Хранене по Време на Бременност


Как да се храним при бременност – Здравословно?

Отговорът е лесен: просто трябва да се храните правилно, както впрочем трябва да правите винаги заради вашето здраве, а когато чакате дете, това има още по–голямо значение.

Какво означава да се храниш нормално? Това ще рече да приемаш разнообразна храна, която съдържа основните елементи на храненето, защото всеки от тях има своите особености, всеки доставя на организма различните вещества, от които той се нуждае.

хранене по време на бременност с храни богати на минерали и витамини

Месото, рибата, яйцата доставят протеините (белтъчините). Млякото, млечните храни, различните сирена набавят до голяма степен много необходимия за организма калций. Маслото, растителните масла дават мазнините. Картофите и нишестените храни съдържат въглехидрати (захари), витамините се набавят най–вече от плодовете, желязото и фосфо рът, които са минерали, се съдържат в пресните и сухи зеленчуци. Нашият организъм се нуждае и от белтъчини, и от мазнини, от захари витамини и минерални соли. Следователно само едно хранене, съдържащо всичките видове продукти, може да отговори на неговите нужди. Човекът е всеяден, това ще рече, че може и трябва да яде от всичко по малко.

Храненето при бременност примерно само с месни и нишестени продукти е бедно на витамини, минерални соли и мазнини. Това именно е непълноценно хранене по време на бременност. И ако един лишен от разнообразие хранителен режим е лош за изградения вече организъм, той е още по–непригоден за едно същество, което в момента се изгражда – бебето.

Нека навлезем малко в подробностите, затова нека разгледаме кои са основните източници на белтъчини, мазнини, захари, витамини и минерални вещества.

Храни, съдържащи протеини (белтъци). Белтъците доставят градивния материал на организма, те изграждат и обновяват тъканите на тялото — следователно от тях имате особено голяма нужда. През време на бременността трябва да се приемат около 25 процента повече храни, доставящи протеини, с други думи, продукти от животински произ­ход: месо, риба, яйца, мляко, сирене. Счита се, че месото е „най–хранително“, най–богато на белтъци. Това не е истина: при еднакъв грамаж рибата доставя също толкова белтъци, колкото и месото. Млякото е сравнително най–евтиният източник на белтъци, а месото — най–скъпият.

Белтъци съдържат и сухите зеленчуци, орехите и лешниците, фъстъците, хлябът и зърнените храни. Но протеините с растителен произход не са биологично равностойни с тези от животински произход, те не доставятна организма необходимите му градивни съставки и следователно не могат да заменят животинските белтъци. Точно поради това вегета­риански режим на хранене по време на бременност е противопоказен. Белтъци от първия тип, доставяни от месото, яйцата, сиренето, рибата, са необходими за растежа.

Храни, съдържащи мазнини. Очевидно това са олиото, маста, маслото, маргаринът, а също така млякото, тлъстите меса и риби, масло­дайните плодове, което е ясно от названието им — орех, лешник, бадем, фъстък, и жълтъкът на яйцето.

Мазнините са необходими за пълноценното хранене по време на бременност, но в тези 9 месеца трябва да ги намалите, за да не увеличите много теглото си. Освен риска от затлъстяване, прекаленото поемане на мазнини може да затрудни черния дроб. При това бременните жени често изпитват отвращение към тлъстите храни; следователно мазнините трябва да се приемат в най–лесно смилаем вид, тоест да се яде прясно масло, олио, да се избягват животинските мазнини и най–вече олио, което веднъж е използвано за пържене и е много трудно смилаемо. Използвайте олио от слънчоглед, маслини, царевица или от фъстъци.

Храни, съдържащи захари (въглехидрати). Естествено най–богати на захари храни са: захарта от захарно цвекло или от захарна тръстика и медът, следвани по низходящ ред от конфитюрите, сладкишите, тестените храни, ориза, сушените сливи, фурмите, смокините, зрелия фасул, сухия грах, хляба, бананите, картофите, плодовете, особено ако са добре узрели. Накратко: богати на захари са сладките и зърнените храни.

