Прегледана и обновена на 24-10-2019

Как да избегнем появата на целулит по време на бременност?
Тялото на жената преминава през много промени по време на бременност. Една такава неприятна промяна може да бъде появата на целулит. Докато възрастта, наследствеността и теглото са важни определящи фактори, все пак има и стъпки, които можете да следвате, за да се опитате да намалите появата на целулит по време на бременност. Бременността има свой набор от ограничения – невъзможност да правите диета, силови упражнения и специални кремове, но един режим на здравословно хранене, комбиниран с леки упражнения, може да имат успех в превенцията и редуцирането на целулита.

Какво е целулит?
Целулитът се получава, когато мазнините се събира в ,,джоб” под кожата. Колагеновите влакна, които свързват кожата с мазнините се разтягат и позволяват на мастните клетки да стърчат и да станат видими. Това прави повърхността на кожата да изглежда на бучки и с неравности. Целулитът се появява основно по бедрата, дупето, корема, коленете и горната част на ръцете. Въпреки че това не е болест, то е нещо, което влияе на самочувствието ви. Може да прочетете повече в специализираната статия – Целулит!

целулит по време на бременност

Какви са причините за поява на целулит по време на бременност?
Причините за развитието на целулита се различават от жена до жена. По–долу са някои известни причини, които могат да бъдат обяснят появата на целулит по време на бременност.
– Една от първите причини за целулита е хормона естроген. Той кара организма да съхранява мазнините, които са от съществено значение по време на цялата бременност.
– Отслабването на съединителната тъкан, което цели да улесни процеса на раждането също допринася за натрупване на повече мазнини депа в областта на корема, ханша и бедрата.
– Задържане на излишната вода в организма също образува целулит при бременност.
– През този период хормоните бушуват и може да доведат до образуването на целулит по време на бременност.
– Нисък разход на вода също може да доведе до развитието на целулита.
– Гените и дебелината на кожата ви също ще играя значителна роля в появата на целулита в тялото ви.
– Лошата циркулация на кръвта и токсините също предизвикат образуването на целулит.
– Непълноценното хранене, наднорменото тегло и липсата на физически упражнения също са основни причини.

Как да се предотврати появата на целулит по време на бременност?
Самото лечение на целулит по време на бременност включва няколко прости стъпки и съвети, които може да следвате и които са безопасни за вас и вашето бебе в борбата с появата на неприятния целулит по време на бременност:

1. Намаляване на целулита посредством храненето: Премахнете пържените храни, бързите храни, сирената, тлъстото месо и сладкарските изделия, консервантите и оцветителите от диетата си. Избирайте постно месо и риба.

2. Включва повече плодове и зеленчуци: Поддържайте здравословна диета, състояща се от пресни плодове и зеленчуци. В крайна сметка здравословните храни ще помогнат за премахване на токсините, които се натрупват в клетките на мастната тъкан под формата на целулит по време на бременност. Пресните плодове и зеленчуци са с ниско калорично съдържание и висок процент на фибри, витамини, съдържание на вода, минерали и антиоксиданти. Плодовете съдържат целулоза. Това е необходимо за добра клетъчна структура и здрава кожа. Алкално богатите плодове и зеленчуци ще помогнат да се балансира киселинния характер на токсини, което подобряват цялостната текстура на кожата. Здравословното хранене също е добро за нероденото бебе.

3. Поддържайте балансирано тегло: По–голямото наддаване на тегло увеличава шансовете за образуването на целулита.

4. Масажи: Масажът по време на бременност изключително много подобрява циркулацията на кръвта и води до освобождаване на токсините от тялото. Това също може да намали кръвното налягане, да подобри качеството на съня, да облекчи стреса и да намали задържането на вода.

5. Консумирайте повече течности: Пиенето на повече вода и течности е полезно за намаляване на целулита. Когато поемете повече течности, тялото ви бързо ще се освободи от токсините, което в противен случай води до по–лесно натрупване на целулит по време на бременност.

Някои терапии изобщо не са препоръчителни за бременните жени, тъй като те не са безопасни. Трябва да се избягват:
Антицелулитните кремове: Локалното лечение с антицелулитни кремове, съдържащи кофеин и други стимуланти съставки не са за предпочитане по време на бременност, защото някои от активните съставки са много агресивни и могат да намерят своето място в циркулацията на кръвта и да се абсорбират от плода, което може да причини значителен риск за него.
Лазер или топлинни обработки: Лазерните и термообработки изобщо не са безопасни за премахване на целулит по време на бременност.
Добавки под форма на хапчета или чайове: Те са пълни с кофеин и други стимуланти и бременните жени не трябва да ги приемат без да говорят с лекар, тъй като те могат да представляват риск за плода.

Преодоляването на целулита не е лесен процес. Вие трябва да следвате определена хранителна диета и да изпълнявате леки упражнения ежедневно и да бъдете изключително упорити за да избегнете появата на целулит по време на бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Прескачане на Сърцето

Previous article

Полипи на Матката

Next article