Бял шум за заспиване на бебета

Може би не бяхте чували преди това за бял шум за заспиване на бебета, но след като малко бебенце се е родило, то вие се чудите всячески да му угодите. За родителите с новородено бебе в семейството, сънят може да изглежда като мечта и приспиването на бебето да е трудна задача. За да помогнете на бебето да спи по-добре през нощта, педиатрите често препоръчват релаксиращи занимания като топли вани преди сън. Но когато сякаш нищо не помага, родителите могат да се обърнат към алтернативни методи като използване на т.нар ,,бял шум”. Макар че белият шум може да помогне на бебето да заспи, има някои възможности за потенциални дългосрочни последици от прилагането му. Важно е да разгледате – както плюсовете, така и минусите, преди да използвате бял шум като мярка за по-спокоен сън на бебето.

Какво точно представлява белият шум за заспиване на бебе?

Белият шум се отнася до звуци, които имитират други звуци, които могат да възникнат естествено в средата ви. Ако живеете в град например – белият шум може да помогне да се блокират шумове, свързани с трафика. Специфични звуци, които могат да бъдат използвани, за да насърчат съня, независимо от шумовете на околната среда са например успокояващи звуци от тропическа гора или морски плаж. Има дори машини, специално предназначени за употреба при кърмачета. Някои от тях са оборудвани със специални релаксиращи песнички, а има и такива с шума на сърце, който се използва за имитиране на този от сърцето на майката, който бебето в слушало в утробата. Проучване в началото на 90-те години, публикувано в Архивите на болестите в детството, установи, че бял шум може да бъде полезен. Проучването е над 40 новородени бебета и показва, че над 80% от бебетата са в състояние да заспят след пет минути слушане на бял шум.

Какви са плюсовете от използването на бял шум за заспиване на бебета?

– Бебетата са в състояние да заспят по-бързо с бял шум, в сравнение с обичайните фонови звуци.
– Белият шум може да блокира неприятните шумове на домакинството като например шума от по-големи братя и сестри.
– Някои детски устройства за бял шум имат настройка с имитиращ сърцебиенето на майката звук, което е истинско блаженство за новородените.
– Най-очевидната полза от белия шум за бебета е фактът, че той може да им помогне да заспят.

Какви са недостатъците от използването на бял шум за приспиване на бебета?

– Устройствата за възпроизвеждане на бял шум могат лесно да превишат препоръчителните нива на шум за бебетата.
– Бебетата могат да станат зависими от прилагането на бял шум, за да могат да заспиват.
– Не всички бебета реагират добре на белия шум.
– Могат да възникнат потенциални проблеми в развитието

Въпреки потенциалните ползи, белият шум не винаги предлага безрискова тишина и спокойствие.

През 2014 г едно изследване на Американската академия по педиатрия разглежда 14 устройства за бял шум, предназначени за бебета. То открива, че всички машини надвишават препоръчителните нива на шум, които са определени до 50 децибела. Проучването установява, че използването на бял шум увеличава риска за проблеми в развитието на речта. Въз основа на такива научни констатации –  педиатрите препоръчват всяко устройство за бял шум да бъде поставени най-малко 2 м от леглото на бебето. Можете също така да намалите силата на звука на машината. Бебетата, които реагират положително на бял шум – може да спят по-добре през нощта и за дневните паузи, но само ако белият шум е постоянно на разположение. Това би могло да бъде проблематично, ако бебето ви е в ситуация, в която то трябва да спи без такива звуци. Примери за това са ваканции, една нощ в къщата на баба и т.н.

Важно е да се разбере, че белият шум не работи добре при всички бебета. Всяко бебе е различно по отношение на нуждите си и е добре да пробвате вариантите, за да подсигурите възможно най-голям комфорт на малкото си съкровище и разбира се да постигнете така желаното заспиване, не за друго, а за да си починете и вие, защото все пак цял ден сте правили всичко по силите си за да угодите на вашето бебе или защо не и бебета, ако имате близнаци.

Ето и нашето предложение за…

Бял шум за приспиване на бебе от YouTube

Колко е важен добрият сън?

Когато възрастните мислят за липсата на сън, те често си представят изнервено поведение, опити за поддържане на енергията чрез използването на кафе или други кофеинови стимуланти. Ефектът от недостатъчното получаване на сън не може да бъде толкова очевидно обаче при бебета и децата. Някои от последствията от липсата на сън при малките могат да включват:
– чести избухвания
– екстремни поведенчески колебания
– хипер активност и раздразнителност

Колко сън е необходим за правилното развитие на вашето бебе?

За борба с последиците от липсата на сън, е важно да се знае точно от колко сън наистина се нуждае бебето. Ето някои указания за всяка възрастова група предоставени от Kidshealth.org:
Новородени: до 18 часа общо на денонощие като се събуждат на всеки няколко часа за хранене.
1-2 месеца: бебетата могат да спят общо около 16 часа на денонощие
3-6 месеца: сънят през нощта може да варира между 8-9 часа плюс кратки дневни паузи за сън
6-12 месеца: 14 часа сън общо на денонощие с 2-3 паузи за сън през деня

Имайте предвид, че това са препоръчителни средни стойности. Всяко бебе е различно. Някои бебета може да спят повече, докато други не се нуждаят от толкова много сън.

Белият шум за приспиване на бебето ви може да бъде временно улеснение и ефектът да не е дългосрочен. Липсата на приложимост и последователност при прилагането на  бял шум за заспиване на бебета, съчетана с потенциални опасности, може да направи този метод по-проблематичен, отколкото си струва за спокойствието на вашето бебе. Не забравяйте, че бебетата, които се събуждат през нощта, особено тези под 6 месеца, вероятно имат някакъв дискомфорт, който трябва да бъде облекчен. Следователно не винаги е разумно да се очаква малките бебета да спят спокойно през нощта, без да се нуждаят от бутилка с мляко, смяна на памперса, мъчителни колики или просто гушкане и нежност. Говорете с педиатъра на вашето бебе, ако то има проблеми със съня, за да може той да прецени дали те са нормални за съответната възраст, или е нужно да се търси някаква по-дълбока причина.

Източник:
1. healthline.com/health/parenting/white-noise-for-babies
2. kidshealth.org/en/parents/sleep.html
3. sleepfoundation.org/bedroom-environment/hear
4. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1792397/

 

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!