Здраве

Оскъден Цикъл

Обновена: 08-08-2018

Какво е оскъден цикъл?
За оскъден цикъл се приема менструален цикъл, при които продължителността на притока на кръв е по–малка от два дни или количеството на кръвта е по–малко от 80 мл. Медицинският термин за по–малко приток на кръв по време на менструален период е „хипоменореа”.

Какви могат да бъдат видовете причини за хипоменореа?
Най–честите причини за оскъден цикъл са:
Конституционни причини: При някои жени може да е нормално да има по–малко кървене по време на менструалния си цикъл. По–малкият приток на кръв може да бъде генетично обусловен, ако се направени проучване – може да се установи, че майката на жената и/или сестрите и също имат намален приток на кръв по време на цикъл. Бременността обикновено може да възникне със с този тип намален поток по време на период.
Крайностите на репродуктивния живот: Оскъден цикъл може да се появи обикновено в двете крайности на репродуктивния живот на жените – тоест точно след пубертета и точно преди менопаузата. Това е така, защото по това време е на лице нередовна овулация, както и ендометриалната лигавицата не успява да се развива нормално.
Ановулация: Проблемите с хормони, различни от репродуктивните хормони, също могат да причинят оскъдна кръвоток. Ановулацията поради ниско ниво на хормоните на щитовидната жлеза, високото ниво на пролактин, високото ниво на инсулин, високото ниво на андроген и проблеми с другите хормони може да предизвика оскъден цикъл.
Орални противозачатъчни хапчета: Оскъдната менструация може да възникне също след продължителна употреба на орални контрацептиви в резултат на прогресивна ендометриална атрофия. Пълната загуба на периодите след пероралните противозачатъчни хапчета е известен като постконтрацептивна аменорея.
Тежка кръвозагуба след раждането: Една остра кръвозагуба след раждането може да доведе до хипофизна недостатъчност. Неспособността на хипофизната жлеза да отделят достатъчно хормони може да предизвика оскъден цикъл или пълна загуба на менструални периоди – аменорея.
Маточни причини: Притокът на кръв по време на цикъл зависи от нормалния растеж на ендометриума – вътрешната лигавицата на матката. Ако има белег вътре в матката – площта на ендометриума може да бъде по–малка от нормалното. Наличието на белези отвътре на маточната кухина е известно като синдром на Ашерман. Белезите може да възникнат след различни операции на матката като миомектомия (отстраняване на миома), кюретаж или след радиационно лечение. Това може да доведе до по–малко приток на кръв т.е оскъден цикъл.
Емоционални причини: Понякога психологическите фактори може да окажат ефект върху цикъла. Емоциите и стресът могат да действат на центровете в мозъка, които стимулират яйчниците по време на овариален цикъл. Ако тези центрове в мозъка са подтиснати поради някакъв стрес, те не успяват да стимулират яйчниците за овулация, което води до по–малко или никакво производство на естрогените и оттам до оскъден цикъл.
Други причини за оскъден цикъл: Други причини, които могат да причинят оскъдна менструация или намаляват притока на кръв по време на цикъл са прекомерна физическа активност, катастрофални диети, промените в околната среда като например  промяна на работната ви среда, стрес, причинен от изпити, прекомерно вълнение – поради предстоящо събитие, може да предизвикат оскъден или по–малък приток на кръв по време на цикъл.

Какви изследвания се правят за диагностициране на оскъдния цикъл?
Кръвни тестове:  Повечето от най–честите причини за намален приток на кръв по време на менструация могат да бъдат открити чрез кръвни тестове. Тестове за нивото на хормоните като FSH, LH, естроген, прогестерон, хормони на щитовидната жлеза, пролактин, инсулин и андрогени са важни. При поликистозния яйчников синдром ще има високи нива на инсулин и андрогени.
Ултрасонография: Това изследване може да диагностицира дебелината на ендометриума, размера на яйчниците, растежа на фоликулите, овулацията и други аномалии.
Други тестове: Тестове като ядрено–магнитно сканиране понякога са необходими, за да се разбере причината за оскъдия кръвоток по време на цикъл.

Лечение на оскъден цикъл?
Лечението на оскъдния цикъл зависи от причината за това явление. Пълната и задълбочена история на предишните менструални цикли трябва да се вземат под внимание за диагностицирането на конституционните причини. Хормоналните проблеми обикновено могат да бъдат лекувани чрез предписване на компенсиращи хормони.

Ако страдате от оскъден цикъл, се консултирайте с лекар, за да се види причината и да се коригира състоянието ви, така че да се избегнат по–сериозни и травмиращи проблеми.

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

синдром на гилен баре

Синдром на Гилен Баре

Какво е синдром на Гилен Баре Синдромът на Гилен-Баре е доста сериозно, но за щастие рядко автоимунно ...
Здраве
витамин б12

Витамин Б12

Знаете ли дали имате необходимото количество витамин Б12 в организма си? Чрез едно кръвно изследване, може да ...
Здраве
болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве