Прегледана и обновена на 09-08-2016

Ако сте бременна и се чудите дали е желателно да ходите на почивка и най вече на море и плаж, прочетете следващите редове. Ще получите ценна информация и съвети как да направите пълноценна, вашата почивка по време на бременност на златистият плаж и сияйното море.

Това, че сте бременна, не означава, че трябва да се лишите от почивка на морето. Но е желателно да се по–внимателна и да спазвате стриктно някои насоки.

Вагинални инфекции по време на бременност.
Както знаете организмът на бременната жена е по–уязвим на инфекции. Особено през лятото, рискът да се сдобиете със бяло течение или възпаление на пикочните пътища е голям. Да не говорим за упоритите гъбични инфекции, които могат да се причинят и от невинно плацикане в някой басейн.

 1. бременност и море, плаж и басейн Избягвайте да се къпете в обществени басейни. Ако сте на море, по–добре се разхлаждайте в морето, а не в басейна на хотела. Защото знаете, че басейните се поддържат с различни химикали, най–вече хлор, който може да допринесе за развитие на гъбична инфекция.
 2. Не стойте много време с влажен или мокър бански костюм при бременност. От влагата ще се появят бактерии, които в последствие могат да предизвикат нежелани реакции. Вземете си резервен бански и се преоблечете, веднага щом излезете от водата. Наистина не е много удобно по този начин, но поне може да сте сигурна, че сте се погрижила за здравето си.
 3. Не ходете боса по плочки или цимент по крайбрежната ивица, колкото и да ви е топло. Защото от подобни действия, ще се сдобиете с възпаление на пикочните пътища или т.нар цистит.
 4. Носете памучно бельо по време на цялата бременност. Изкуствените материи могат да предизвикат тежка алергична реакция и евентуална инфекция, както в половите органи, така и в гърдите.

Плаж, слънце и море при бременност.

 1. Не се излагайте на слънце, в най–топлите часове на деня. В най–топлите дни това са часовете от 12 до 16 часа. Има опасност от слънчев или топлинен удар. Можете спокойно да правите слънчеви бани на корема си, но не прекалявайте. Правете го с мярка и не се препичайте като гущер на слънце.
 2. Когато сте бременна на морето и на плажа, трябва да пиете повече течности, за предпочитане вода. Защото в противен случай може да се обезводните от отделянето на пот и не приемането на достатъчно количество вода и други течности. По този начин ще възстановите баланса на организма.
 3. Повече се разхождайте по брега на морето и оставете водата да разхлажда краката ви. Така няма да ви е толкова топло, а и ще се предпазите от повишаване на кръвното налягане от жегите през целия ден. Също така разходката по време на бременност е препоръчителна.

Хранене по време на почивка на море при бременност.
Както знаете, в повечето случай по морето върлуват стомашно–чревни вируси, които за една бременна жена могат да са много опасни. Затова:

 1. Не пийте вода от чешмата. По–добре си купувайте минерална и си я носете на плажа с вас. Желателно е да се сменят марките вода, както и да редувате минерална и трапезна вода.
 2. Винаги мийте плодовете и зеленчуците с хладка вода, още преди да сте отишли на морето.
 3. Внимавайте с приема на морски деликатеси на плажа и морето по време на бременност, защото понякога те могат да ви докарат много неприятности. Консумирайте ги сготвени и в заведения, където може да сте сигурни в хигиената и свежестта на продуктите.
 4. Винаги четете етикета на храната и гледайте срока на годност (по плажовете и на морето има доста капанчета и магазинчета с неясен произход). Проверявайте как съхраняват храната в магазина. Не е желателно нещо, което веднъж е размразено, да се замрази отново. Това води до хранително отравяне, особено ако става въпрос за месо или кайма.
 5. В никакъв случай не оставяйте продуктите, които сте купили на слънце. Веднага ги приберете в хладилник или на сянка.

Спазвайте тези прости правила и няма да имате проблеми по време на почивката на море, плаж, басейн при бременност. Напротив, ще се насладите на един добър релакс и ще си спомняте с добри чувства за почивката ви по време на бременността и как сте се наслаждавали на красивото море и златистия плаж под краката Ви.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Хранене по Време на Бременност

Previous article

Рубеола и Бременност

Next article