Прескачане на Сърцето

Какво е прескачане на сърцето?
Прескачане на сърцето, наречено още сърцебиене, представлява чувство за бързи, колебливи удари на сърцето. Прескачане на сърцето може да се задейства вследствие на стрес, физически упражнения, прием на лекарства или някакво медицинско състояние. Въпреки че сърцебиене може да бъде тревожно, то обикновено е безобидно. В редки случаи сърцебиенето може да бъде симптом на по–сериозно състояние на сърцето като нередовен сърдечен ритъм (аритмия), който може да изисква лечение.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какви са симптомите при прескачане на сърцето?
Сърцебиенето може дави накара да чувствате сърцето си сякаш:
– Има пропускане в ударите
– Има пърхащо усещане
– Бие твърде бързо
– Изпомпва кръвта по–трудно от обичайното

Може да почувствате прескачане на сърцето чак в гърлото или шията, както и в гърдите си. Прескачането на сърцето може да се случи, независимо дали сте активни или в покой и независимо дали стоите, седите или сте в легнало положение.

прескачане на сърцето

Кога да отидете на лекар?
Прескачане на сърцето, което не се случва често и продължава само няколко секунди обикновено не изисква медицинска преценка. Ако вие имате история на болест на сърцето и имате често сърцебиене, което се влошава обаче, говорете с лекар. Той може да предложи мониторинг на сърцето, за да види дали вашето сърцебиене е причинено от по–сериозен проблем на сърцето.

Потърсете спешна медицинска помощ, ако прескачане на сърцето се придружава от:
– Гръден дискомфорт или болка
– Припадък
– Тежък недостиг на въздух
– Тежък световъртеж

Какви са причините за прескачане на сърцето?
Често причината за сърцебиенето не може да бъде намерена. Най–честите причини за прескачане на сърцето включват:
– Силни емоционални реакции като стрес или тревожност
– Интензивни физически упражнения
– Кофеин
– Никотин
– Температура
– Хормонални промени, свързани с менструалния цикъл, бременност или менопауза

Понякога прескачане на сърцето може да бъде признак на сериозен проблем като например хиперфункция на щитовидната жлеза (базедова болест) или необичаен сърдечен ритъм (аритмия). Аритмията може да включва много бързо сърцебиене – тахикардия, необичайно бавно сърцебиене – брадикардия или нередовен сърдечен ритъм.

Какви са рисковите фактори от прескачане на сърцето?
Може да бъдете изложени на риск от развитие на сърцебиене, ако вие:
– Сте подложени редовно на стрес и паника
– Сте бременни
– Взимате лекарства, които съдържат стимуланти, като някои лекарства за астма или кашлица
– Имате хиперфункция на щитовидната жлеза – хипертиреоидизъм
– Имат други сърдечни проблеми като аритмия, сърдечен дефект или предишен инфаркт

Какви може да бъдат усложненията от прескачане на сърцето?
Освен ако някакво сърдечно заболяване не причинява прескачането на сърцето, има малък риск от усложнения. За сърцебиене, причинени от сърдечно заболяване възможните усложнения включват:
– Припадане. Ако сърцето ви бие по–бързо, кръвното налягане може да спадне и да ви накара да почувствате слабост. Това е по–вероятно да стане, ако имате сърдечен проблем като например вродено сърдечно заболяване или проблем с някоя клапа.
– Спиране на сърдечната дейност. Рядко прескачането на сърцето може да бъде причинено от живото застрашаващи аритмии и може да причини спиране на сърдечната дейност.
– Инсулт. Ако сърцебиенето се дължи на предсмъртно мъждеене, кръвта може да се обедини и причини съсиреци. Такъв съсирек може да блокира мозъчна артерия и да причини инсулт.
– Сърдечна недостатъчност. До това състояние може да се стигне, ако сърцето не изпомпва ефективно кръвта за продължителен период от време поради аритмия. Понякога контролът на размера на една аритмия, която причинява сърдечната недостатъчност, може да подобри функцията на сърцето си.

Какви са тестовете за диагностициране на прескачане на сърцето?
Ако вашият лекар смята, че имате сърцебиене, той ще се преслуша сърцето ви с помощта на стетоскоп. Лекарят може също да търси признаци на други медицински състояния, които могат да причинят сърцебиенето като например проблем с щитовидната жлеза.
Други изследвания, които може да извърши включват:
– Електрокардиограма (ЕКГ). В този неинвазивен тест се проследява чрез  запис с електрически импулси как бие сърцето ви. Една ЕКГ може да помогне  на вашия лекар да открие нередности в ритъма на сърцето и структурата му, което може да предизвика сърцебиене. Тестът може да се извърши, докато почивате или тренирате.
– Холтер мониторинг. Холтер мониторът е преносимо устройство, което носите, за да се запише непрекъсната ЕКГ обикновено в рамките на 24 до 72 часа. Холтер мониторинг се използва за откриване на прескачане на сърцето, което не се открива по време на редовно ЕКГ.

Какво е лечението при прескачане на сърцето?
Освен ако вашият лекар установи, че имате сърдечно заболяване, сърцебиенето рядко се нуждае от лечение. Вместо това лекарят може да препоръча начини, за да се избегне това, което причинява вашето сърцебиене. Най–подходящият начин за лечение на сърцебиенето у дома е да избягвате причинителите на симптомите. Някои от начините да се избегнат включват:
– Намаляване на стреса или тревожността. Опитайте техники за релаксация, медитация, йога или дълбоко дишане или ароматерапия.
– Избягвайте стимуланти. Стимулантите, включително кофеин, никотин, някои лекарства и енергийни напитки, може да накарат сърцето ви да бие по необичаен начин.
– Избягвайте наркотиците. Някои средства като кокаин и амфетамини могат да доведат до сърцебиене и прескачане на сърцето.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).