От тях вие трябва да ядете по–малко от обикновеното, за да не на­пълнеете по време на бременност. И ако твърде бързо наддавате на тегло, трябва преди всичко да намалите тези храни с изключение на пресните плодове, които са необходими заради витамините. Трябва само да отбягвате бананите, които са твърде богати на калории.

В заключение: набавянето на енергия по време на бременността трябва на първо място, да се осигури от белтъчните храни, защото те играят много важна роля при изграждането на тъканите, след това — от ограничени количества захари и най–сетне от малки дажби мазнини, за предпочитане непържени (например масло).

Минерални вещества. Измежду множеството минерални вещества, необходими за организма, трябва да се спрем на две, защото са изклю­чително необходими при бременност: калций и желязо.

Калций има най–много в млякото и произвежданите от него продукти: сирене, кашкавал, извара, сметана и т.н. Но калций се съдържа и в сухите смокини, в зрелия фасул и някои зеленчуци като зеле, спанак, в типовия хляб и яйцата.

Едно пълноценно хранене по време на бременност, в което са включени сирена и други млечни продукти, ще ви набави необходимия калций.

Безполезно е да пиете мляко в големи количества по време на бременността. В обши линии е достатъчно половин литър мляко на ден. Още повече, че мно­го храни, включени в нормалното хранене по време на бременност, са богати на калций, напри­мер сиренето, някои зеленчуци и др.

Освен това не забравяйте, че млякото е богато не само на кал­ций, но съдържа също захари, соли, мазнини и белтъчини. Затова ако наддавате бързо, пийте обезмаслено мляко. Ако не обичате или не пона­сяте млякото, яжте повече сирене; подчертавам, че най–богати на калций са т. нар. твърди сирена.

Желязото Богати на желязо храни са: зрелият фасул, лещата, спанакът, магданозът, сушените плодове, бадемите и лешниците, овесените ядки, шоколадът, черният дроб, яйченият жълтък.

По време на бременността нуждата от желязо нараства, защото и бебето поема значително количество от него, за да изработи своя кръв, особено през последните месеци. Ето защо през този период бъдещата майка понякога е склонна към анемия, най–вече ако е родила няколко деца и затова правилното хранене по време на бременност е изключително важно.

Останалите минерални вещества, от които организмът се нуждае: йод, фосфор, магнезий, сяра, се срещат в множество храни. Не считам за необ­ходимо да ги изреждам: ако поддържате разнообразно хранене, вашите нужди и тези на детето ще бъдат напълно задоволени.

Солта — натриевия хлорид — (която е също минерално вещество) ще поставим отделно. Тя има лоша слава сред бременните жени: често те мислят, че автоматично трябва да премахнат солта от храната си, най– вече през последните месеци. С това без полза си налагате едно без­вкусно хранене. Днес лекарите са категорични: не е нужно да се пре­махва солта от храната, но е препоръчително да не се увеличава.

Но може ли да се твърди, че никога при бременност не се пред­писва безсолен режим? Трудно е да отговорим на този въпрос, защото тук мненията невинаги съвпадат. Някои лекари препоръчват безсолен режим при усложнения: токсикоза или ако преди бременността е налице някакво сърдечно или бъбречно заболяване.

Витамините. Думата витамин е измислена от Казимир Функ, американски биохимик. Той открил, че едно химическо вещество, амин, който се съдържа в обвивката на ориза, било необходимо за живота: нарекъл го „витамин“ — това е днешният витамин „В1“. Оттогава назва­нието витамин е дадено на двайсетина други химически вещества, които не са непременно амини и не са всичките необходими за живота, но ги наричат така за удобство. Много важно е, докато сте бременна, да приемате достатъчно количество витамини. Вашето бебе има нужда от тях, за да расте и за да натрупа малкия резерв, от който ще черпи през първите седмици на живота си. Вие самата също се нуждаете от витамини, защото някои от мишите органи нарастват и защото целият ви организъм „работи“ повече от обикновеното.

Ето и витамините, които най–много са ви нужни: Витамин А, Витамините от група В, Витамин С или аскорбинова киселина, Витамин Д, витамин К. (виж статията витамини за бременни)

Здравословното хранене по време на бременност трябва да е приоритет за майката през този така важен период. Както се казва може да се яде всичко, но в разумни количества на храната.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация

Знаете ли, че...