Проблеми със Съня при Бебета

В статията сме описали някои съвети свързани с различни проблеми със съня при бебета!

Кога се събужда и кога заспива бебето нощем?
Новородените бебета щом се нахранят почти винаги заспиват и съответно щом огладнеят се събуждат. Дори и в този ранен етап вие трябва да учите бебето, че денят (когато е светло) е за бодърстване, а нощта (когато е тъмно) е за сън.

Съвет при нощно хранене на бебето и заспиването след това – При нощните хранения, може да оставите светлината във стаята приглушена, трябва да говорите по–тихо от обикновено и разбира се да не се бавите със смяната на памперсите, за да не събуди вашето бебе напълно и да не може да заспи след това. Веднага след го като нахраните през нощта, преповили сте го, може да го сложите да спи и да го помилвате.

През кой месец бебето може да спи цяла нощ
проблеми със съня при бебета

Проблемите със съня при бебетата намаляват след 3 – 4 месец. Това се случва тогава когато теглото на бебето е станало около 5–6 килограма и неговото стомахче побира повече храна. Повечето бебета след 3 месец спят непробудно от 6 до 8 часа през нощта. Този режим разбира се може да бъде нарушен от различни причини като: настинка, шум, тревожност, бебето е спало повече през деня и не му се спи през нощта и т.н. Това са нормални неща и бебето само ще се върне отново към 6 – 8 часовият сън през нощта. Трябва само да бъдете търпелива и да следвате препоръките на вашият лекар.

Къпането като ритуал преди заспиване на бебето!
Педиатрите съветват всеки ден за бебето да завършва с къпане, обличане на чисти дрешки и ритуалът за лягане е готов. Той също така помага на бебето да разбере къде е границата от деня и нощта и да разбере, че моментът за спане е дошъл. Важно е този режим да се спазва, за да няма проблеми със съня бебето и да се обърква.

Проблем ли е ако бебето е голямо, а продължава да се буди през нощта?
По–голете бебета (над 6 месеца) не трябва да се будят повече от веднъж през нощта. Ако бебето се буди повече от 1 път, това означава че нещо го притеснява и то е неспокойно. Вашата задача е да го успокоите отново с различни ритуали за приспиване – лека музика, приглошена светлина, милване и гушкане. След като се успокои го оставете дан заспи само.

Бебето не може да заспи какво да правя?
Повечето бебета се нуждаят от вашата помощ за да заспят. Това е напълно нормално, особено често се случва през първите месеци след раждането на бебето. Ще свикнете, но знайте че повечето малки бебета заспиват ако има до тях някой. Добър ефект може да постигнете с тиха музика, разходките на ръце из цялата къща или милването по гръбчето. Ако на бебето му се доспи, сложете го в люлката, докато е още будно. Докато бебетата успяват да спят на фона на учудващо силни шумове, като уличното движение или шума от играта на по–големите им братчета и сестричета, някои резки и различни от обкръжаващите звуци, като шум от хартия или отключването на външната врата, ги събуждат бързо. След първата година, бебетата стават по буйни и може да имате трудности със пристигането на вашето бебе. Проблемите със съня и трудното заспиване в тази възраст не се решават лесно, но ако се потрудите и не се отказвате нещата ще се променят. През този етап може да включите четенето на приказки, песни и някакви увлекателни игри преди заспиване на бебето. След като направите тези ритуали, го оставете в креватчето му, намалете светлината и го оставете, то трябва да се научи да заспива само. В началото е много вероятно да се разплаче, но с течението на времете ще свикне и ще спи като къпано. Всичко това е за добро, така както за детето, така и за вас.

Кога трябва да потърся лекарска помощ при проблеми със съня при бебета:

  • Ако вашето бебе има висока температура и се буди нощем
  • Ако вашето бебе спи почти през целия ден и нощ

Родителите да внимават при влизане в стаята на бебето след като е заспало, за да не го събудите. Също така вие не трябва да влизате в стаята веднага щом чуете шум. Нормално е бебето да издава звучи, защото то може да се върти, сънува и дори да плаче или се смее по време на сън. Обаче ако бебето плаче през нощта и не спира, то трябва да знаете че бебето е гладно или нещо го боли. Трябва да му обърнете внимание, зали ще го нахраните, смените памперса или просто ще го успокоите.

Въпроси и Отговори при проблем със съня при бебета:

  1. Движи ли вашето бебе тялото си и очните си ябълки по време на сън? Спи ли с полуотворени очи? Ако отговорът е „Да“, то възможната причина е: Нормален сън при малките бебета. Какво да правя: Нищо, тези движения най–вероятно се появяват в така наречената РЕМ фаза на съня (с бързи движения на очната ябълка), когато то сънува. С времето очите му ще започнат да се затварят напълно по време на сън.
  2. Ако вашето тримесечно бебе все още не спи добре нощем, храни ли се добре и наддава ли нормално на тегло? Ако отговорът е „Да“, то възможната причина е: Нормално поведение. Какво трябва да направя: С времето вашето бебе ще се успокои. Опитайте се да му изградете стереотип на режима за сън, ако буденето му ви притеснява.
  3. Плаче ли вашето бебе, като че ли го боли, когато сложите главичката му на една страна? Има ли температура? Има ли и други симптоми? Ако отговорът е „Да“, то възможният проблем е: Ушна инфекция; белодробна инфекция. Какво да правя: Повикайте вашия педиатър.
  4. Шумно ли диша вашето бебе при заспиване и събуждане? Ако отговорът е „Да“, то възможната причина е: Нормалната мека консистенция на въздухоносните пътища. Какво трябва да правя: Ако вашето бебе се храни, спи и нараства нормално, шумното дишане е белег, че тъканите му все още не са достигнали определената твърдост, както при възрастните. Това дишане ще изчезне към 18 месец след раждането. Това не може да се каже, че е проблем със съня, но разбира се трябва да споменете този симптом на вашия педиатър.
  5. Затруднено ли е дишането на вашето бебе? С усилие ли диша? Ако отговорът е „Да“, то възможната причина е: Респираторен дистрес (Дихателна недостатъчност). Какво да правя: Незабавно повикайте лекар или заведете детето в Бърза помощ.
  6. Ако вашето дете е над 6 – месечна възраст, буди ли се то по–често през нощта? Ако отговорът е „Да“, то възможната причина е: Тревожност или страх от отделяне от родителите или страх от тъмното. Какво да направя: Обсъдете проблемите със съня при бебето с вашия педиатър.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!