Ановулация

Какво е ановулация?
Менструалният цикъл образно може да бъде оприличен на изящен и деликатен танц на хормони в тялото на жената. Нивата на определени хормони трябва да достигнат възхода и падението си в определени часове за постигане на овулация в точно определен ден от менструалния цикъл на жената. Овулацията се случва, когато яйчниците отделят зряло яйце в подготовка за бременност. През някои менструални цикли яйце не узрява и реално жената не получава овулация. Това е състояние, известно като ановулация. Самата ановулация може да доведе до нередовни менструални цикли или изобщо до липса на такива. От това може да последва дори до проблеми като например безплодие. Някои лекарства, условия и външни фактори, които влияят върху нивата на хормоните, може да предизвикат ановулация. При възникване на ановулация, жената не може да забременее.

ановулация
замислена млада жена със симптоми на ановулация

Какви са видовете симптоми на ановулация ?
Жени, които овулират редовно, често виждат знаци, които се случват по време на всеки цикъл. Те могат да получат следното:
– повишени количества на цервикалната слуз
– покачване на телесната температура в средата на менструалния цикъл (около ден 10-16)

Жени с много нередовна менструация или които не виждат обичайните признаци на овулация, може да опитат да използват комплекти за показване на овулация. Тези тестове за овулация измерват нивата на хормоните в урината на жената, за да се определи, когато тя е в овулация. Доктор може също да тества хормоналните нива на жената или да извърши ултразвуково сканиране, за да види състоянието на яйчниците.

По време на ановулация яйчниците не произвеждат напълно узрели яйца и реално няма овулация. Това предотвратява настъпването на цикъл. Някои контрацептиви съдържат хормони, които са предназначени да спрат овулацията и да предотвратяват възможността за забременяване. Те най-вероятно ще включват синтетични форми на хормоните прогестерон и естроген, а някои от видовете контрацептиви съдържат само синтетичен прогестерон. Всеки метод на контрол на раждаемостта спира овулацията по различен начин. Жените трябва да обсъдят възможностите им с гинеколог, за да се определи най-добрият избор.

Някои лекарства, предназначени за други цели, може да спрат овулацията. Те включват:
– Нестероидни противовъзпалителни средства
– Билки и естествени средства
– Кожни кремове и други актуални продукти с хормони
– Стероиди
– Лекарства за епилепсия
– Медикаменти и терапия за лечение на рак

Начинът на живот също оказва влияние на овулацията:
– Има по-висок риск от поява на ановулация при жени, които тренират много или са с поднормено или с наднормено тегло.
– Някои здравни проблеми могат да повлияят на баланса на хормоните, които са важни за овулацията. Те включват състояния, които влияят върху щитовидната жлеза, надбъбречната, хипоталамуса и хипофизата жлези. Всички от тези жлези играят роля в деликатния хормоналния баланс, което води до овулацията.
Поликистоза на яйчниците  – синдромът поликистозни яйчници засяга до 20 % от жени още в детеродна възраст според националните институти по здравеопазване. Жени с това заболяване обикновено имат твърде много инсулин и тестостерон, които могат да нарушават хормоналния баланс и водят до ановулация. За щастие тези условия свързани с хормони често са лечими. Много жени може да бъдат в състояние и да постигнат нормална овулация с правилното медицинско лечение.
– Рязкото натрупване или загуба на тегло може да бъде свързано със загубата на овулацията, тъй като хормонът естроген разчита на здравословно тегло, за да има нормални нива.
– Жените, които имат високи нива на стрес, може да изпитват ановулация поради нарушени хормонални нива.

Ановулация и Менопауза
Ановулацията може да възникне с преждевременна менопауза, известна също като преждевременна овариална недостатъчност. Жената може да бъде диагностицирана с това състояние, ако овулацията й спре преди да достигне 40-годишна възраст. Причина за преждевременната менопауза често е неизвестна, въпреки че някои медикаменти и условия могат да причинят това. Някои жени, които изпитват ранна менопауза, могат да бъдат подложени на лекарства за стимулиране на овулацията и постигане на бременност.

