Невроза

Какво е Невроза?
Терминът невроза обхваща редица много често наблюдавани психични разстройства. Неврозата всъщност е вече доста остарял диагностичен термин, който вече не се използва медицински толкова често. Нарушенията, които веднъж са били определени като невроза са по–точно определени като невротични разстройства. Нарушенията, които се определят за невроза или невротични разстройства включват посттравматично стресово разстройство, паническо разстройство, соматично разстройство, тревожно разстройство, фобии, дисоциативно разстройство и обсесивно–компулсивно разстройство. Нарушенията, които се считат за невроза включват много голяма разновидност от емоционални и различни физически симптоми. Например безпокойството и страха са симптоми за много нарушения от гореизброените, които се определят като невроза или невротични разстройства. Хора с нарушения, които се считат за невроза не се държат налудничаво и нямат халюцинации, които са характерни симптомите на психичните разстройства. Въпреки това нарушенията, които се считат за невроза могат да влияят отрицателно на способността на човек да функционира адекватно в ежедневния си живот като работа и училище и грижи за семейството.

невроза

Диагностициране на невроза
Диагностицирането на заболявания, които се считат за невроза започва с оценка на цялостната медицинска история и симптоми и завършват с пълен преглед на психичното здраве. Възможно е диагнозата на заболяването, което се счита за невроза, да се пропусне или да се забави, защото симптомите могат да бъдат не до толкова точни, свързани с други медицински проблеми или поради стигмата, свързана с психичните заболявания.

Колко опасно е погрешното диагностициране на неврозата?
Диагностицирането на заболяванията, които се считат за невроза или невротични разстройства, могат да бъдат пропуснати или забавени поради голямо разнообразие от причини. Например хора с невроза може да се страхуват от отритване и подигравки или да бъдат смутени от идеята да имат някакво психично заболяване и не търсят лечение. Диагнозата невроза също може да бъде пропусната, защото симптомите на невроза може да бъде свързана с много други заболявания, а това може да доведе до последващо влошаване на състоянието и до по–трудно излекуване.

Какви са симптомите на неврозата?
Видовете симптоми на невроза или невротични разстройства варират между конкретните видове нарушения при различните хора. Прекомерната тревожност и страхът спадът като симптоми на много различни заболявания, които се считат за невроза или невротични разстройства. Други симптоми могат да бъдат емоционален дистрес, проблеми в социалния живот и в работната и семейна среда, постоянното чувство за страх, трудности в общуването.

Какви са причините за неврозата?
Основните причини за неврозата са психологични и социокултурни. Най–честите причини са:
– Психологическа травма
– Проблемни отношения с родителите в детството
– Неспособност за преодоляване на стресовите фактори в ежедневието

Какви видове невроза съществуват?
Разпознават се следните типове невроза:
– Тревожна невроза – това е най–разпространеният вид невроза, който се изразява в панически пристъпи.
– Депресивна невроза – при нея болният се чувства депресиран и потиснат за различен период от време. Вследствие на такава невроза често настъпва отчуждение и дълбоки сътресения в общуването и социалната среда на пациента.
– Хистерична невроза – тук се включват конверсивната невроза, при която има физически нарушения вследствие на психичните усложнения и дисоциативна невроза, при която се наблюдават задълбочени и тежки психологични проблеми.
– Обсесивно–компулсивна невроза – при нея пациентите изпитват постоянни нежелани мисли и ритуално повтарящи се ежедневни дейности за редуциране на тези нежелани мисли.
– Разговорно може би сте чували също така за страхова невроза, сърдечна невроза и т.н но за тях ще направим отделни статии.

Какво е лечението на неврозата?
Лечението на невроза зависи от нейната тежест, от историята на медицинското и психическо здраве на човек, възрастта и начина на живот. Нарушенията, които се считат за невроза, са излечими с различни степени на успех. Като цяло, ако състоянието се диагностицира по–рано – лечението ще бъде по–ефективно. Общата цел на лечението за пациента е да се чувства по–добре и да живее възможно най– нормално. То е насочено към облекчаване на симптоматиката и постигане на промяна във начина на възприемане на света. Най–доброто лечение заключава комбинация от прием на лекарствени медикаменти и консултации с психиатър. Много важно за успеха на лечението е и подкрепата на семейството и приятелите на болния.

Ако се съмнявате, че имате някакъв психически проблем, по–добре е да надмогнете притесненията си от това как ще го възприемат околните и да се обърнете за помощ към специалист, който да изясни естеството на състоянието ви и да вземете мерки за неговото третиране, така че да запазите максимално качеството си на живот и всичко, което сте успели да постигнете в живота си.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация