Алергична Реакция

Какво е Алергична Реакция?
Алергична реакция е реакция на имунната система на човек към чуждо вещество (алерген). Реакцията може да приема различни форми, включително обриви, запушване на носа, астма и в редки случаи тежка реакция (анафилаксия), която от своя страна може да доведе до шок и смърт. Обичайните алергени са прашец от растения и отровата на някои насекоми. Тази статия обхваща хранителните, лекарствените алергии, а също така слънчевата и студовата алергия. Научете повече в статията за Алергия.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Видове Алергична Реакция
Различават се 4 основни вида алергични реакции, а именно:
– Хранителна алергия
– Лекарствена алергия
– Слънчева алергия
– Студова алергия.

алергична реакция

1. Какво е Хранителна Алергия
Хранителните алергии са може би най–неразбрани от всички алергии. Всеки трети човек смята, че е алергичен към определени храни. Въпреки това по–малко от 4% от възрастните и само 4 до 8% от децата действително имат хранителни алергии. Повечето деца постепенно надрастват и превъзмогват алергията.

20% от хранителните алергии са причинени от определени протеини в кравето мляко, яйцата, фъстъците, пшеницата, соята, рибата, мидите и черупкови плодове. Но почти всички храни имат потенциал да предизвикан алергична реакция. Алергиите към соя, яйца, пшеница и мляко се срещат най–вече при децата. Шоколадът дълго време се смяташе за причинител на алергии (особено при децата), но всъщност рядко причинява реакция.

Признаците и симптомите на хранителните алергии включват:
– Болки в корема, диария, гадене или повръщане
– Обрив или подуване на устните, очите и лицето
– Припадък
– Назална конгестия и астма

Спешно лечение при хранителни алергии
– Избягването на алергените е най–добрият начин да се предотврати алергична реакция.
– Четете внимателно етикетите и проверявайте за наличие на вещества, произведени от храни, към които сте алергични. Пример: суроватката и казеинът са млечни продукти, използвани като добавки.
– Когато избирате заместители на храни, старайте се да избирате такива, които ще ви набавят необходимите хранителни вещества.
– Ако сте имали тежка алергична реакция, носете медицинска предупредителна гривна или колие. Попитайте вашия лекар дали е необходимо да носите със себе си медикаменти против алергия и научете как да ги използвате
– Научете спасителни техники и ги предайте на членовете на вашето семейство и приятелите ви.

Медицинска помощ при Хранителни алергии
Хранителните алергии се диагностицират чрез прецизен процес, който включва следните стъпки:

  1. История на симптомите, включително кога се появят, кои храни предизвикват проблеми и какво количество храна е необходимо, за да предизвика симптомите.
  2. Хранителен дневник, за да се проследят хранителните навици, симптоми и употреба на лекарства.
  3. Физически преглед.
  4. Кожен тест с хранителни екстракти и кръвен тест, който измерва наличието на антитялото имуноглобулин Е (IgE). Никой от тези два теста не е 100 % точен за да открие всяка алергична реакция, тъй като те са по–полезни при определянето на храните, към които не сте алергични.
  5. Двойно сляпо изпитване на хранителните предизвикателства, където ви дават храни в прикрита форма, така че нито вие, нито вашият лекар знаят какво точно поемате. Тези резултати са по–убедителни от кожните тестове, но хранителните предизвикателства могат да бъдат опасни, ако имате тежка алергия към някоя храна.

Грижи за деца при хранителни алергии
Хранителните алергии като алергична реакция на организма са по–често срещани при децата, отколкото при възрастните. Със съзряването на храносмилателната система, тя е все по–малко склонна да позволи усвояването на храни, които могат да предизвикат алергии. С израстването децата обикновено превъзмогват алергията към млякото, яйцата, пшеницата и соята. Тежките алергии и непоносимостта към фъстъци, ядки, риба и ракообразни обикновено продължават за цял живот.

2. Какво е Лекарствена алергия
Много от реакциите смятани за лекарствена алергия всъщност са страничните ефекти на лекарството, като разстроен стомах или умора. Други ефекти, например като увреждане на черния дроб, са по–тежки. Макар и рядко, реакции като обриви или затруднено дишане (анафилаксия) могат да бъдат алергична реакция към лекарства. Вашият лекар може да определи характера на реакцията и средството за противодействие. Много хора са алергични към пеницилин. Докато повечето реакции са леки кожни обриви, те могат да доведат до уртикария и анафилаксия. Други лекарства, които могат да подбудят алергична реакция са сулфатите, барбитуратите и антиконвулсантите. Това са все широко използвани, ефективни и полезни лекарства. Реакции се проявяват при малък процент от хората. Ако вземате някое от тези лекарства и нямате оплаквания, не спирайте да го ползвате. Също така контрастните багрила използвани в някои рентгенови изследвания, за да подпомогнат очертаването на основните органи, могат да предизвикат алергична реакция.

Признаците и симптомите на алергичната реакция към лекарства включват:
– Обрив, уртикария, сърбеж по цялото тяло.
– Хрипове и затруднено дишане.
– Оток на лицето.

Какво мога да направя при лекарствена алергия
– Ако получавате тежка алергична реакция, научете имената на свързаните медикаменти и обърнете внимание какво се е случило, когато сте взели лекарството.
– Уведомете незабавно вашия лекар за ефектите или реакциите. Реакциите могат да се проявят дни след спирането на приема на лекарството.
– Посъветвайте се с вашия лекар за спешно лечение.
– Посъветвайте се с лекар или фармацевт, за да ви помогне да определите дали симптомите, които развивате след като вземете лекарството, са странични ефекти или истинска алергия.
– Избягвайте лекарства, които вече са предизвиквали у вас алергична реакция.
– Носете сигнално колие или гривна, които указват алергията ви.

Медицинска помощ при лекарствени алергии
Всяка алергична реакция свързана с лекарства е опасна! Отидете на лекар, ако получите обрив, сърбеж, уртикария или ако подозирате, че    други проявени симптоми могат да се дължат на приеманите от вас медикаменти. При живото застрашаващи реакции като затруднено дишане, позвънете на телефона за спешни повиквания и бърза медицинска помощ (телефон 112). При някои хора алергията към пеницилин се развива с години. Кажете на вашия лекар, ако възнамерявате да се подложите на изпитване, за да разберете дали все още имате алергия. Кожният тест за алергия към пеницилин може да бъде добър вариант.

3. Какво е Слънчева Алергия
Слънчевата алергия е алергична реакция на имунната система на човек, която реагира на слънчевата светлина. Най–често се получава сърбящ червен обрив по кожата. Най–честите места където се появява са врата, ръцете и долната част на краката (все области които почти винаги през летните месеци са изложени на слънце). В редки случай слънчевата алергия може да предизвика малки мехури по кожата. Слънчеви алергии се срещат само при някои по–чувствителни хора, а в някои случаи те могат да се задействат само с няколко кратки излагания на слънце. Има доказателства, че някои форми на слънчева алергия са наследени.

Признаците и симптомите при слънчева алергия са различни:
– Полиморфна светлинна ерупция – обикновено води до сърбеж или парене, обрив които се появява до първите два часа след излагане на слънце.
– Актинично пруриго – Симптомите са подобни на тези на Полиморфна светлинна ерупция, но те обикновено са концентрирани върху лицето, особено около устните.
– Фотоалергични изригване – Това обикновено води или сърбящ червен обрив или малки мехури.
– Слънчеви уртикария – обрива се появява в рамките на минути

Какво да правя при слънчева алергия:
– Използвайте слънцезащитни продукти върху вашата кожа включително върху устните си
– Ограничете времето си на открито, когато слънцето е в своя  пик – от 12 часа до 16:00, защото точно тогава риска от алергична реакция е най–голям
– Носете слънчеви очила с ултравиолетова защита светлина
– Носете дълги панталони, риза с дълъг ръкав и шапка с широка периферия
– Бъдете запознати с продукти за грижа за кожата и лекарствата, които може да доведат до слънчева алергия

Лечение на слънчева алергия:
Лечението трябва да започне още със превенцията описана по–горе. Ако се стигне до слънчева алергия то при леки симптоми може да приложите хладни компреси в областта на обрива. При по тежки състояния незабавно потърсете лекарска помощ. След преглед на вашата слънчева алергия лекарят ще ви изпише медикаментозно лечение.

4. Какво е Студова алергия?
Студовата алергия е алергична реакция с големи червени петна, подуване и сърбеж по кожата, получени след излагане на студ. Това е хистамична реакция в отговор на студени стимули, включително драстично падане на температурата на въздуха или студена вода. Обикновено се получава сърбеж и подуване на засегнатите участъци от тялото на човек. Петната са различни по размер от 7 милиметра до около 30 милиметра, дори и по – големи. Студовата алергия се класифицира като хронична, когато тя се проявява за повече от 2 месеца. Първите появи на студова алергия често се случват между 18–25 годишна възраст, но има случай и при 5 годишни деца.

Признаци и Симптоми на студова алергия
– Сърбеж, Разширяване на капилярите, Зачервяване на кожата, Подуване, Парене

Лечение на студова алергия
Най–лесното лечение е да останете на топло. Обикновено след затопляне червените петна изчезват и алергичната реакция на организма отшумява. Някои хора споделят че намазването с растителна мазнина намалява риска от бъдещи алергични реакции. Разбира се трябва да се посъветвате с лекар. Той ще прецени до каква степен сте получили студова алергия и ако е наложително ще ви изпише лекарства за справяне с този тип алергия. Най–доброто лечение за студовата алергия е да се избягва излагане на студени температури, тогава появата на студова алергична реакция от организма е сведена до минимум.

Вече знаете много повече за различната алергична реакция при хранителна алергия, студова алергия, алергия от лекарства и слънчева алергия. В най–кратки срокове ще подготвим отделни статии за всяка една от тези алергични реакции.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.