Какво е лечението за ановулацията?
Различни са факторите които влияят на хормоните и менструалния цикъл на жената, няма единно решение за лечение на ановулацията. Много пъти обаче основната причина за ановулация е страничен проблем, който засяга хормоналните нива и трябва да бъде диагностициран и лекуван. Лечение може да доведе до бременност или по-редовен менструален цикъл в зависимост от желанието ви. Ако една жена подозира, че няма овулация, тя трябва да се види с лекар, за да изследват потенциални проблеми за здравето и да работи в полза на здравословен хормонален баланс.

Какви мерки можете да предприемете, за да предотвратите поява на ановулация?
Ако се опитвате да заченете, ановулацията е последното нещо, което искате да откриете, че имате. Ановулацията е една от най-тревожните причини за стерилитет при жените или забавено зачеване за повечето жени. Качествено и професионално предписаните медикаменти, билковите комбинации за насърчаване на плодовитостта, промените на диета и начина на живот са най-сигурните начини да се гарантират отлични резултати, бързо и естествено.

Ето някои мерки за да си запазите овулацията дълго време:

1. Избягвайте храни, които предизвикват ановулация:
– Пържени храни и такива с транс-мазнини. При жените с поликистозен синдром на яйчниците, такива мазнини доказано намаляват плодовитостта до 73 %.
– Сладки храни и безалкохолни напитки: един литър безалкохолни напитки съдържа около 5 + супени лъжици захар. Факт е, че захарта, независимо в каква форма – влияе негативно на хормоналния баланс, което от своя страна пречи на редовната овулация.
– Глутен: Това е нещо, което много хора подценяват и не осъзнават, че им пречи, докато не го премахнат изцяло от диетата си. И това отрицателно влияние често се случва, дори когато глутенът дава отрицателен резултат при изследване за чувствителност. Дори незначителната чувствителност може да бъде достатъчна, за да се причини стерилитет и проблеми като повтарящи се аборти. Моята препоръка е да се избегне напълно в периода преди зачеването – в идеалния случай най-малко 120 дни преди опитите за зачеване и по време на първия триместър на бременността.

2. Тренирайте разумно и редовно: Упражненията са от съществено значение за поддържане на оптималното ниво на хормоналния баланс, клетъчно окисляване, намаляване на нивата на стрес, регулиране на кръвната захар, управление на теглото. Не забравяйте, че физическата активност не трябва да бъде скучна или емоционално болезнена. Изберете дейности, които наистина ви зареждат като танци, скално катерене, плуване. Забавлявайте се, защото само по този начин вашият организъм ще е в хармония и няма да имате ановулация.

3. Защита на вашата лична среда с безвредни материали: Това е една област, която повечето хора напълно пренебрегват, за съжаление най-вече защото не знаят колко сериозна е темата. От търговската мрежа ние купуваме препарати за почистване и борба с вредителите, сапуни, паста за зъби и парфюми, които могат да съдържат изключително вредни съставки и ние е добре да се информираме за по-безопасни решения. Тези вредни продукти могат сериозно да повлияят на хормоналния ви баланс и да доведат до липса на овулация.

Ановулацията е въпрос на комбинацията от няколко фактора, които трябва да бъдат разгледани изчерпателно за най-добри резултати в дългосрочен план. Ако се съмнявате в проблем с овулацията е най-добре да обсъдите всички въпроси с  плодовитостта си със специалист по репродуктивно здраве, който да създаде план за действие за вашия конкретен случай и да предотвратите появата на ановулация.

Източници:
1. https://naturalfertilitybreakthrough.com/infertility-prevention/how-to-live-and-eat-to-prevent-anovulation/
2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/318552.php

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бреме