоди: 21 мг
 • 1/4 чаша розов грейпфрут: 23 мг
 • 1/4 чаша пъпеш: 17 мг
 • 1/4 чаша манго: 11 мг
 • 1/4 чаша сурови домати: 5 мг
 • 1/4 чаша спанак: 4,5 мг
 • 1/4 чаша картофи, сварени без кожа: 3 мг
 • 1/4 чаша банан: 2 мг

В зависимост от свежестта и размера на плодовете, количеството витамин С варира при различните плодове и зеленчуци. Научете кои са богатите храни на витамини в специализираната тема Храни Богати на Витамин С.

Възможно ли детето да се предозира, ако приеме наведнъж твърде голямо количество витамин С?
Витамин С е разтворим във вода, така че всеки милиграм ненужен за организма се изхвърля чрез урината на вашето дете. Въпреки това трябва да се внимава, ако давате допълнително витамин с като хранителна добавка, защото предозиране с витамин с може да доведе до диария, гадене, камъни в бъбреците, гастрит и т.н. Децата от 1 до 3 години, не трябва да получават повече от 400 мг на ден, а децата от 4 до 8 години, не трябва да получават повече от 650 мг на ден. Това са максимални количества които лекарите са въвели като стандарт, затова бъдете внимателни и да не допуснете добавките за възрастни да попаднат в ръцете на малките деца защото в повечето случай една таблетка съдържа като количество – 500 мг витамин С.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (