Тревожност

Какво е Тревожност?
Всеки е изпитвал безпокойство в някакъв момент от живота си. Това е една нормална емоция. Много хора се чувстват нервни и изпитват тревожност, когато се сблъскват с някакъв проблем било то в работа си, преди важен изпит или при вземането на някакво важно решение. Тревожните разстройства са различни по сериозност от обикновеното и моментно безпокойство. Те може да предизвикат толкова голям стрес, че да попречат на способността ви да водите нормален и жизнен живот. Този тип разстройство спада към сериозните психически заболявания. Хората, страдащи от него – развиват дълбоко безпокойство и чувство на страх, които са постоянни и  може да блокират целия им живот. Но с подходящо лечение, повечето хора могат да управляват своята тревожност и да се върнат към пълноценен начин на живот.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какви видовете тревожни разстройства има?
Има няколко вида тревожност включително:
Паническо разстройство. Хората с това заболяване развиват чувство на панически ужас, което се поражда изведнъж и многократно, без предупреждение. Другите симптоми на панически пристъп включват изпотяване, болки в гърдите, сърцебиене и чувство на задушаване. Той може да наподобява сърдечен удар или чувство, че полудявате.
Социално тревожно разстройство. Също се нарича социална фобия, която включва огромно притеснение за ежедневни социални ситуации. Тази тревожност често се поражда от страха да не бъдете съдени от други, или предизвиква анормално поведение, което може да предизвика смущение или да доведе до подигравки.
Специфични фобии. Това са интензивни страхове от даден обект или ситуация, като например от височини или от летене. Нивото на страх обикновено е такова, че ви кара да избягвате някои общи всекидневни ситуации.

тревожност

Какви са симптомите на разстройствата, причинени от тревожност?
Това зависи от типа на разстройството, но общите симптоми могат да включват:
– Чувство на паника, страх и безпокойство
– Проблеми със съня
– Студени или изпотени ръце или крака
– Недостиг на въздух
– Сърцебиене
– Не сте в състояние да бъдете спокойни
– Сухота в устата
– Скованост или изтръпване на ръцете или краката
– Гадене
– Напрежение в мускулите
– Световъртеж

Какви са причините за разстройствата, породени от тревожност?
Точната причина за разстройствата, причинени от тревожност, е неизвестна, но както другите форми на психично заболяване, се смята, че те не са в резултат от лична слабост, недостатък или лошо възпитание. Учените продължават изследванията в тази област, но става ясно, че много от тези заболявания са причинени от комбинация от разнообразни фактори, включително промени в мозъка и стрес от околната среда. Подобно на другите заболявания на мозъка –  тревожните разстройства може да бъдат причинени от проблеми във функционирането на мозъчните вериги, които регулират страха и другите емоции. Проучванията показват, че тежък или продължителен стрес може да промени начина, по който нервните клетки в рамките на тези вериги предават информация от една област на мозъка в друга. Други проучвания показват, че хората с определени тревожни разстройства имат промени в определени мозъчни структури, които контролират спомените, свързани със силните емоции. В допълнение проучванията показват, че нарушенията, свързани с безпокойството,  може да се предават в семейството, което означава, че те може да се наследяват поне частично от един или от двамата родители, подобно на генетичния риск от сърдечно заболяване или рак. Освен това някои фактори на околната среда като травма или значимо събитие може да предизвикат тревожност в хората, които имат наследствена податливост към развитие на такова разстройство.

Как се диагностицират тези нарушения?
Ако симптомите на тревожност са налице, лекарят ще започне с оценка на вашата медицинска история и ще извърши физически преглед. Въпреки че няма никакви лабораторни тестове за диагностицирането специално на тревожните разстройства, лекарят може да използва различни методи, за да потърси друго медицинско заболяване като причина за симптомите на тревожност.

Как да разберете кога да се притеснявате от тревожността и кога се нуждаете от лечение?
Ако нямате други медицински заболявания, може да бъдете насочени към психиатър или психолог. Психиатрите и психолозите използват специално проектирано интервю за оценка на тревожността и степента на сериозност на състоянието. Лекарят изготвя неговата диагноза на база доклада на интензивността и продължителността на симптомите — включително всички проблеми с ежедневната работа, причинени от симптомите и всичко, свързано с проблемите в поведението на пациента. Лекарят тогава определя дали симптомите на пациента и степента на дисфункция реално са причинени от тревожност.

Как се лекуват нарушенията, породени от тревожност?
За щастие е постигнат голям напредък през последните 2 десетилетия по отношение на лечението на хора с психични заболявания, включително тревожните разстройства. Въпреки че точният вид лечение зависи от вида на разстройството, един метод или комбинация от следните терапии може да се използва за лечение на тревожност:
Лекарствата, използвани за намаляване на симптомите на тревожността включват много антидепресанти, някои антиконвулсивни лекарства и ниска доза антипсихотици и други лекарства за намаляване нивата на тревожност. Психотерапията също е подходяща в някои случаи. Това е процес, в който се използват стратегии за разбиране и справяне с определеното заболяване. Когнитивно поведенческата терапия е определен вид психотерапия, при която лицето се научава да разпознава и да променя моделите на мислене и поведение, които водят до неприятните чувства.

Може ли да се предотвратят нарушенията, породени от тревожността?
Нарушенията вследствие на тревожност не може да бъдат предотвратени в повечето случаи. Въпреки това има някои неща, които можете да направите за контрол или намаляване на симптомите:
– Спиране или намаляване на потреблението на продукти, които съдържат кофеин като кафе, чай, кола, енергийни напитки и шоколад.
– Попитайте вашия лекар преди да приемате всякакви лекарства и добавки без рецепта. Много от тях съдържат химикали, които могат да увеличат симптомите на тревожност.
– Потърсете подкрепа, ако започнете редовно да се чувствате разтревожени и паникьосани без видима причина.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).